Bakanlık da açıkladı! İYİ Parti'nin Hatipoğlu iddiası tamamen fos çıktı

İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş'ın, AK Parti'ye geçen Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu'nun fabrika yatırımına ilişkin iddiaları tamamen fos çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Toktaş'ın "1 milyar 36 milyon lira teşvik verildi" iddiasını yalanladı, teşviğin değil yapılacak yatırım miktarının 1 milyar 36 milyon lira olduğu açıklandı. Hatipoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Europen A.Ş’den yapılan açıklamada da, "Asılsız haber ve iftiralarda bulunan kurum ve kişilerle ilgili yasal süreçler takip edilecektir" denildi. 

SİYASET 08.11.2023, 16:29 08.11.2023, 16:34
Bakanlık da açıkladı! İYİ Parti'nin Hatipoğlu iddiası tamamen fos çıktı

İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş'ın, AK Parti'ye geçen Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu'nun fabrika yatırımına ilişkin iddiaları tamamen fos çıktı. Hasan Toktaş, Hatipoğlu'nun firmasının fabrika yatırımı için 1 milyar 36 milyon lira teşvik verildiğini ve bunun "transfer ücreti" olduğunu ileri sürmüştü. 

Bakanlık net şekilde yalanladı, Toktaş'ın ifadesi gerçek dışı çıktı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Toktaş'ın "1 milyar 36 milyon lira teşvik verildi" iddiasını yalanladı, teşviğin değil yapılacak yatırım miktarının 1 milyar 36 milyon lira olduğu ve benzeri tüm yatırımlara uygulanan teşvik desteklerinin prosedürlere uygun şekilde uygulandığı açıklandı. 

Hatipoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Europen A.Ş’den yapılan açıklamada da, "Asılsız haber ve iftiralarda bulunan kurum ve kişilerle ilgili yasal süreçler takip edilecektir" denildi. 

"Hasan Toktaş mesnetsiz iddialar ve iftiralarda bulunmuştur"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından 7 Kasım 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulunda yapılan konuşmada, Bakanlığımızca düzenlenen bir yatırım teşvik belgesine ilişkin bazı mesnetsiz iddialar ve iftiralarda bulunulmuştur. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır" denildi.

"Diğer yatırımlara uygulanan destekler uygulanmıştır. İddia edildiği gibi 1 milyar 36 milyon lira teşvik tutarı değil, şirketin yapması öngörülen yatırımının tutarıdır"

Açıklamada, "EUROPEN ENDÜSTRİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. şirketine 24 Mart 2023 tarihinde verilen ve daha sonra revize edilen teşvik belgesine ilişkin yatırımın konusu “Solar Cam” üretimidir. Yatırım, Kütahya Altıntaş Zafer OSB’de gerçekleştirilecektir. Söz konusu yatırıma, 3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında, gerçekleştiği şehir ve OSB’de bulunması dolayısıyla, Kütahya Altıntaş Zafer OSB’de gerçekleşen diğer yatırımlara olduğu gibi, 4. Bölge teşvikleri ile KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi (%30 Yatırıma Katkı Oranı), Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (6 Yıl) Faiz Desteği uygulanmıştır. İddia edildiği gibi 1.036.000.000 TL yatırımcıya sunulan teşviğin tutarı değil, şirketin gerçekleştirmesi öngörülen yatırımın tutarıdır" denildi. 

"Siyasi bir değerlendirme söz konusu değildir"

Açıklamada ayrıca, "Teşvik uygulamasının hiçbir aşamasında yatırımcı şirketin hissedarına ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır. Teşvik uygulamaları kapsamında, şirketlerin hissedarlarının kimliklerinden bağımsız olarak, yatırımların ülkeye kazandıracağı katma değer dikkate alınmaktadır. Asla herhangi bir siyasi değerlendirme söz konusu değildir” ifadeleri yer aldı. 

Europen A.Ş’den de açıklama geldi

Europen Endüstri A.Ş., Hasan Toktaş'ın TBMM'deki konuşmasında ileri sürdüğü iddialarla ilgili bir açıklama yaptı. Europen’den yapılan yazılı açıklamada, “24.03.2023 tarihli KAP duyurumuzda bahse konu yatırımımızla ilgili bölgesel yatırım teşvik belgesinin onaylandığı duyurulmuştu. İlgili KAP haberimizde belirtilen 1.035.000.000 TL’nin yatırım bedeli olduğu, teşvik tutarı olmadığı açıkça belirtilmiştir. Şu hususu da özellikle belirtmek isteriz ki, yatırım teşvikleri vergi indirimleri ve SGK işveren payı teşviklerinden oluşur, bunları da alabilmek için yatırım harcamalarının yapılması zorunludur ve ayrıca hiçbir yatırım teşviğinde nakit ödeme söz konusu değildir” denildi.

"Asılsız haber ve iftiralarda bulunan kurum ve kişilerle ilgili yasal süreçler takip edilecek"

Yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi. “550789 yatırım teşvik belgemizin alınma tarihi 24.03.2023’tür. Bu bilgilere kamuya açık bakanlığın internet sitesinden de ulaşılabilmektedir. Bu tarihte Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İdris Nebi Hatipoğlu Milletvekili değildir. Seçim öncesinde onaylanan bölgesel teşvik belgemizin bir üst teşvik belgesi olan stratejik yatırım teşvik belgesi kriterlerini sağladığı değerlendirilerek, yine 24.03.2023 tarihindeki KAP açıklamamızda belirtildiği üzere, bölgesel teşvik belgemizin stratejik yatırım teşvik belgesine çevrilmesi başvurusu ilgili tarihte yapılmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın  08.11.2023 tarihinde yaptığı basın duyurusunda da belirtildiği üzere konu yatırımımız, ithalatı önleyici bir yatırım olması, üretilecek ürünün son 1 yıldaki ithalat tutarının 50 milyon USD’den fazla olması, yatırımın 50 milyon TL üzerinde olması kriterlerini sağlaması nedeniyle, seçim öncesinde yapılan başvurumuz olumlu değerlendirilmiş ve alınan bölgesel teşvik belgemiz 24.10.2023 tarihinde bakanlık tarafından stratejik yatırım teşvik belgesi olarak revize edilmiştir. 60 yıllık geçmişi olan, her dönem yatırımlarıyla ülkemize değer katan, 1.700 kişiye istihdam sağlayan, ihraç ettiği ürün kategorisinde ihracat liderliği bulunan şirketimiz, geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkemize değer katmaya devam edecektir. Asılsız haber ve iftiralarda bulunan kurum ve kişilerle ilgili yasal süreçler takip edilecektir.” 

Nebi Hatipoğlu da Hasan Toktaş'ın sözlerine bu cevabı vermişti! O açıklama için bu linke tıklayın 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@