OMM'deki sergi tartışmalarında zihin açacak söyleşi

Odunpazarı Modern Müze'deki, tepkiler sonrası kapatılan ve hakkında inceleme başlatılan "Yas ve Haz" sergisi ile ilgili tartışmalar modern sanat ile ilgili tartışmaları da gündeme getirdi. Sanat Eleştirmeni Avelina Lesper'in bu söyleşisi tartışmalara farklı bir bakış açısı getirecek nitelikte...

KÜLTÜR-SANAT 19.07.2023, 16:26 19.07.2023, 16:41
OMM'deki sergi tartışmalarında zihin açacak söyleşi

Eskişehir'de Odunpazarı Modern Müze'deki "Yas ve Haz" sergisine Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Akar, LGBT propogandası yapıldığı gerekçesiyle tepki göstermiş, sosyal medyada da yer alan tepkiler sonrasında 30 Temmuz'a kadar açık kalacak olan sergi sona erdirilmişti.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün de tepkiler nedeniyle inceleme başlattığı sergi kamuoyunda tartışmalar yarattı.

Modern sanat veya çağdaş sanat olarak nitelenen sanat eserleri hakkındaki eleştirileri de yeniden gündeme getiren tartışmalar konusunda Sanat Eleştirmeni Avelina Lesper'in bu söyleşisi yeni bakış açıları getirecek nitelikte... 

"Sanat herkesin anlayabilmesi için bir açıklamaya ihtiyaç duymayandır."

"Çağdaş sanat diye bir şey yoktur. Çağdaş sanat bir tarzdır. Ben bunu VIP sanat olarak adlandırıyorum. Video, enstelasyon, performans. Bir şeyleri yapmak için bir tarzdır."

"İnsanlar anlamıyorlar çünkü bu sanat değil. Durum bundan ibaret. Eğer sanatta bir aracıdan bahsediyorsak, eseri açıklayan, sanatçının niyetlerinin neler olduğunu, neden bahsettiğini veya neyi anlattığını açıklayan bir sanat eserinin karşısında değiliz demektir. Nitekim sanat aracıya ihtiyaç duymaz. Tamamen akademi ve piyasa anlayışının ürettiği bir eserle karşı karşıyayız demektir."

Aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@