Nabi Avcı ve Kadir Bozkurt'tan İnönü'yü uçuracak müjde! Eskişehir de kazanacak

Bu yıl THK tarafından ikincisi düzenlenen Havacılık Festivali İnönü'de büyük bir coşkuyla başlarken, Prof.Dr. Nabi Avcı ve Kadir Bozkurt'tan İnönü ve Eskişehir için müjdeli haber geldi...

HAYAT 26.08.2023, 15:35 27.08.2023, 00:01
Nabi Avcı ve Kadir Bozkurt'tan İnönü'yü uçuracak müjde! Eskişehir de kazanacak

Eskişehir'in İnönü ilçesinde, Türk Hava Kurumu (THK) tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen Havacılık Festivali büyük bir coşku ve katılımla başladı. 

Havacılık Festivali açılışına Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eski Millî Eğitim Bakanı - Türk Dünyası Vakfı Başkanı Prof.Dr. Nabi Avcı, THK Çağrı Heyeti Başkanı Ali Yüksel, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, çok sayıda yetkili ve vatandaş katıldı. 

"Bu festival büyük katkı sağlayacak"

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 925 dönüm alanda kurulu THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezi'ndeki festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla faaliyete geçen kurumun Türk havacılığının gelişmesi ve daha iyi bir noktaya gelebilmesi adına önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Son yıllarda insansız hava araçlarından eğitim uçaklarının yapımına kadar havacılık sektöründe önemli gelişmeler ortaya konulduğuna dikkati çeken Aksoy, "Eskişehir 3 üniversite ile Türkiye'nin önemli kentlerinden biri. Bu üniversitelerimiz içerisinde pilotluk eğitimi veren, havacılık alanında Türkiye'nin en iyisi olan üniversiteye de sahip bir kent. Uluslararası standartta havalimanı işleten bir üniversiteye sahip bir kent. Böylesine önemli bir kentte havacılığın daha iyi bir noktaya gelebilmesi adına bütün kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu. Vali Aksoy, THK'nin askeri, sivil, sportif ve turistik amaçlı önemli havacılık faaliyetlerinde bulunduğunu, bu festivalin çalışmaların gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

THK Çağrı Heyeti Başkanı Ali Yüksel de kurumun yaklaşık 100 yılda havacılığın her alanında pek çok ülkenin ve milletin tarihinde bile emsaline rastlanmayan çok büyük hizmetler verdiğini dile getirdi. Milletin destekleriyle bugünlere geldiklerini anlatan Yüksel, şöyle konuştu: "Kurulduğu günden bugüne kadar başta Türk Silahlı Kuvvetlerimizin personeli olmak üzere hizmet vermiştir. Bugün gökyüzünde uçan tüm Türk gençliğinde bölgemizdeki uçuşlarda, ülkemiz üzerindeki semalardaki uçuşlarda tüm pilotlarımızda, Türk Hava Kurumunun emeği vardır. Eğer kendisinin yoksa mutlaka hocasında bu kutlu ocağın feyzi vardır. Bu yüzden Türk Hava Kurumuyla ilgili olmak, Türk halkına destek vermek, Türk Hava Kurumunda genç kanat olmak, daima onur duyulacak, gurur duyulacak bir konudur. Türk Hava Kurumu bünyesinde bir gençlik yapılanması üzerinde durularak 2009 yılında Genç Kanatlar Projesi başlatılmıştır. 3 yıl içinde en az 20 bin genci 'genç kanat' olarak Türkiye'nin her tarafında görmek mümkün olacaktır. Geçtiğimiz yıl ilk defa bu festivali düzenlediğimiz de nasıl olacağını öngörememiştik. Ama meğer tüm havacılar, hava sporlarıyla ilgilenenler meğer böyle bir festival arıyorlarmış. Çocuğunu alan, uçağını alan, çadırını alan geldi. Bu yıl talep çok arttı. İki gün göreceksiniz. Bu şunu gösteriyor, Türk Dünyası Kültür Başkentliğini yapan Eskişehir'de, böyle bir alanın olması yine Türk Hava Kurumunun bu festivalinin giderek artarak sanki Türk Dünyası Havacılık Festivaline ya da Türk Devletler Topluluğu Havacılık Festivali gibi merkezi oluşturacağına, böyle bir festivalin herkes tarafından arzu edileceğine delalettir ve o istikamette gidiyor” dedi. 

Nabi Avcı: İnönü'yü Türk dünyası gençlik hava sporları merkezi yapacağız

Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı da yaptığı konuşmada, festivalde emeği geçenlere teşekkür ederek, büyük bir müjdeyi paylaştı. Türk Dünyası Vakfı  olarak gelecek yıldan itibaren İnönü ilçesini Türk dünyası gençlik hava sporları merkezi yapmak üzere çalışacaklarını belirtti. Nabi Avcı, "Türk Dünyası Vakfı olarak önümüzdeki yıldan itibaren Kadir beyin de (Bozkurt) rüyası olan İnönü'yü Türk dünyası gençlik hava sporları merkezi yapmak için çalışmalara başlayacağız. İnşallah çok daha geniş katılımlı, uluslararası bir festivale dönüşecek" dedi. 

Kadir Bozkurt: Uluslararası bir havacılık festivaline dönüştürmek, tüm dünyaya açılan bir festival yapmak istiyoruz

İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt da gerçekleştirilen havacılık festivalinin genişletilerek uluslararası bir hale getirileceğini belirterek, "İnönü’de 1930’lu yıllardan bu yana gençlere havacılığı sevdirme üzerine çalışmalar yapılıyor. 2017’de ‘İnönü’yü Uçuruyoruz’ etkinliği yapmıştık. Yoğun bir ilgi vardı. Geleneksel hale getirmeye karar verdik. Pandemiden dolayı 2 seneden fazla ara verdik. Geçtiğimiz yıl Türk Hava Kurumu yeniden başladı. Her sene artan bir kalabalıkla, gençlerimize havacılığı sevdirmek, Atatürk’ün talimatıyla onlara havacılıkla ilgili eğitim vermek amacıyla bu tesis 1936’da devreye girdi. Gençlerimiz kendi arkadaşlarını da teşvik ediyorlar. Sevinçliyim ve gururluyum. Böyle bir festivalin pandemiden sonra tekrar yapılmasından dolayı çok mutluyum. Önümüzdeki sene bu festivali biraz daha büyütüp Türk Devletleri Havacılık Festivali adıyla uluslararası havacılık festivaline çevirmek istiyoruz. Ondan sonra da tüm dünyaya açılan bir festival haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Katılımcıların planör uçuşu deneyimi yaşadığı, paraşütle atladığı festival, gösteri uçuşları ve çeşitli etkinliklerle yarın akşama kadar devam edecek.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@