Tepebaşı'na Çevre Oscar'ı... Ataç: Bu gurur tüm Eskişehir'in

Tepebaşı Belediyesi "Çevre Oscar'ı" olarak adlandırılan "Ulusal Enerji Küresi" ödülüne layık görüldü... Ödül, düzenlenen törenle Tepebaşı Belediyesi'ne takdim edildi... Ödülü Türkiye'de ilk kez Tepebaşı Belediyesi aldı...

HAYAT 01.12.2021, 16:46
Tepebaşı'na Çevre Oscar'ı...  Ataç: Bu gurur tüm Eskişehir'in

Energy Globe Vakfı tarafından düzenlenen dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden olan Ulusal Enerji Küresi Ödülü'nün 2021 yılı kazananı, Tepebaşı Belediyesi oldu.

Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Ulusal Enerji Küresi Ödülü'ne 180'den fazla ülke tarafından çevreyi korumaya yönelik 2 bin 500'den fazla sürdürülebilir proje sunuldu. Tepebaşı Belediyesi, "REMOURBAN, Lighthouse City of Tepebaşı" projesi ile birinci seçildi ve Türkiye'ye ilk kez bu ödülü getiren belediye oldu. "Çevre Oscar'ı" olarak da adlandırılan dünyanın en prestijli çevre ödülü olarak kabul edilen Ulusal Enerji Küresi Ödülü’nü Tepebaşı Belediyesi’ne, Melih Savaş Yaşam Köyü’nde uygulanan Avrupa Komisyonu’nun birinci nesil ve Türkiye’nin ilk uygulamalı Akıllı Şehir Projesi REMOURBAN getirdi.

Tepebaşı Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen ödül törenine Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Energy Globe Vakfı’nı Temsilen İstanbul Avusturya Başkonsolosluğundan Avusturya Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, Ticaret Müsteşar Yardımcısı Eva Weithaler, Hukuk Danışmanı ve Proje Müdürü Nil Kaynak, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis üyeleri katıldı.

Törende ilk olarka Tepebaşı Belediyesi'nin REMOURBAN projesi ile birlikte sürdürülebilir enerji ve sağlıklı ulaşım konularındaki faaliyetlerini anlaran video gösterimi gerçekleştirildi.

Ahmet Ataç: Türkiye’nin lider belediyesiyiz

Törende konuşan Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediyesi'nin bugüne dek hayata geçirilen projelerden bahsederek ödülü Türkiye'de ilk alan belediye olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. 

Ataç, “Tepebaşı Belediyesi olarak bugün yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin lider belediyesiyiz. Peki bu başarı nasıl gerçekleşti? 2009’da bu binamıza taşındığımızda, çok yüksek enerji giderleri ile karşılaştık. Bir takım enerji simülasyonları yaptık. 2011 yılında BEBKA’nın hibe projesine katıldık ve 400 bin TL’lik hibe elde ettik. 100 bin TL de eş finans sağlayarak 400 paneli Tepebaşı Belediyesi hizmet binasının çatısına yerleştirdik. Montaj bitince elektrik dağıtım şirketi  kendi şebekesine bağlanmasını istedi. Hafta içi şirketin enerjisini alıyoruz, hafta sonu da kendi enerjimizi şirkete veriyoruz. Böylelikle yüzde 20 tasarruf etmeye başladık. Ürettiği elektrik dağıtım şirketinin şebekesine bağlanan ilk belediye olduk. Bu gelişmenin ardından yüzümüzü güneşe çevirdik. 2013’de Avrupa Parlamentosu’nun Brüksel’de 1000 belediye başkanı ile gerçekleştirdiği Başkanlar Sözleşmesi’ni imzaladık. 2020 yılına kadar yüzde 23 seviyesinde, karbon ayak izinin azalmasını taahhüt ettik. Taahhütle birlikte enerji eylem planını hazırlamanız gerekiyordu. Planı gönderdik, birkaç ay sonra tasdiklendi. Bu konuda deneyim kazanmaya başladık ve bu deneyimlerin ışığında 2014 yılında Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi’ni hazırlayarak hibe almaya hak kazandık. 2013 yılında imzaladığımız Başkanlar Sözleşmesi, yerel ve bölgesel yönetimlerin, gönüllü olarak yenilenebilir enerji kullanımı ve etkin enerji tüketiminin artırılmasını desteklemeleri amacıyla, 2008 yılından bu yana, Avrupa’da yürütülen önemli bir eylemdir. Baz alınan 2030 yılı için her bir hedef için çalışmalar yapan belediyemiz, taraf olduğumuz Belediye Başkanları sözleşmesini güncellemiştir. 2030 yılına kadar uzatılan sözleşme kapsamında karbondioksit emisyonumuzu azaltma hedefimizi yüzde 23’ten yüzde 40’a yükselttik” dedi.

"Bu gurur tüm Eskişehir'in"

Ahmet Ataç konuşmasının devamında REMOURBAN projesi hakkında bilgiler verirken, “Tepebaşı Belediyesi proje kapsamında, var olan bir bölgeyi sosyal bir oluşum için akıllı dönüşüm çerçevesinde yeniledik. Böylelikle Yaşam Köyü’nde gençlerin, yaşlıların, engellilerin, Alzheimer hastalarının ve sanatseverlerin bir araya geldiği bir bölge oluşturduk. Tepebaşı Belediyesi, proje kapsamında Avrupa Komisyonu’ndan kazanılan 5 milyon Euro hibe ile karbon salınımını azaltan 4 adet yüzde 100 elektrikli otobüs, 22 adet hibrit araç ve Paylaşımlı Bisiklet Sistemi’nde yer alan 30 adet bisiklet ile Tepebaşı halkına kamusal ulaşım ve servis hizmeti vermeyi sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi, elektrikli otobüs kullanan ilk belediyedir. Bu bizim prestij projemiz oldu ve Türkiye’nin de tek akıllı şehrini hayata geçirdik. Sadece akıllı şehir değil, tamamlanma sözü verilen 5 yıllık sürede 57 villanın dönüşüm kapsamında yenilenmesinin bitirilerek oluşturduğumuz Yaşam Köyü’nde; Alzheimer hastalarını misafir edecek konuk evinden çeşitli etkinliklerin yapılacağı atölyelere kadar toplumun tüm kesimlerinin sosyal hayata katılmasına yardımcı olacak tesislere yer verdik. Bu projenin dünyada eşi, enderi yok.  Melih Savaş’ın ismini verdik ve projemiz ile iftihar ediyoruz. Türkiye'ye ilk kez bu ödülü getiren belediye olduk. Bu gurur tüm Eskişehir’in” sözlerini kullandı.

"Projeyi gördüğümüzde çok etkilendik"

Avusturya Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek ise Tepebaşı Belediyesi’nin ödüle layık görüldüğü REMOURBAN projesini yerinde incelediğinde, kazanılan ödüle layık olduğunu anladığını ifade etti. Karabaczek, “REMOURBAN projesi bu ilgiyi hak ediyor. Bu uluslararası bir ödül ve bugüne kadar 25 bin civarında proje başvurusu yapılmış. Bence tüm dünyayı sarsan iklim değişikliği, yangınlar, seller gibi olaylar dolayısıyla böyle ödüllerin önemini gösteriyor. Sayın Başkan’ı ve ekibini tebrik ediyorum. Projeyi gördüğümüzde çok etkilendik, böyle bir proje hiç görmedik. Bugün vereceğimiz ödül çevre konusunda ama siz aslında 3 ödül hak ediyorsunuz. Çevre, vizyonerlik ve sosyal yönü ile bir proje” diye konuştu.

Nadir Küpeli: Gıpta ile izliyoruz

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli ise “Ahmet Ağabey’i kutluyorum. Tepebaşı’nın aldığı ödüllerden sadece bir tanesi ve bizler de örnek alıyoruz. Bu çalışmaları yakından takip ediyoruz. Mademki enerjisiz bir hayat düşünülemiyor ise çocuklarımızdan ödünç aldığımız dünyamıza iyi bakmamız gerekiyor. Bilinmiş metotlar ile enerji üretimi bundan sonra birçok felaketlere neden olacak, bilim adamları bu konuda görüş birliğinde. Eskişehir’imiz bu konuda çok duyarlı. Büyükşehir Belediyemiz ve Tepebaşı’mızın çalışmalarını gıpta ile izliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Kentimiz için çok önemli bir ödül”

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de “Bugün kentimiz için çok önemli bir ödül almanın mutluluğunu yaşıyorum. Tepebaşı Belediyemiz 180 ülkeden 2 bin 500 başvuru içinde ödüle layık görülmesi büyük bir değerdir. Sayın Belediye Başkanımız ve ekibine yürekten tebriklerimi iletiyorum. Tesisleri gezme şansım oldu, projenin kentin ihtiyaçlarına göre ortaya koyulması çok kıymetliydi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Tarihe not düşülecek bir tören"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise alınan ödülün önemine değinerek, “Bugün Eskişehir tarihine not düşülecek bir törende hazır bulunuyoruz. Bu, Tepebaşı Belediyemizin baştan beri azim, ısrar ve inatla, hayırlı bir inatla enerji üretiminde örnek bir ilçe belediyesi olarak Eskişehirlilere hizmet tarihine  geçmiş bulunuyor. Sevgili kardeşim Ahmet Ataç’ı tebrik ediyorum. Dikkat edilirse, Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, birbirini tamamlayan projeleri sessiz sedasız hizmete sokmaktadır. Gerçekten Ahmet’in kendi bölgesinde, TOKİ’den endisine devredilen konutları satıp parasını, olmadık şeylere harcamaktansa, oraları çok hayırlı işlere tahsis etti. Bunlardan bir tanesi alzheimer merkezidir. İkincisi ise çatılara elektrik üretimi sağlayacak güneş panelleri yerleştirmesidir. Daha sonra da petrole dayanmayan otobüsleri alarak, istendiğinde temiz havası olan bir şehirde yaşanabileceğinin örneğini verdi” dedi.

Törende konuşmaların ardından Ulusal Enerji Küresi Ödülü’nü Avusturya Ticaret Müsteşarı Georgh Karabaczek, Ahmet Ataç’a takdim etti.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@