Ersen Çıra'nın "Ede" belgeseli Altın Portakal'da yarışacak 

Eskişehirli yönetmen Ersen Çıra'nın Emirdağ'ın Ede'lerini anlatan “Ede - Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm” belgeseli 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda yarışacak. 

SANAT 08.09.2021, 12:06 08.09.2021, 12:11
Ersen Çıra'nın "Ede" belgeseli Altın Portakal'da yarışacak 

Eskişehirli yönetmen Ersen Çıra'nın Emirdağ'ın Ede'lerini anlatan ve çok konuşulan “Ede - Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölümbelgeseli 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışması’na seçilen filmler arasında yer aldı. Ulusal Belgesel Film Yarışması’na bu yıl 49 başvuru arasından seçilen 9 film açıklandı. “Ede - Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm” belgeseli de 9 film arasında bulunuyor. 

Yılmaz Büyükerşen'den tebrik mesajı 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, spsyal medyadan yayınladığı mesajda, Ersen Çıra ve ekibini tebrik ettiğini belirterek, başarılar diledi. Büyükerşen paylaşımında, "Ede" Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm belgeseli ile Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda finale kalan hemşehrimiz Ersen Çıra ve ekibini tebrik ediyor, finalde yürekten başarılar diliyorum" ifadelerine yer verdi. 

Emirdağ'da yaşayan Ede'leri anlattı 

Yönetmenliğini Ersen Çıra’nın gerçekleştirdiği Yapımcılığını GAP Film ve Medya’nın üstlendiği “Ede” Bir Ayrılık, Bir YoksullukBir Ölüm” Yurt içi ve yurt dışı film festivallerinde Eskişehir’imizi temsil ediyor. 

38 dakikalık bir belgesel olarak hazırlanan çalışma; Anadolu genelinde Abdal’lar olarak anılan ve günümüzde Emirdağ bölgesinde yaşamlarını sürdüren  Ede’lerin öyküsünü anlatıyor. 

Geçimlerini müzisyenlikten sağlayan ve günümüzde sayı olarak azalan Ede’ler; 1960’lı yıllarla başlayan dış göçe rağmen küçük bir mahallede yaşamlarını sürdürmektedir. Mahallelerinden 1960’lı ve 1970’li yıllarda Belçika’ya gidenler yeni bir gelecek umuduyla hayata tutunurken buradan kalanlar ise halen müzikle yaşamlarını sürdürmektedir. Giderek azalan sokak düğünleri, yeni yetişen neslin müzikten bir gelecek ön görmesini zorlaştırmış kültürel olarak müzik hayatlarından uzaklaşmaya başlamıştır. Özellikle son 2 yılda dünya genelinde etkili olan pandemiye bağlı değişimler farklı meslek arayışlarını ve yeni yaşam beklentilerini de ortaya çıkartmıştır.

Belgesel içinde, müziğe olan tutkuları sahip oldukları öykü akışına göre “Bir ayrılık, Bir yoksulluk ve Bir ölüm” üçgeni ile karşımıza çıkmaktadır. 3 Tema karakterlerin yaşadıkları olaylara göre adlandırılmıştır. Bölge’nin en önemli sanatçılarından “Kubat”ın da yer aldığı belgesele mahalle halkının anlatımları ve müzik performansları eşlik etmektedir.

Ede - Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm belgeseli fragmanını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@