Tepebaşı'nda Pişmiş Toprak Sempozyumu başlıyor... Cumhuriyet'in 100. yılı için dev bir eser yapılacak

Tepebaşı Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’ncısı 4 Eylül'de başlıyor. Ahmet Ataç, "Bu sene Cumhuriyet'imizin 100. yılı ile ilgili çok önemli bir eseri Türkiye’nin gözü önünde Eskişehir’de 20 sanatçı ile birlikte yapacağız" dedi.

SANAT 28.08.2023, 15:58 28.08.2023, 16:09
Tepebaşı'nda Pişmiş Toprak Sempozyumu başlıyor... Cumhuriyet'in 100. yılı için dev bir eser yapılacak

Eskişehir'de Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’ncısı başlıyor. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

4 Eylül'de başlıyor

Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’ncısı, 4-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Etkinliğin basına tanıtımı amacı ile düzenlenen toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra etkinlik sponsoru firmaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

“Eskişehir farkını ortaya koyacak”

Tanıtım filminin izlenmesinin ardından etkinlikte ilk konuşmayı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner yaptı. Uzuner, “Birlikte yola çıktığımız 1999 Değirmen Dere Parkı fikrinden 16’ncısına evrildiğimiz bir sempozyum yapıyoruz. Bildiğiniz gibi bu yıl Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı. Dünyada bu kadar kıymetli ve zor elde edilen bir demokrasi ve cumhuriyeti taçlandırmak lazımdı. Biz bu yıl toplantılarımızda bu konuyu gündeme aldık. Bu sene Pişmiş Toprak Sempozyumu farklı bir akışta gerçekleşecek. Bu sene bir takım çalışmasıyla ortak bir eser yapacağız. 15 günlük süre içinde ne kadar Türk sanatçının eli değerse o kadar doğru olur dedik. O yüzden 20 sanatçı ile çalışmayı hedefliyoruz. İlk hafta 10 sanatçıyı davet ediyoruz, sonra evlerine dönüyorlar, ikinci hafta 10 sanatçı davet ediyoruz. Sempozyum komitesindeki arkadaşlarla beraber toplam 25 sanatçı bu eseri kolektif olarak meydana getirmesini sağlıyorlar. 6x60’a 4 metre büyüklüğünde bir eser düşünüyoruz. Bu eserde kendi içinde işlem yapılacak ama 25 sanatçıyı bir araya getirecek. Kalan zamanda sanatçılar özgün eserler üretebilecekler. Bu kent böyle bir eseri meydana getirmesiyle farkını ortaya koyacak” dedi.

“Eskişehir sanayisinin önemli bir parçası”

Etkinliğin ana sponsorlarından Endel Şirketler Grubu Kılıçoğlu Kiremit ve Çatı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şeref Burak Özaydemir, “Bu yıl 16.sı düzenlenen Pişmiş Toprak Sempozyumunun şehrimizin tarihi değerleri ile uyumlu, akademi, sanat ve sanayiyi bir araya getiren farklı ve heyecan verici bir organizasyon. Pişmiş Toprak insanlık tarihinin ilk aşamalarından itibaren vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Sanat ve sanayinin önemli bir hammaddesi olarak da bundan sonra da var olmaya devam edecektir. Eskişehir Tepebaşı Belediyesinin öncülüğünde bu sempozyumun 16. defa ve 20 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilmesi, etkinlik ve projelerin genelde kısa soluklu olduğu ülkemizde büyük bir başarı örneğidir. Biz de ana hammaddesi pişmiş toprak olan bir sanayi kuruluşu olan Kılıçoğlu olarak bu etkinliğe destek vermekten büyük gurur duyuyoruz. Bu yıl sempozyumun ana temasının Cumhuriyetimizin 100. yılı olmasını çok kıymetli buluyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılını böyle bir etkinlikte sanatı, sanayiyi ve Eskişehir halkını bir araya getirerek kutlayacak olmak hepimizi heyecanlandırıyor” diye konuştu.

"20 sanatçı bir araya gelip 100. yıl için özel bir eser yapacak"

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise sponsorlara teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Sanat ve sevgi insanlığın kendisine en büyük hediyesidir. Bu iki konu olmayınca toplum gelişmiyor. Çok farklı mekanlar oluyor ama içinde insan ve sanat olmayınca hiç değeri olmuyor. O açıdan Eskişehir’imiz bu konuyu çok iyi anlayan bir halka sahip. Biz de bu halkla beraber olmaktan, onlara hizmet etmekten büyük kıvanç duyuyoruz. Bu sene 100. yıl için bir çalışma yaptık. 100. yıl ile ilgili çok önemli bir eseri Türkiye’nin gözü önünde Eskişehir’e yapacağız. 20 sanatçı ile çalışılacak. Pişmiş toprak işi o kadar zor ki… Onu üretmek bu hale getirmek büyük bir meziyet.”

Amasra'da maden kazasında ölen işçiler, depremde kaybettiğimiz vatandaşlar ve Özkan Uğur anısına... 

Bu yıl ilk defa Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda gerçekleştirileceğini ifade eden Başkan Ataç, “Pişmiş Toprak Sempozyumu 3 ayaklı olarak devam ediyor. İçinde sanat var, sektör var bilimsellik var. Bu bir kent belleği, kent kimliğidir. Eğer kentler belleğine, kimliğine sahip çıkmazsa yok olmaya mahkumlardır. O nedenle buna hep birlikte sahip çıkalım ve daha ileriye daha iyi bir şekilde götürelim. Sempozyumu uzun yıllardır önemli konularda veya vefat eden kişilere adayarak yaptık. Bu sene 14 Ekim 2022’de Amasra maden kazasında kaybettiğimiz 42 emekçimize, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve bu sene kaybettiğimiz Sanatçı Özkan Uğur’u anarak geçireceğiz. Bu günlere Eskişehirlilerin büyük desteğiyle geldik. Ben hem vatandaşlarımıza hem de sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm Eskişehirlileri sempozymumuza davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış töreni 4 Eylül’de... Konserler ve birçok etkinlik olacak

Her yıl olduğu gibi yine birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyum bu yıl da dopdolu olacak. Tepebaşı Belediyesi’nin 2001 yılından beri düzenlediği ve 2004-2009 tarihlerinde yaşanan zorunlu aradan sonra 2010 yılında tekrar düzenlemeye başladığı sempozyum, bu yıl 4-17 Eylül 2023 tarihlerinde Hisarlar, Kılıçoğlu ve Espark’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Sempozyum açılışı 4 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’de Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda yapılacak ve Anadolu Rock Göksel Doğançay konseri ile başlayacak. Bu yılki sempozyuma ilk defa tamamı ülkemizden olmak üzere 20 sanatçı katılacak ve sanatçılar özel bir ortak eseri vücuda getirerek Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına kentimize armağan edecek.

Bugüne kadar 129 sanatçı ile Eskişehir'e 220 eser kazandırıldı

Bugüne kadar 129 sanatçının 220 eserini ortaya çıkardığı sempozyum bir yandan kentin uzun yıllara yayılı bu belleğini canlı tutmakta, diğer yandan da toprağın ve sanatın kolektif öyküsünü kent halkıyla paylaşmakta ve bu modern eserleri kente kazandırmakta. Düzenlenen sempozyumlarda pişmiş toprak; bilimsel, sanatsal ve sektörel olarak ele alındı ve bu alanlarda farklı faaliyetler gerçekleştirildi. Bir yandan kentin önemli kimliklerinden biri olan tuğla ve kiremit sektörü sahiplenilirken diğer yandan pişmiş toprağın sanatsal olarak değerlendirmesi ve bu alandaki bilimsel çalışmaların bir araya getirmesi gibi bir işlevi de üstlenmekte. Bu yılki sempozyumda da sanatseverlerin ilgisini çekecek; sergiler, konferanslar, konserler, yarışmalar, dans gösterileri yer alıyor.

Bu yıl sempozyuma katılacak sanatçılar

Aysun Çölbayır, Candan Güngör, Dilek Alkan Özdemir, Emet Egemen Işık Aslan, Enver Güner, Gonca İlbeyi Demir, Hasan Başkırkan, Hasan Şahbaz, İlhan Marasalı, Mustafa Birol Batu, Nagehan Elibol, Pınar Baklan, Serap Erdoğan, Soner Pilge, Tuba Batu, Yasemin Yarol, Tevfik Türen, Leman Kalay, Birol Akalın, Ece Kaniskan, Deniz Onur Erman.

Sponsorlar

Hisarlar, Kılıçoğlu, Espark, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Eskişehir Ticaret Borsası, Eskişehir Ticaret Odası, Vega, Özsoy İnşaat, Aydoğanlar İnşaat, Akelsa Enerji, Color Masterbatch, Özlem Grup, Cemil Nazlı, Alpata, Mountaın, Can Yapı Grup, Ata Döküm, Sultan, Capella Otel, Mehtap Elektrik, Honda Ufuk Otomotiv A.Ş, Ekin Organizasyon, Servo, Özdilek, Birollar Otomotiv, Ümit Hastaneleri, Turyap, Beril, Begiter, Ramada, Dublin, Rupa, Lıttle Kıtchen, Köşem, Bedri Usta, Bien, Questa, 7 Sanat, Nevada Coffee.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@