banner163

AK Parti'den Büyükerşen'e tepki: "Sürekli yabancılara teslim ihale yapılıyor"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay alımı için yapacağı dev ihalenin şartnamesi Eskişehir'in gündemine oturdu... "Yerli firmaların katılmasını engelleyici" şekilde hazırlandığı ileri sürülen ihaleyle ilgili bir açıklama da AK Parti Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener'den geldi...

SİYASET 18.04.2022, 15:47 19.04.2022, 11:57

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Avrupa Yatırım Bankası kredisiyle 15 adet tramvay alımı gerçekleştireceği dev ihaleyle ilgili tartışmalar sürüyor...  İhalenin şartnamesinde yer verilen maddeler, daha önceki tramvay ihaleleri gibi tartışma konusu oldu. Haziran ayında yapılacak yeni ihalenin de önceki tramvay alımı ihaleleri gibi yerli tramvay üreten firmaların ihaleye girmesini engelleyici ve yabancı firmaların ihaleyi almasını kolaylaştırıcı maddeler içerdiği iddia ediliyor... Konuyla ilgili halen Büyükşehir Belediyesi'nden bir açıklama gelmezken, AK Parti Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener'den de dikkat çeken bir açıklama geldi... 

AK Parti Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener yaptığı açıklamada, Eskişehir Büyükşehir Belediyesince satın alınacak 15 tramvay ve yedek parçalarıyla ilgili hazırlanan ihalenin şartnamesine tepki gösterdi. Gücüyener, Büyükşehir Belediyesinin 1 Haziran'da 40 milyon avroluk ihale düzenleyeceğini söyledi.

"Adrese teslim, özellikle de yabancıya teslim bir ihale"

Büyükşehir Belediyesinin kent içi ulaşımı sağlayan tramvay konusunda hiçbir zaman yerli üretim desteğini almadığını savunan Gücüyener, "Eskişehir Büyükşehir Belediyesince 15 tramvay ve yedek parçaları için 1 Haziran'da çıkılacak ihale, adrese teslim, özellikle yabancıya teslim bir ihale. Biz bunu ilk kez yaşamıyoruz, daha önce de 2016 ve 2011'de aynı sorunları yaşadık. Hiçbir şekilde yerli üretimi destek şartı yok. Şehrin ekonomisine, istihdamına bir katkısı yok hatta ülkemize bir katkısı yok" diye konuştu.

Tramvayların yaklaşık 30 yıl ömrünün olduğunun söylendiğini belirten Gücüyener, "Bu 30 yıl boyunca da servis, bakım gibi işleri yerli üretimden hiçbir şekilde alınmayacak. İlk bakışta bunu anlamak mümkün olmuyor. İhale şartnamesine bakıldığı zaman deniyor ki 'son 10 yıl içerisinde 180 milyon liralık iş yapmış olmak', öyle maddeler var ki adeta tek bir firmayı tarif etmişler" ifadelerini kullandı.

"2016'da da böyle olmuştu... Sürekli yabancıya teslim ihaleler yaşanıyor, yerli üretim desteklenmiyor, belediye zarara uğratılıyor"

Gücüyener, şartnameye yönelik eleştirilerini sürdürerek, "2016'da tramvayların 500 kilometre gitmiş olma ve 8 ayda teslim şartı konmuştu, üretici o zaman '8 ayda bu tramvayları teslim edebilmek için elimizde hazır olması gerekir, 14 tramvay 8 ayda teslim edilmez.' dedi. Sürekli olarak yabancıya teslim ihale yaşanıyor. Söz konusu ihale kentin istihdamı ve ekonomisine hiçbir katkı sağlamıyor ayrıca belediyeyi de ciddi anlamda zarara uğratıyor."

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@