banner163

Alman gazetesinden tartışılacak Eskişehir yazısı... Ne İmamoğlu ne Yavaş, Büyükerşen'i görün artık!

Almanya'nın Frankfurter Allgemeine gazetesinde Büyükerşen ile röportajların da yer aldığı tartışılacak bir Eskişehir yazısı yayınlandı. Yazı, gözlerin "Altılı masa"nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağına çevrildiği bugünlerde, "Ne İmamoğlu ne Yavaş, Büyükerşen'i görün artık" mesajı mı veriyor?

SİYASET 28.02.2023, 17:36 28.02.2023, 17:45
Alman gazetesinden tartışılacak Eskişehir yazısı... Ne İmamoğlu ne Yavaş, Büyükerşen'i görün artık!

Almanya'da yayın yapan Frankfurter Allgemeine Gazetesi'nde Dr. Von Rainer Hermann’ın imzasıyla Eskişehir ve Yılmaz Büyükerşen ile ilgili "Bir Anadolu şehri Erdoğan'a meydan okuyor" başlıklı bir yazı yayınladı. 

Alman gazetesinden "Erdoğan'a meydan okuyor" başlıklı Eskişehir ve Büyükerşen yazısı 

Eskişehir'e ilişkin yapılan yorumlar ve verilen bilgiler konusunda da çok tartışılacak yazı, Eskişehir medyası ve basınına da "Türkiye bu şehri konuşuyor: Eskişehir" başlığı ile servis edildi. Gazetenin basılı nüshasında bu başlık kullanıldığı görülürken, internet sitesinde ise, "Bir Anadolu şehri Erdoğan'a meydan okuyor" başlığının kullanıldığı görüldü. 

Von Rainer Hermann’ın'ın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile görüşmelerindeki sözlerine de yer verdiği, Odunpazarı Modern Müze'yi tanıtmakla başlayan yazıda, sadece Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Eskişehir'de yapılan proje ve çalışmalara yer verilmesi dikkat çekti. 

Öte yandan yazının birçok yerinde de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Avrupa Yatırım Bankası'ndan aldığı kredi ile yapılan çalışmalar ve Avrupa'nın bazı ülkelerinden sağlanan fon ve desteklerle yapılan çalışmalardan bahsedildiği görüldü. 

Yazıdaki siyasi mesajlar çok tartışılacak 

Yazıda Türkiye için "Erdoğan Cumhuriyeti" ifadesi kullanılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet birçok yerde eleştirildi, Büyükerşen'in Eskişehir'de yaptıklarının ise Türkiye'ye örnek olduğu, bir Avrupa şehri yaratıldığı savunuldu. 

Eskişehir'in Büyükerşen öncesi döneminin adeta yerde yere vurulduğu ve küçük bir ksabaymış gibi bir izlenimin çizildiği yazıda, yer alan siyasi yorumlar da dikkat çekti. 

İşte o bölüm... "Altılı masa"ya adaylık mesajı mı? 

Yazının sonunda yer alan bölüm ise çok farklı yorumlara ve tartışmalara neden olacak gibi görünüyor. Yazının sonunda yaklaşan genel seçimler hatırlatılarak, "Türkiye’de altı ay sonra yapılacak olan genel seçimlere ise biraz buruk yaklaşıyor" ifadelerine yer verildi.

Büyükerşen'in değil, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adayı gösterildiği 2014'teki seçimin hatırlatıldığı yazı şöyle devam etti: "Çünkü 2014'te parti sınırlarının ötesinde insanları kazandığı için Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuyacak muhalefet adayı olması kaçınılmaz bir sonuç olarak görülüyordu. Ancak o dönemde halen muhalefette olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, adaylığını itiraz ederek olası bir hükümet değişikliğini engelledi. Ertesi yıl taraf değiştiren Bahçeli, o zamandan beri Erdoğan için çoğunluğu sağladı. Erdoğan, otoriter bir yönetim kurdu. Ancak Eskişehir'de kalan Büyükerşen, burayı modern bir örnek kent haline getirdi."

Yazıda Büyükerşen'e atfedilen övgüler ve son bölümdeki Büyükerşen'in 2014'te cumhurbaşkanı adayı gösterilmediğinin "Büyükerşen'in buruk olduğu" belirtilerek hatırlatılması, "Altılı masa"nın cumhurbaşkanı adayının merakla beklendiği şu günlerde farklı yorumlara neden oldu. 

"Ne İmamoğlu ne Yavaş, Büyükerşen'i görün artık"

Şu günlerde "Altılı masa"nın cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu konuşulurken, Büyükerşen'in halen cumhurbaşkanı adayları arasında isminin anılmamasına karşı bir mesaj olarak değerlendirilen yazı çok tartışılacak görünüyor. 

Alman gazetesinde yayınlanan yazı "İmamoğlu'nu, Yavaş'ı bırakın, Büyükerşen'i görün" diye adeta bağırırken, bu yazının "Altılı masa"daki adaylık tartışmalarına ne gibi bir etkide bulunacağı merak ediliyor. Büyükerşen'in aday belirleme konusunda giderek azalan zamanda, Almanya'dan "Beni aday gösterin" sinyali olarak yorumlanan yazı önümüzdeki günlerde de çok konuşulacak görünüyor. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@