Vali Ayyıldız II. İnönü Zaferi'ni kutladı

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, II. İnönü Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. 

HAYAT 31.03.2021, 10:07
Vali Ayyıldız II. İnönü Zaferi'ni kutladı

Vali Ayyıldız'ın kutlama mesajında şu ifadelere yer verildi: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle “yalnız düşmanın değil, milletin makûs talihinin yenildiği” II. İnönü Zaferi’nin 100. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz. Millî Mücadele’nin en sancılı döneminde İkinci İnönü Zaferi’nin Türk ordusuna kazandırdığı moral ve millî heyecan, bugün de tazeliğini korumakta; daha nice yüzyıllarda da ilk heyecanla kutlanmaya devam edecektir.

Şartlar ne kadar zor olursa olsun “İnanıyorsanız üstün gelecek olan sizlersiniz” İlahi müjdesine mazhar olan aziz milletimiz, zafere olan inancını “Garb’ın âfâkını çelik zırhlı duvarlar sarsa da” asla kaybetmemiştir. Zira -İstiklal Marşı’nda da ifadesini bulduğu gibi bizim “iman dolu göğsümüz gibi serhaddimiz” vardır. Dönemin basın cephesi de aynı imanla zafer kazanılacağına inanmış ve İnönü Zaferi’nden önce şu satırları tarihe kaydetmiştir: “Düşman taarruzu bütün cephelerde akamete uğramıştır. Kahraman askerlerimiz yüksek bir manevi kuvvet ile, azim ve iman ile mukavemet ediyorlar. Kahraman Ordumuz, Anadolu’nun mukaddes gayeli mücadele tarihine altın kalemle yazılacak yeni bir şan ve şeref sayfası hazırlıyor.”

Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa 29 Mart 1921 günü yapılacak savunma için birliklere verdiği tarihî emirde şöyle demiştir: “Aylardan beri hazırladığımız savunma mevziimiz kat’i surette müdafaa edilecektir. Nusrat (zafer, ilâhi yardım) Allah’tandır.” Bu emir Millî Mücadele’nin; şanlı bir vatan müdafaası olduğu kadar, aynı zamanda Hakk’a tapan, Allah’ın büyüklüğüne sığınan bir milletin var olma mücadelesi olduğunu göstermesi bakımından da önemlidir.
Vatanın namusunu çiğnetmeyen bir milletin evlatları olarak şunu aklımızdan ve kalbimizden asla çıkarmamalıyız: Millî Mücadele, Anadolu’nun her karış toprağına yüce milletimizin mübarek kanı ve tertemiz alın teri akıtılarak tarihe yazılmış bir kahramanlık ve iman destanıdır. O günlerden bir destan hatırası olan şiirde; vatanı için gövdesini siper eden Mehmetçiğimizin göğsündeki sarsılmaz iman ve düşmana meydan okuyuşu şöyle anlatılır:

“Kanımın boşuna akası yok.
Düşmana malûm ola,
Dipçiğim yüreğimdir, çarpınca şakası yok”

Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın bu dizeleriyle ifadesini bulduğu gibi vatan sevgisinin imandan sayıldığı bir inanç dünyasında kahraman ordumuzun her bir neferinin kanı boşuna akmaz. Zira hepsi İlahi müjdeyle şehitlik mertebesine mazhar olmuşlardır. Mehmetçiğimizin kahramanca savunmaları düşmana fazla zayiat verdirmiş ve düşman, süngü süngüye yapılan taarruzlardan sonra, çekilmeye mecbur olmuştur.

İnönü’de çetin çarpışmalar sonucunda üstün düşman kuvvetleri, Türk ordusunun imanı ve iradesi önünde nasıl yıkıldıysa bugün de aynı inanç ve iradeye sahip olan güçlü Türkiye’nin önünde düşmanlarımız yıkılmaya, yok olmaya mahkûmdur. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi hedef alan karanlık oyunları eninde sonunda ama illa ki ininde bozacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Her şehitle yüreklerimizde çoğalan ve dağı, taşı toprağı “şüheda gövdesi” olan vatanımıza dair beslediğimiz aşkımız da şehitlerimiz gibi ölmeyecek ve nesilden nesile yüreklerde geleceğe akacaktır. Bizlere miras bırakılan vatan topraklarının her karışı için canımızı feda etmekten, kanlarımızı aziz Türk milletinin istiklali ve istikbali için akıtmaktan bir an bile geri durmayacağımızı bu anlamlı gün vesilesiyle gür bir sesle tekrar ifade ediyoruz."

Bu anlamlı gün vesilesiyle bu toprakları bize yurt yapan kahraman ecdadımızı, onların muhtaç olduğumuz vakit bize kudret olacak azim ve kararlılığını tekrar hatırlıyoruz. Bu millete Anadolu’nun kapılarını açan Sultan Alparslan’dan başlayarak Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İnönü Savaşlarının Komutanı İsmet İnönü olmak üzere bütün silah arkadaşlarını; vatanın birliği, milletin dirliği uğruna feda-yı can eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet ve rahmetle anıyor; birlikte yaşamaktan büyük mutluluk duyduğumuz Eskişehirli hemşehrilerimi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@