Sahipsiz Odunpazarı! Kazım Kurt da bunları görecek mi?

Odunpazarı'ndaki birçok sorun ve ihtiyaçla ilgili Belediye Başkanı Kazım Kurt ya başka kurumların üstüne atmaya ya da mazeretler üretmeye devam ede dursun, şikayetler ve sorunlar her geçen gün dağ gibi büyüyor... Odunpazarı ilçesi sahipsiz mi kaldı, yorumları yapılıyor...

HAYAT 13.09.2023, 13:21 13.09.2023, 13:47
Sahipsiz Odunpazarı! Kazım Kurt da bunları görecek mi?

Eskişehir'in en büyük ilçesinde sorunlar ve şikayetler her geçen gün artarken, CHP ile ilgili meselelere her zaman vakti olan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un sorunlara ilgisizliğine yönelik eleştiriler ve tepkiler artıyor. 

Çöp konteynırlarını yenilemek bu kadar zor mu?

Odunpazarı'ndaki çöp toplama ve sokakların kirliliği ile ilgili her gün başka bir mahallede şikayetler gelirken, özellikle eski ve kırım çöp konteynırlarının yenilenmemesi ve ihtiyaç olan yerlere yeni konteynırlar sağlanmaması çok eleştiriliyor. 

Odunpazarı'nın birçok sokağında kırık ve eski çöp konteynırları çevresinde çöp yığınları oluştuğunu belirten vatandaşlar belediye hizmetlerinin bu konuda yetersiz kaldığını belirterek tepki gösteriyor. 

Benzer sıkıntılar turistlerin uğrak noktası tarihi Odunpazarı Evleri bölgesinde de çoğalırken, yıkılacak hale gelen tarihi metruk evlerin yaşattığı tehlikelere de tepki var. 

Odunpazarı Belediyesi'nin restorasyon ve çevre düzenlemesi konularında da geride kaldığı bölgede çok sayıda metruk ev bulunuyor. 

Odunpazarı ilçesine bağlı Alanönü Mahallesi'nde bulunan Bodurlar, Dedeler ve İnceağa sokakta yaşayan vatandaşlar uzun süredir metruk evlerden rahatsızlık duyduklarını belirtti. Vatandaşlar bu sokaklarda bulunan unutulmaya yüz tutmuş tarihi evlerin her an kimliği belirsiz kişiler tarafından kullanılmaya müsait olduğu gibi çocukları ve kendileri için de tehlikeli olduğunu söyledi. Bölge sakinleri bu güzergahları kullanırken korktuklarını belirtirken, daha önce söz konusu bölgedeki belediyeye başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Bölgedeki vatandaşlar, bölgede yaşayan vatandaşların evleri kamulaştırılacağına, önce metruk evlerle ilgili harekete geçilmesi gerektiğini ifade ederek, daha önceki dönemlerde tarihi Odunpazarı bölgesinde hayata geçirilen restorasyon ve sokak düzenlemeleri projelerini hatırlattı. 

Odunpazarı Belediyesi'nin bu konuda çözüm üretmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar, söz konusu görüntülerin ve yaşanan tehlikenin Odunpazarı'na yakışmadığının altını çiziyor. 

“Vatandaş buradan geçerken korka korka geçiyor”

Mahalle sakini Burhan Ergin, metruk binanın sokaktaki insanlar için tehlike oluşturduğunu, madde bağımlılarının yapıları yaktığını öne sürerek, “Vatandaş buradan geçerken korka korka geçiyor. Arabalar da çocuklar da tehlike altında. Biz belediyeye bildirdik ama ne yıkım ne de başka bir şey yaptı. Bu olayları muhtara da ilettik. Bir şey çıkmadı. Durum gördüğünüz gibi. İki senedir bu ev böyle. Bir de yangın çıktı evde. Altından çocuk, vatandaş geçse her an için tehlike. Buralar sahipsiz olduğu için kimse bakmıyor. Tinerciler geldi, evi yaktı. Bu vaziyette kaldı. Böyle yerlerde gece saat 02.00, 03.00 gibi hep tinerciler kalıyor. Kimse de görmüyor. Burası öyle yandı. İlgilenen kimse yok” diye konuştu.



“Allah muhafaza birine bir şey olabilir”

Daha önce yangı fark eden ve tehlikeli yapının yanında oturan sokak sakinlerinden Şahin Aşkın, “İki üç sene önce burası yanmıştı. Gece saat 03.00'te ben fark ettim. Sonra ailece dışarı çıktık, kış günüydü" dedi. Metruk evlerle ilgilenilmesini istediklerini anlatan Aşkın, "Allah muhafaza birine bir şey olabilir. Bir an önce burayla ilgilenilmesi lazım. Yandığı zaman tehlike oldu ama onda da Allah'a şükür bir şey olmadı" dedi.

"Eğer uyanmasaydık bütün sokak kül olacaktı"

Metruk evlerin bulunduğu sokakta yaşayan bir diğer vatandaş Bülent Değirmenci ise “Burası sahipsiz kaldı. Muhtarımız gelip ilgileniyor. Belediyeye başvurduk. İlla birisinin kafasına bir şey düşecek, ölecek ondan sonra ilgilenecekler. Kimse gelmiyor. Belediye bugün, yarın geliriz derken kimse gelmiyor. Gece saat 2, 2 buçuk sıralarında ev yanıyordu. 5-6 tane itfaiye arabası gelip sabaha kadar zor söndürdü. Eğer uyanmasaydık bütün Bodurlar Sokak kül olacaktı. Tinerciler içki içip, sigara atmış. Evin içinde de kâğıt yakmışlar. Sabah bir baktık her yer yanıyor. Zaten burada her yer kerpiç ev. Burayı yıksalar çok iyi olur” ifadelerini kullandı. 

Belediyenin geri dönüşümle ilgisi yok mu?

Öte yandan Odunpazarı'ndaki bir diğer sorun da geri dönüşüm atıklarının düzenli toplanmaması. Çok sayıda mahallede geri dönüşüm atıklarını halen toplayıp ayrıştıramayan Odunpazarı Belediyesi'nin bu eksikliğini geri dönüşüm işiyle uğraşan vatandaşlar halletmeye çalışıyor. 

Ancak Odunpazarı'nda Tepebaşı Belediyesi'nin Tepebaşı'nda yaptığı gibi bir düzenleme olmadığı içinde bu konuda da düzensizlik devam ediyor. Bazı geri dönüşüm toplayan vatandaşlar sokaklarda geri dönüşüm malzemelerini ayrıştırmaya çalışıyor, bu da görüntü kirliliği ve sokaklarda kirlilik yaratıyor. Bazı yerlerde vatandaşlar bu konuda da şikayetçi... 

Odunpazarı'nda sokak köpekleri sürüleri çoğalıyor, vatandaş korkuyor... Hastalıklardan ölen hayvanlarla ilgilenen belediye de yok!

Ayrıca Odunpazarı'nın en büyük sorunlarından biri olan sahipsiz ve küpesiz köpek sayısındaki artış da devam ediyor. Odunpazarı Belediyesi'nin sınıfta kaldığı konulardan biri olan sokak hayvanları sorunu konusunda kısırlaştırmalarla ilgili yeterli adımı atamayan Odunpazarı Belediyesi'nni bu konudaki ilgisizliği de sürüyor. Geçtiğimiz günlerde 75'inci Yıl Mahallesinde bulunan başıboş köpeklerin sürüler halinde dolaşmasından dolayı yaşanan sıkıntıları ve vatandaşların yaşadığı korkuları gündeme getirmiştik. Ayrıca Odunpazarı'ndaki Kent Ormanı ve şehir çöplüğü çevresinde halen binlerce sokak köpeği bulunuyor, bu köpeklere de bir grp hayvansever bakmaya çalışıyor. 

Aynı zamanda Odunpazarı'ndai çok sayıda sokaktan da çukurlarla ilgili şikayetler gelirken, vatandaşlar "Odunpazarı sahipsiz mi?" diye soruyor... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@