Yine Odunpazarı Belediyesi! Yine yeşil alan isyanı!

Odunpazarı Belediyesi yine bir yeşil alanı değiştirip tesis yapmakla gündemde... Vatandaşlar ise o yeşil alana yazık edilmemesini istiyor. İşte detaylar...

HAYAT 26.04.2021, 13:26 26.04.2021, 16:59
Yine Odunpazarı Belediyesi! Yine yeşil alan isyanı!

Odunpazarı'nda yeşil alanlarla ilgili tartışmaya bir yenisi eklendi. Gültepe Mahallesi Yaylaköy Sokak'ta bulunan ve uzun yıllardır çocukların oyun alanı olan belediyeye ait yeşil alana belediyenin bir tesis yapması gündeme gelince bölgedeki çok sayıda vatandaş bu duruma tepki gösterdi. 

Gültepe'de yıllardır çocukların oynadığı yeşil alan gündemde 

Uzun yıllardır bölgedeki ailelerin ve çocukların yeşil alan ihtiyacını karşılayan alanda Odunpazarı Belediyesi ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın ortak bir projeyle tesis yapması gündemde. Ancak medyamidas.com'a ulaşan bölgede yaşayan çok sayıda vatandaş bu konuda başka bir çözüm bulunmasını talep ediyor. 

CHP Genel Merkezi'ne de şikayet ettiler

Bölgedeki vatandaşların konuyla ilgili olarak CHP Genel Merkezi'ne de başvurdukları ve bu durumu ilettikleri öğrenildi. Vatandaşlar, CHP Genel Merkezi'ne yazdıkları yazıda, bölgedeki bu yeşil alanın kaybedilmesini istemediklerini, buranın neden belediye hizmet alanı yapılıp tesis yapılmak istendiğine anlam veremediklerini ifade ettiler.  Vatandaşlar, Odunpazarı Belediyesi'ne itirazda bulunmalarına rağmen, belediyeden aldıkları cevapta söz konusu alanın belediyenin tasarrufunda olduğunun söylenerek vatandaşın itiraz hakkı olmadığı cevabını aldıklarını belirtti. Vatandaşların yaptıkları eylem sonrasında çalışmaların durdurulduğu, ancak sonrasında Hacı Bektaşi Veli Vakfı Anadolu Kültür Vakfı'na alanın kiralama yoluyla çalışmalara yeniden başlandığı iddia edildi. 

CHP Genel Merkezi, Odunpazarı Belediyesi'nden cevap istedi

CHP Genel Merkezi, gelen bu şikayetle ilgili Odunpazarı Belediyesi'nden bilgi istedi. Odunpazarı Belediyesi Özel Kalem Müdürü Şenol Durur'un imzasıyla CHP Genel Merkezi'ne gönderilen cevap yazısında, önceki yıllarda 18 bin 820 metrekarelik konut alanının kaldırılarak, 5 bin 500 metrekarelik kısmının okul alanı, 13 bin 220 metrekarelik kısmının ise park alanı olarak planlandığı belirtildi. Yazıda, "Ancak park alanları içerisinde bulunan tapu tahsisli vatandaşlara yer verilebilmesi amacıyla bahsi geçen alan, yani 19714 ada 1 parselin bulunduğu alan da B-2 nizamlı konut alanı olarak düzenlenmiştir" denilerek, sonraki yıllarda da, söz konusu alanın 1/1000 ölçekli revizyon imar planlarında "belediye hizmet alanı" olarak planlandığı ifade edildi. 


"Fiili durumda park alanı olarak düzenlemiş ise de..."
 
CHP Genel Merkezi'ne Şenol Durur tarafından verilen cevapta, mevzuatla ilgili maddelere yer verilerek, ayrıca, "Her ne kadar fiili durumda park alanı olarak düzenlenmiş ise de bu bölgede imar planlarına ve mevzuata aykırı herhangi bir uygulama söz konusu değildir. Belediye hizmet alanlarında sosyal ve kültürel merkezlar yapılabilmektedir" denilerek Hacı Bektaşi Veli Vakfı Anadolu Kültür Vakfı ile alanda "ortak hizmet projesi" yapılması için protokol imzalandığı ifade edildi. 


Madem belediye hizmet alanıydı, neden park olarak düzenlediniz? 

Bölgede oturan vatandaşlar ise hukuki olarak mümkün olsa da Odunpazarı Belediyesi'nin bölgedeki önemli bir yeşil alanı yok etmesini istemediklerini belirtiyor ve "Madem burası belediye hizmet alanıydı, belediye neden o zaman burayı park alanı olarak düzenledi? Madem böyle bir düzenleme yapılabiliyor, burası belediye tarafından mevzuata uygun olarak park alanına da çevrilebilir. Biz buranın park alanı olarak kalmasını istiyoruz" diyorlar. 

Proje için başka yer bulunup yeşil alan da korunabilir 

Hacı Bektaşi Veli Vakfı Anadolu Kültür Vakfı veya başka bir kurumla sosyal tesis projesi yapılmasına da karşı olmadıklarını ifade eden vatandaşlar, "Söz konusu proje için başka bir belediye hizmet alanı bulunamaz mı? Belediyenin bu projeyi yeşil alan olarak kullanılmayan başka bir alanda hayata geçirebileceğine inanıyoruz. Böylece hem projelerini hayata geçirmiş, hem de Odunpazarı'ndaki bir yeşil alanı korumuş olurlar. Belediye Başkanı Kazım Kurt ve belediyeden bu yönde bir çözüm bekliyoruz" diyor. 

Belediye vatandaşın sesine kulak verecek mi? 

Odunpazarı Belediyesi'nin şimdi bu konuda ne yapacağı, bölgede oturan binlerce ailenin ve vatandaşın sesine kulak verip bir çözüm üretip üretmeyeceği merak konusu. 
 

Yorumlar (1)
Ömer faruk dirier 3 yıl önce
Yeşil alan olarak kalması daha iyi olacak.
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@