banner163

Paella nasıl yapılır? Paella tarifi ve malzemeleri nedir?

İspanyolların meşhur lezzeti paella nasıl yapılır? Malzemeleri nedir? işte detaylar....

HAYAT 13.10.2021, 21:57
Paella nasıl yapılır? Paella tarifi ve malzemeleri nedir?

Pirinç, taze domates, deniz mahsulleri ve bezelye ile yapılan paella, hem sunumu hem içeriği ile herkesin masadan mutlu kalkacağının garantisini veren bir yemek.

Paella bir İspanyol yemeğidir ve kullanılan iki l, "y" olarak, yani ‘paeya’ olarak okunur. Şu an İspanya’nın her şehrinde yiyebileceğiniz paella, Valensiya’dan çıkmıştır. 10. yüzyılda, Güney İspanya’da yaşayan Arapların pirinç ekmesi ile, her mutfakta bulunan pirinçle İspanyollar tanışmış olur. İspanyol bir yemek tarihçisine göre, paella iki kültürün bir birleşiminden ortaya çıkmış bir yemektir; Romalılar’dan gelen mutfak araçları ve Araplar’dan gelen pirinç ile yapılır. Valensiya diyalektinde paella, kızartması tava demek, hatta aslında her tavaya paella deniyor. Yemeğimiz de ismini bu tavadan almıştır.

İlk başta çiftçi ve işçi yemeği olan paellanın ilk tariflerinde, domates, soğan ve salyangoz, kimi zaman tavşan veya ördek, çok nadiren de kullanılıyormuş. Şimdiki tarife deniz mahsulleri kullanılmasıyla ulaşılmış, bu arada Valensiyalılar kullanılan deniz mahsullerinin kabuklarıyla pişirilmesine özellikle dikkat ediyor. Paella açık ateşte, portakal ve çam dalları ve çam kozalakları tutuşturularak pişirilir, kalabalık masalarda servis edilir ve aynı tavadan yenilirmiş. Paella pirinci olarak Türkiye’de marketlerde bulunabilen, İspanyolların orijinal tariflerinde kullandığı bomba pirinci ile çok benzeyen İtalyan pirinci arborio’yu kullanıyoruz. bulamazsak baldo pirinç de kullanılabilir.  İşte Paella malzemeleri ve yapılışı...

Paella malzemeleri neler?

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı toz biber, kırmızı

1 adet domates, rendelenmiş

yarım tatlı kaşığı bezelye

1 adet kalamar

1 adet ahtapot bacağı

2 su bardağı arborio pirinci

1 litre su

çeyrek tatlı kaşığı safran

2 adet kabuklu midye

100 gram karides

4 adet jumbo karides

6 adet kabuklu kum midyesi

yarım tatlı kaşığı tuz

Paella nasıl yapılır?

Zeytinyağını bir pilav tenceresinde ısıtın. Üzerine sarımsak, safran, bezelye, kalamar ve ahtapotlar ekleyip ve 5 dakika soteleyin. Rende domates ve toz kırmızı biberleri ekleyin. Pirinç, bir litre su ve tuz ekleyin. Midyeleri ve karidesleri de ekleyin. Son olarak, kısık ateşte 25 dakika pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@