banner163

Hem lezzetli hem yararlı... Eskişehir'de talep edeni çok

Olgunlaşan hünnap meyvesi Eskişehir’de satışa sunulurken, günde 50 kilogramdan fazla satılan meyve, şeker ve kolesterol hastaları tarafından talep görüyor.

SAĞLIK 13.09.2022, 10:47 13.09.2022, 11:03
Hem lezzetli hem yararlı... Eskişehir'de talep edeni çok

Olgunlaşan hünnap meyvesi Eskişehir’de satışa sunulurken, günde 50 kilogramdan fazla satılan meyve, şeker ve kolesterol hastaları tarafından talep görüyor.

Şeker ve kolesterol hastalıklarına iyi geldiği inanılan hünnap isimli meyve hasadının yapılmaya başlamasının ardından Eskişehir’de yoğun talep görüyor. Dağda yetişen elmaya benzer meyvenin kilosu 30 liradan satışa sunuluyor. Marmara Bölgesi ile Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetişen ve Ekim ayı sonuna kadar hasadı devam ediyor.

Hünnap diğer adıyla "Çin hurması" nedir? Yararları nelerdir?

Hünnap; tatlı ve çiğnenebilir dokusu nedeniyle, genellikle kurutularak, Asya'nın yaygın olarak yetiştirilen bölgelerinde şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılıyor. Bir dizi sağlık sorununa da çözüm olan bu mucizevi meyve, ayrıca alternatif tıpta uykuyu iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için yaygın olarak uygulanıyor.

Parlak bir cilt sağlar 

Hünnap, yaşlanmanın etkilerini tersine çevirdiği bilinen C vitamini ve antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşır ve hücre hasarını önler. C vitamini, cilde sağlıklı ve sivilcesiz bir parlaklık sağlayarak yüzünüz için harikalar yaratabilir. Erken yaşlanma belirtilerini önler ve donuk cildi aydınlatmaya ve temizlemeye yardımcı olur.

Hünnap üretimin artırılması hedefleniyor

Hünnap, alternatif tıpta uykusuzluk gibi uyku sorunlarını tedavi etmek için kullanılıyor. Hem meyvesi hem de tohumu flavonoidler, saponinler ve polisakkaritler açısından zengindir. İçeriğindeki doğal saponinler sayesinde tüm sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi olan meyve, uykuya daha rahat geçmemizi sağlar. Anksiyete tedavisinde de kullanılan hünnap, zihninizi ve vücudunuzu gevşeterek doğal bir uyku indükleyicisi olarak işlev görür.

Kronik kabızlık sorunlarının giderilmesinde etkilidir 

Lifler ve karbonhidratlar açısından zengin olan hünnaplar, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olan ve gün boyu devam etmenizi sağlayan harika bir enerji kaynağıdır. Onu süper besleyici yapan bazı konsantre mineraller ve vitaminler içerir. Bunlar diyet lifleri, içerdikleri için sindirimi son derece kolaydır ve bu nedenle kabızlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Kronik gastrointestinal sorunları olan biriyseniz, o zaman her gün bir avuç hünnap, karnınıza uzun vadeli bir rahatlama sağlayabilir.

Hünnap meyvesinin bilinmeyen faydaları - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Hünnabın beyin ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkileri olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Aynı zamanda kaygıyı gidermeye yardımcı olan hünnap meyvesinin veya hünnap yağı özütünün, yatıştırıcı etkilerinin de hormonal seviyelerde çalıştığı, zihninizde ve vücudunuzda sakin ve rahat bir his uyandırdığı bilinir.

Bağışıklığı güçlendirir 

Hünnap, temel vitamin ve antioksidanlardan oluşan bir güç merkezidir. Özellikle cildi canlandırmaya yardımcı olan, serbest radikallerle savaşarak bağışıklığı güçlendiren C vitaminleri açısından oldukça zengindir. 100 gram hünnap, 69 miligram C vitamini içerir. Vücudumuz C vitamini üretemediği için mevcut olan doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak son derece önemlidir. Bu nedenle hünnap, belki de mu mevsimde hastalıklardan korunmanın en iyi yolu olabilir.​

Kanser hücreleriyle savaşabilir 

Yapılan çalışmalar, antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin serbest radikalleri savuşturabileceğini, zararlı hücreleri nötralize edebileceğini ve iltihabı azaltabileceğini gösteriyor. Azalan inflamasyon ve serbest radikal seviyeleri, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap, ligninlerinin bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik eder ve bu hücrelerin zararlı bileşikleri nötralize etme oranını artırır. Ayrıca çalışmalar, hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü bulmuştur.

Kan basıncını düzenler 

Düşük tuz içeriğine ve yüksek potasyuma sahip olan meyve, tansiyon seviyenizin kontrol altında olmasını sağlar. Potasyum, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olur. Kan damarları gevşediğinde, daha yumuşak kan akışı olur ve basınç normale döner.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@