banner163

TBMM'de Eskişehir ve Yunus Emre rüzgarı... Törenle açıldı

Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” projesinin son sergisi TBMM'de törenle açıldı.

SANAT 04.03.2022, 15:06 04.03.2022, 15:56
TBMM'de Eskişehir ve Yunus Emre rüzgarı... Törenle açıldı

Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” projesinin son sergisi ile “Yunus Emre Sempozyumu” Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle TBMM’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Mustafa Şentop’un himayelerinde “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” sergisi açıldı.

2021 yılı, Yunus Emre’nin vefatının 700'üncü yılı olması nedeniyle UNESCO tarafından anma yıl dönümleri kapsamına alınmış, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından çıkarılan genelge ile de “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmişti. Bu çerçevede Eskişehir Valiliğince sonsuz ve ilahi aşkla yollara düşen Yunus Emre için “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” adlı bir proje hazırlandı. Eskişehir’den yola çıkarak ektiği sevgi tohumları tüm dünyaya saçılan Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü dolayısıyla Vali Erol Ayyıldız’ın öncülüğünde başlatılan proje kapsamında “Bizim Yunus” temalı eserler Türkiye’nin 7 ayrı bölgesinde bulunan 7 ilde sergilenmesi amaçlandı. “Bizim Yunus” temalı eserler bugüne kadar Van, Trabzon, Şanlıurfa, İzmir, Antalya ve İstanbul’da sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü. Projenin yedinci ve son sergisi TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un himayelerinde TBMM Sergi Salonunda sanatseverlerin ilgisine sunuldu. Açılışa TBMM Başkanı Şentop'un yanı sıra Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof.Dr. Nabi Avcı ve Prof.Dr. Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt ve çok sayıda isim katıldı. 

El emeği göz nuru eserler bu sergide

Sergide Yunus Emre’nin yaşadığı döneme ait giysilerin yanı sıra, minyatür, tezhip, hat ve naht sanatlarından eserler sunuluyor. Sergilendiği her ilde büyük ilgi gören parçalardan her biri Eskişehir Valiliği’ne bağlı Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde alın teri, göz nuru ve el emeği ile aslına sadık kalınarak titizlikle üretilen eserlerden oluşuyor.

Anadolu Üniversitesi işbirliği ile sempozyum da düzenlendi

Kapanış sergisinde Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle bir de sempozyum düzenlendi. “Yedi İklim Yedi Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa” projesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi himayelerinde yapılacak kapanış etkinliğinde, serginin yanı sıra Eskişehir Valiliği ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle bir de sempozyum gerçekleştirildi.

TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen program, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un açılış konuşmaları ile başladı ve ardından sergi açılışı ve “Yunus Emre Sempozyumu” ile devam etti.

TBMM Başkanı Şentop, 2021'in, Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü yıl dönümü nedeniyle Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edildiğini hatırlattı.

Eskişehir Valiliğinin, bu kararın ardından yıl boyunca Yunus Emre'ye yakışır biçimde birçok anma ve tanıtım programı yaptığını söyleyen Meclis Başkanı Şentop, bugün de TBMM Şeref Salonu'nda Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde hazırlanan eserlerden oluşan 7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus'a Vefa Sergisi'ni açacaklarını dile getirdi.

TBMM Başkanı Şentop, 2021 yılı içinde Eskişehir Valiliğinin himayesinde Van, Trabzon, Urfa, İzmir, Antalya, İstanbul'da düzenlenen sergiye bugün de yedinci durak olarak Ankara'da ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsünün, söz konusu sergi kapsamında Yunus Emre'nin sevgi ve barış dilini hatırlatmak ve dünyada bilinirliğini artırmak için el emeği göz nuru çalışmalar hazırladığını anlatan TBMM Başkanı Şentop, "Bugün bu sergiyi TBMM'de açmanın ve sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. El emeği göz nuru geleneksel sanat ürünlerinden oluşan sergimizi gezerek Yunus Emre'nin yaşadığı dönemde, 13'üncü yüzyıl Anadolu'sunda adeta bir gezinti yapacağız. Sergide el sanatlarımızdan suzeni işlemesi tekniğiyle yapılan Yunus Emre Şiir Panosu, Selçuklu dönemini anlatan seramikler, Türk kilim dokuma sanatıyla Yunus Emre kilimi, el dokuma heybeler, seccadeler, naht, minyatür, tezhip, hat çalışmalarından oluşan toplam 99 eser bulunuyor." diye konuştu.

TBMM Başkanı Şentop, "Vefatının üzerinden 7 asır geçmesine rağmen Yunus'un bıraktığı hoş sada 7 iklim, 7 coğrafyada yankılanmaya devam ediyor ve gönülleri birleştiriyor. Bizlere ne mutlu ki Yunus Emre gibi gönül sultanları yetiştirmiş bir milletin, bir medeniyetin afadıyız." dedi.

İnsanlığın, sürekli şiddet ve gerilim içinde olduğunu, savaş ve çatışmaların yine yaşandığını belirten TBMM Başkanı Şentop, "Coğrafyamız çocuk-genç, kadın-erkek demeden yine kan ve gözyaşlarıyla yankılanıyor. İnsaf ölçülerini aşan, insanları öldüren saldırılar neticesinde evler yıkılıyor, masum çocuklar öldürülüyor, aileler yok ediliyor. Güçlünün haklıya meydan okuduğu böyle günlerde sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin önemi çok daha iyi anlaşılıyor." mesajını verdi.

Yunus Emre'nin, şairliğinden dervişliğine, nedeni bir çırpıda izah edilemeyecek yüksek iltifata muhatap olduğunu ifade eden TBMM Başkanı Şentop, şöyle konuştu:

"Yunus Emre, bu nedenle Anadolu'da en çok makamı olan kişidir. 'Bir insanın birden fazla mezarı olur mu' derseniz Yunus kadar seviyorsanız, sevilmişseniz 'olur' derim. Bu nedenle Yunus; Eskişehirli, Erzurumlu, Ispartalı, Bursalı, Afyonlu, Manisalı, Konyalıdır. Anadolu insanı, Yunus'u o kadar sevmiştir ki hem gönüllerinde hem de topraklarında ona özel yer açmıştır. Hıfz edilen şiirleri, ilahileri, yüzlerce yıl mevlitlerde, cuma gecelerinde, ramazanlarda, teravihlerde, doğumlarda, kulaklarımıza ve gönüllerimize işlemiş, tabiri caizse aşık, derviş Yunus, Anadolu insanının bütün hislerinin tercümanı olmuştur. Yunus Emre, 'Sordum sarı çiçeğe' diyecek kadar naif, 'Ne varlığa sevinirim ne yokluğa yerinirim' diyecek kadar gerçek bir ermiş, 'Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm' diyecek kadar mütevazı, 'İlim kendin bilmektir' diyecek kadar gönüllerimizin filozofu olmuştur."

TBMM Başkanı Şentop, Yunus Emre'nin, "Anadolu irfanının eskimeyen şiir dili, kardeşliğin vicdan sesi" olarak tanımlayarak, "Yunus Emre, çağlar öncesinden gelen ve sonsuza kadar değerini kaybetmeyecek, iyi ve doğru insanın timsali olarak kültürümüzü gelecek nesillere taşımaya devam edecek." dedi.

Yunus Emre'nin, Moğol istilasının yaşandığı dönemin velut ariflerinden, dervişlerinden olduğunu hatırlatan TBMM Başkanı Şentop, şunları kaydetti:

"Yunus Emre, yaşadığı dönemde savaştan değil barıştan, bencillikten değil paylaşmaktan yana tavır almış ve insanları güzel ve iyi olana davet etmiştir. Onun yedi asır önceden gelen sesinin, savaşların bütün hızıyla devam ettiği bugünün dünyasında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. Dünya durdukça eskimeyecek bu evrensel konuları işleyerek yalnızca yaşadığı 13'üncü asır Anadolu'suna değil, teknoloji çağını idrak eden günümüz insanına da hitap etmeye devam edecek. Bizden binlerce yıl sonraki nesillere de hitap etmeye devam edeceği muhakkaktır."

Bugün necip milletimizin "Bizim Yunus" olarak bağrına bastığı tasavvuf ve halk şairi, şiirleriyle sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, barışın ve esenliğin sözcüsü, Türkçenin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu'da kökleşmesine öncülük eden Yunus Emre’yi, “Yunus Emre Sempozyumu” ve “7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa Sergisi” vesilesiyle bir kez daha rahmet, şükran ve minnetle yâd etmekten mutluluk duyduğunu belirten Vali Ayyıldız ise program esnasında yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Yunus Emre bir şiirinde “Erenler nefesidir devletimiz/ Onun için fitneden olduk selâmet” der. Burada “devlet” kavramını ister siyasi yapı olarak isterse baht, talih, büyük saadet, maddi-manevi mevki anlamlarıyla ele alalım, bizim “devlet”imiz; “Bizim Yunus”un da veciz bir şekilde ifade ettiği gibi “erenler nefesi”dir. Kelime, her anlamıyla millî manevi değerlerimize açılan bir kapıya çıkacaktır. Bunun Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran yılı ilan edilen 2021 yılında her zamankinden daha iyi idrak edilebilmesine katkı sağlayan, 'Bizim Yunus' ve 'Dünya Dili Türkçe' etkinliklerini himaye eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı arz ediyoruz.

Gönül şehri Eskişehir’den yola çıkarak ektiği sevgi tohumları tüm dünyaya saçılan Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı hasebiyle başlattığımız "7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus'a Vefa" projesi kapsamında “Bizim Yunus” temalı eserlerimiz bugüne kadar Van, Trabzon, Şanlıurfa, İzmir, Antalya ve İstanbul’da sergilenmiştir.7.ve son durağımız olan başkent Ankara’da TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Mustafa ŞENTOP himayelerinde son halkasını tamamlayacak olmanın huzuru ve mutluluğu içerisindeyiz.

“Sevelim sevilelim” felsefesinin gelecek yüzyıllarda daha da anlam kazanacağı düşüncesiyle TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Mustafa Şentop’a ve 'Bizim Yunus'un iyi anlaşılmasına katkı sunan her yüreğe teşekkürlerimizi borç biliyoruz.”

Anadolu Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlenen ‘Yunus Emre Sempozyumu’nun açılış oturumu Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve Prof. Dr. Haşim Şahin tarafından gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış oturumunda Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Yunus Emre’nin yaşadığı dönemin ilmi hayatı ve felsefesi hakkında detaylı bilgiler verirken, Prof. Dr. Haşim Şahin ise büyük mutasavvıfın yaşadığı dönemin siyasi yapısını değerlendirdi.

Sempozyum “Tarih ve Kültür” başlıklı oturum ile başladı ve “İrfan ve İcra”, “Yunus Emre ve Türk Dili” ve “Sempozyum Değerlendirme” başlıklı oturumlarla devam etti.

Sempozyum ve sergi çevrimiçi kanallarda naklen yayınlandı

“7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus’a Vefa Sergisi ve Yunus Emre Sempozyumu” açılış programı canlı olarak TBMM ve Anadolu Üniversitesi YouTube kanalları üzerinden yayınlandı.  Çevrim içi olarak gerçekleştirilecek sempozyum oturumları da Anadolu Üniversitesi YouTube kanalı (http://ana.do/2WR) üzerinden canlı olarak naklen yayınlandı.

Hayat boyu Öğrenme genel Müdürümüz Sabahattin Dülger ve Daire Başkanımızın katılım sağladığı Eskişehir Olgunlasma Enstitüsü'nün hazırlamış olduğu 7 İklim 7 Coğrafya'da Bizim Yunus'a Vefa Sergisi" çevrimiçi ortamda da 3D olarak gezilebilecek.

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@