Eskişehir Şehir Tiyatroları'ndan Dario Fo oyunu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının merakla beklenen yeni sezon oyunu “Ödenmeyecek Ödemiyoruz” ilk gösterimini gerçekleştirdi.

SANAT 17.11.2022, 11:35 17.11.2022, 11:42
Eskişehir Şehir Tiyatroları'ndan Dario Fo oyunu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının merakla beklenen yeni sezon oyunu “Ödenmeyecek Ödemiyoruz” ilk gösterimini 15 Kasım Salı akşamı kalabalık bir seyirci topluluğu önünde gerçekleştirdi. 

2022-2023 Tiyatro Sezonunda renkli ve farklı oyunlarla izleyici ile buluşmaya devam eden şehir tiyatroları, dünyaca ünlü İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun “Ödenmeyecek Ödemiyoruz” adlı oyununu sahnelemeye başladı. Füsun Demirel’in

Türkçemize kazandırdığı oyunun yönetmenliğini Eskişehir Şehir Tiyatroları sanatçısı Burcu Tutkun Turan üstleniyor. 

İtalyan işçi sınıfına mensup iki ailenin hikayesini anlatan “Ödenmeyecek Ödemiyoruz” adlı oyun, yoksulluğun, açlığın ve hiç bitmeyen yaşam mücadelesinin toplumlar üzerindeki kıyıcı etkilerini oldukça çarpıcı bir dille anlatıyor. Yaşadığı şehirdeki bir marketi yağmalayan bir kadının başından geçenlere tanık olduğumuz hikaye, kahkahalar ve gözyaşlarının birbirine karıştığı farklı duygulanımlarla izleyenleri etkisi altına alıyor. Dekor tasarımını Başak Özdoğan’ın, kostüm tasarımını Funda Çebi’nin ve ışık tasarımını Mustafa Kala’nın gerçekleştirdiği oyunun müzikleri ise Şehir Tiyatroları sanatçısı Ali Eyidoğan’a ait. 

15 Kasım akşamı yoğun bir katılımla izlenen ve ayakta alkışlanan Ödenmeyecek Ödemiyoruz adlı oyunda şehir tiyatrolarının başarılı oyuncuları Özlem Akdoğan, Özlem Baykara, Serkan Sezgin, Tolga Tümer ve Berkay Gökçek rol alıyorlar.
Oyun, Haller Gençlik Merkezi içerisindeki Tepebaşı Sahnesinde gerçekleştirdiği ilk gösteriminin ardından sezon boyunca Şehir Tiyatroları sahnelerinde izleyici ile buluşmaya devam edecek.   

Dario Fo kimdir?

Oyunlarındaki temalar güncel sorunlara dayandığı için tiyatro karikatürcüsü, toplumsal ajitatör ve radikal palyaço olarak da nitelendirilen Fo, kariyerine küçük kabare ve tiyatrolar için yergili revüler yazan bir metin yazarına yardım ederek başlamıştır.

Oyuncu Franca Rame ile evlendikten sonra, 1959'da Rame ile birlikte Dario Fo - France Rame Topluluğu'nu kurmuştur.

İkili "Canzonissima" adlı televizyon programında sundukları komik skeçlerle kısa sürede tanınmış, zamanla siyasal bir ajit-prop tiyatrosu geliştirmişlerdir. İkilinin oyunları temelde "Commedia dell'Arte" geleneğine dayanmaktadır ve tarzları Fo'nun deyişiyle "resmi olmayan solculuk"la kaynaşmıştı.

İkili daha sonra, 1968'de İtalyan Komünist Partisi'yle bağları olan Yeni Sahne adlı bir başka topluluk kurmuştur. 1970'te ise Halk Tiyatrosu Topluluğu ile fabrika, park, spor alanı gibi halkın toplu olarak bulunduğu yerleri dolaşmaya başlamışlardır. Morte Accidentale di un Anarchico (1974; Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü, 1990) ve Non si paga, non si paga! (1974; Ödemiyoruz, Ödeyemeyeceğiz!) gibi oyunları çok tutulmuştur.

Bir oyuncu olarak Fo en çok, tek başına bir yetenek gösterisi yaptığı Mistero Buffo'daki (1973) rolüyle tanınmıştır. Her izleyici topluluğu önünde değişecek kadar güncelliğe dayanan bu yapıt, orta çağ gizem oyunlarının çağdaş bir uyarlaması olarak değerlendirilmektedir.

Dario Fo’nun oyunları 

Her Hırsız Haydut Değildir (1958)

Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü (Morte Accidentale di un Anarchico- 1970)

Klaksonlar, Borazanlar ve Bırtlar (YÜZSÜZ)

Kadın Oyunları (Female Parts-1981)

Elizabeth, Neredeyse Kadın.

Ödenmeyecek, Ödemiyoruz (Non si Paga! Non si Paga! - 1974)

Japon Kuklası

Açık Aile

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@