ABD'de olaylı gecenin bilançosu

ABD'de Trump destekçilerinin Kongre Binası'nı basmasıyla ortalık karışmıştı... Bilanço belli oldu...

SİYASET 07.01.2021, 08:11 07.01.2021, 12:06
ABD'de olaylı gecenin bilançosu

Washington’da ABD Başkanı Donald Trump’ı desteklemek için bir araya gelen göstericiler,Trump’ın konuşmasının ardından Kongre Binası’na yürüyüş düzenledi. 

Trump’ın seçimlerin çalındığı ve yolsuzluk karıştırıldığı iddiasını destekleyen ve kendilerini “vatansever” olarak tanımlayan göstericiler, Kongre’de Joe Biden’ın başkanlığının onaylanması için oy kullanımı sürerken bina önünde polisle çatıştı. 

Olayların artması üzerine Biden’ın oylaması durdurulurken, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Mike Gallagher yaptığı açıklamada, “Lütfen evinize dönü. Bu iş bitti” dedi. Washington’da yarın sabah 6.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

13 kişi gözaltına alındı

Güvenlik güçleri tarafından yapılan açıklamada, Kongre Binası’na giren protestocuların dışarı çıkarılarak Kongre’nin protestoculardan temizlendiği ifade edildi. Polis, 20 kişiyi gözaltına aldı.

Öte yandan Georgia eyaletinde yapılan ve başa baş giden ikinci tur Senato seçimlerinde sonuçlar açıklandı. Sonuçlara göre, Demokrat parti adayları Jon Ossoff ve Raphael Warnock’ın Senato seçimlerini kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Demokratlar Senato’da tam kontrol sağladı.

4 kişi hayatını kaybetti

Washington DC polisi tarafından yapılan açıklamada, Kongre Binası’nda vurulan kadının da aralarında bulunduğu 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

"Bu gece devam etmemiz gerektiğine karar verdik"

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi meslektaşlarına yazdığı bir mektupta, Kongre liderlerinin, Kongre Binası "kullanıma açıldığında" seçilmiş Başkan Joe Biden'ın zaferini tescillemek için bu gece ortak oturuma devam etmeye karar verdiklerini duyurdu.

Pelosi, “Lider Hoyer ve Whip Clyburn ile istişare ederek ve Pentagon, Adalet Bakanlığı ve Başkan Yardımcısı ile görüştükten sonra, Kongre Binası’nın kullanıma açık hale gelmesinin ardından sonra bu gece oturuma devam etmeye karar verdik" dedi.

Peş peşe istifalar...

Trump'ın eşi Melania Trump'ın Özel Kalem Müdürü Grisham, olaylar nedeniyle görevinden ayrıldığını açıklayarak ilk istifa eden isim oldu.

Bir dönem Beyaz Saray Sözcülüğü görevini de yürüten Grisham yaptığı açıklamada, görevini memnuniyetle yaptığını ancak bugünkü olayların ardından istifa kararını aldığını kaydetti.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ve Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta da ilerleyen saatlerde olaylar nedeniyle istifa ettiklerini duyurdu.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@