banner163

Beşir Atalay ve Büyükerşen neden buluştu? Tam da o dava gündemdeyken... 

Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan Yılmaz Büyükerşen'e sürpriz ziyaret... İçişleri Bakanı iken Büyükerşen için "soruşturma izni vermemesi" ile çok konuşulan Atalay'ın tam da Büyükerşen hakkındaki o dava gündemdeyken ziyaret etmesi dikkat çekti... 

SİYASET 30.07.2023, 20:17 30.07.2023, 20:53
Beşir Atalay ve Büyükerşen neden buluştu? Tam da o dava gündemdeyken... 

Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e sürpriz ziyaret... İçişleri Bakanı iken Büyükerşen için "soruşturma izni vermemesi" ile çok konuşulan Atalay'ın tam da Büyükerşen hakkındaki o dava gündemdeyken ziyaret etmesi dikkat çekti. 

Büyükerşen ve Beşir Atalay'dan sürpriz buluşma

Eski Başbakan Yardımcısı ve eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e sürpriz bir ziyarette bulundu. 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ziyaretin nezaket ziyareti olduğu , Büyükerşen ve Atalay'ın şehir ve ülke gündemine ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu ve Büyükerşen'in Atalay'a "Zamanı durduran saat" adlı kitabını hediye ettiği belirtildi. 

Büyükerşen'in 2013'teki sözlerini ve o davayı da akıllara getirdi 

Öte yandan Beşir Atalay'ın yaptığı bu ziyaret kulislerde çok konuşulurken, Büyükerşen ve belediye bürokratları hakkında yeniden başlayan o dava gündemdeyken gerçekleşmesi de dikkat çekti. 

Büyükerşen için soruşturma izni vermediği konuşulmuş, Büyükerşen "Bakan Beşir Atalay soruşturmaya gerek görmemişti" diyerek kendini savunmuştu 

Beşir Atalay'ın İç İşleri Bakanı olduğu dönemde, 2013 yılı öncesinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli ihaleleri ile ilgili şikayetler gündeme gelmiş, İçişleri Bakanlığı'ndan da soruşturma açması istenmişti. Ancak o dönemde yapılan incelemeler sonrasında İçişleri Başkanı Beşir Atalay'ın müfettiş raporları doğrultusunda "soruşturmaya gerek olmadığı" yönünde karar aldığı gündeme gelmişti. 

Söz konusu iddialar 2013 yılında yeniden gündeme gelince ve Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılınca, Büyükerşen yaptığı açıklamalarda savunma olarak hep Beşir Atalay'ın "soruşturmaya gerek olmadığı" yönünde kararda imzası oldunu hatırlatarak açılan soruşturmayı eleştirmişti. Büyükerşen o dönemli bazı gazetecilere yaptığı açıklamalarda hep "İşin garibine bakın ki, o soruşturma dosyasında dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, ‘soruşturmayı gerektirecek bir durum yoktur’ diye imzası var" sözleri ile Beşir Atalay'ı hatırlatmıştı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da o dönemde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ndeki ihaleler ve Büyükerşen hakkında açılan davayı "İçişleri Bakanı Beşir Atalay soruşturmaya gerek yok demiş, şimdi tekrar gündeme getiriyorlar" diyerek Büyükerşen'i savunmuştu. 

2103'te Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı başlatmış, Büyükerşen ve bürokratlar hakkında dava açılmıştı 

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı 28 Ocak 2013'te Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olunduğu, resmi belgede sahtecilik yapıldığı yönündeki şikayetler üzerine başlattığı soruşturma kapsamında 23 kişi gözaltına alınmış 5'i tutuklanmış, üst mahkemeye itirazlar sonrası 5 kişi tahliye edilmişti.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Büyükerşen 2015'te beraat etmişti...

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 10 Temmuz 2013'te 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "sanık" sıfatıyla savunma vermişti. Mahkeme heyeti, 11 Şubat 2015'te Büyükerşen ve diğer sanıkların beraatine, dosyalardan birinde adı geçen K.A, İ.H.Y, M.E, Y.K, K.O. ve M.R.E'ye "ihaleye fesat karıştırma" suçundan 6'şar bin lira adli para cezası verilmesine hükmetmişti.

Yargıtay, Büyükerşen'in beraat kararını bozmuştu, Büyükerşen hapis cezası istemiyle yeniden yargılanıyor

Aradan geçen sürede Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinin Büyükerşen ve diğer sanıklar hakkında verdiği beraat karararının bozulmasına hükmetmişti. 

Eksik inceleme nedeniyle ve bilirkişi raporları arasındaki çelişkilerin giderilmesi için dosya, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderilmiş, Büyükerşen ve sanık olan belediye bürokratarının yeniden yargılanmasına başlanmıştı. 

O dava yeniden gündemdeyken Beşir Atalay'ın sürpriz ziyareti konuşuluyor 

Son birkaç aydır yapılan duruşmalarla yeniden gündemde olan ve Büyükerşen'in hapis cezası istemiyle yargılandığı dava devam ederken, Beşir Atalay'ın yaptığı bu ziyaret dikkat çekti. 

Geçtiğimiz yıllarda AK Parti'den ayrılan, DEVA Partisi'nin Kurucular Kurulu'nda yer almasa da DEVA Partisi ve Ali Babacan'a yakın olduğu konuşulan Atalay'ın ziyaretinin nedeni şimdi bu açılardan da kulislerde konuşulmaya başlandı, merak uyandırdı. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@