banner163

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ilk kez yapıldı

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde bir ilke daha imza atıldı... 18 yaşındaki hasta başarılı operasyonla böyle sağlığına kavuşturuldu...

SAĞLIK 04.03.2021, 11:43
Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ilk kez yapıldı

Eskişehir Şehir Hasatanesi'nde ilk kez, 18 yaşındaki bir hastaya laparoskopik sağ adrenalektomi (böbrek üstü bezinin alınması ) operasyonu gerçekleştirildiği açıklandı. 

Hastaneden yapılan açıklamada, "Hastanın radyolojik değerlendirmesinde sağ sürrenal bölgede yerleşimli olduğu düşünülen 104x87 mm çapında kistik lezyon izlenmiştir. Endokrinoloji Hastalıkları Uzm. Dr Yasemin Şefika Akdeniz tarafından mevcut kistik kitlennin hormonal olarak aktif bir kitle olmadığı saptandı. Anestezi Uzm.Dr Pınar Erdaloğlu ve ekibi hastanın operasyon hazırlığını tamamladıktan sonra Üroloji kliniğinden Uzm. Dr Aykut Aykaç ve Uzm. Dr Coşkun Kaya tarafından Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik sağ adrenalektomi (böbrek üstü bezinin alınması ) operasyonu yapıldı" denildi. 

Operasyon sonrası birinci gün dreni alınan hastanın, ikinci gün sorunsuz şekilde taburcu edildiği açıklandı. 

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Böbrek üstü bezleri 4-5 gr ağırlığında hormon salgılayan organlardır. Çoğunlukla tesadüfen görüntüleme yöntemleri sırasında saptanmakla beraber, hormon salgılayan fonksiyonel kitleler ise klinik bulgu verdikleri için araştırma esnasında ortaya çıkabilirler. Günümüzde laparoskopik cerrahi teknik adrenal bezlerin cerrahi tedavisinde artık "standart” olarak kabul edilmektedir.Açık cerrahi özellikle 6 cm’den büyük adrenal tümörlerin cerrahi tedavisinde tercih edilebilecek iken, 10 santime kadar olan adrenal tümörlerde de laparoskopik cerrahi tecrübeli ellerde başarılı şekilde uygulanabilmektedir. 6 cm.’den ufak, aktif ya da inaktif adrenal tümörlerde laparoskopik adrenal cerrahisi en iyi cerrahi tedavi olarak kabul edilmektedir."

Laparoskopik adrenalektominin avantajları nelerdir?

Hastanede yapılan açıklamada, uygulanan Laparoskopik adrenalektomi yöntemi ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı: "Büyük bir ameliyat kesisi yerine üç ya da dört adet ufak cerrahi kesi izi, açık cerrahideki gibi cerrahi kesi yerinden fıtıklaşma riski yok.  Cerrahi kesi sırasında kas tabakaları ve sinirlerin kesilmesine bağlı uzun süreli kronik ağrı gelişim riski çok düşük, ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı, kısa süreli hastanede kalma –genellikle ameliyattan sonraki 1 ya da 2. gün hastaneden çıkılmaktadır.  Hastalar hızlı iyileşme ile kısa sürede günlük yaşantılarına dönebilmektedirler."

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@