Büyükerşen: TOKİ'nin Eskişehir'e ucuz konut yapması gereksizdi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Yılmaz Büyükerşen'den çok tartışılacak sözler: "Eskişehir'e TOKİ'nin ucuz konut yapması gereksizdi"

SİYASET 15.06.2022, 20:04 16.06.2022, 16:27
Büyükerşen: TOKİ'nin Eskişehir'e ucuz konut yapması gereksizdi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplandi. 

Toplantıda görüşülen 27 maddeden 24'ü oybirliği ile geçerken, 3 maddede tartışmalar yaşandı ve oy çokluğu ile geçti. 

Toplantıya, Yılmaz Büyükerşen'in TOKİ'nin Eskişehir'de yaptığı konutlar ve projelerle ilgili sözleri damga vurdu... 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin bazı taşınmazlarının satışı için başkanlığa yetki verilmesiyle ilgili maddede tartışmalar yaşanırken, Yılmaz Büyükerşen, TOKİ'nin Eskişehir'de yaptığı ucuz konutlarla ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. 

"Gönül isterdi ki, Eskişehir'e yapılmasın, Kırşehir, Çankırı, Yozgat'a yapılsın"

Büyükerşen, "Şehirler, Eskişehir de dahil buna, büyüyorlar. Şehirlerin büyümesi demek Türkiye'nin ve şehirlerin gelişmesi ve kalkınması açısından büyük tehlikelerden biri. Bazı yerler çok büyür, bazı yerler boşalır. Halbuki hükümet böyle yapmasaydı, Devlet Planlama'yı kapatmasaydı, hangi şehirlerde büyüme nereye kadar götürülmeli, bakılırdı. Onun içi yatırımları kontrol altına alırlar, ona göre bir dengeleme yaparlardı. Yani, nerede işsizlik var, göç var o tarafa toplu konut yapması lazım gelirdi. Orada ucuza krediyle konut verir o zaman oralara doğru bir göç başlar, sanayi kuruluşları yatırımlarını o tarafa götürürler. Küçük sanayi, orta sanayi, büyük sanayi oralar gelişmeye başlar. Oralarda terk edilmekte olan toprakları ekmek biçmek isteyen sermayedarlar ve büyük şirketler oluşur ve oralarda istihdam yaratırlar. Gönül isterdi ki, şu bizim Odunpazarı da dahil, ama ne yapalım ki öyle, o beton bebekleri dikeceğimize, onları Kırşehir, Çankırı, Yozgat gibi doğu illeri de dahil o taraflara yapıp da, halka ucuza, hatta yoksullara da bedava vermek ve milleti yerleştirmek suretiyle, oralarda şehirleşme hareketleri başlatılmalıydı. Dengeli büyüme böyle olur" diye konuştu. 

Bu sözler üzerine AK Partili Mustafa Birsen, "Eskişehir'de TOKİ'nin yaptığı ucuz konutlar gereksiz miydi diyorsunuz yani" dedi. 

"Evet, ben gereksizliğine inanıyorum"

Büyükerşen de, "Evet ben gereksizliğine inanıyorum. Ama ne yapayım benim elimde değildi. Odunpazarı Belediyesi'ydi. Durum bu" karşılığını verdi. 

Mustafa Birsen, "Ben de 25 yıldır belediye başkanı olarak neden toplu konutla ilgili bir projeniz olmadığını merak ediyordum. Öğrenmiş olduk" diye konuştu. 

"Şehrin büyümesi belli bir noktaya kadar olmalı"

Büyükerşen de, "Tabii, gayet de tabii. Şehrin büyümesi belli bir noktaya kadar olmalı. Oradaki esnafın günlük ticari hayatını devam ettirebileceği, yeni işyerlerinin açılacağı ve onun dışındaki kısımlarda ise bir sınırlamanın olabileceği şehircilikte, belediyecilikte vardır. Ama bunu siz bilmiyorsanız bir diyeceğim yok. Bu fevkalede önemlidir. Aksi takdirde büyüyen dev şehirlerle karşı karşıya kalırız. Asayiş problem olur, yatırım problem olur, ulaşım problem olur. Alabildiğine o şehirdeki nüfusun artışına göre bunlar yapılmalıdır. Yoksa dışarıdan göçleri davet edecek yatırımlarla şehirleri içinden çıkılmaz hale getirmek marifet değildir. Bu bütün şehircilik kitaplarında vardır, merak eden açar okur" diye yanıt verdi. 

Büyükerşen'in sözleri toplantı salonunda farklı yorumlara neden oldu, meclis toplantısı sonrasında da en çok konuşulan konulardan oldu. 

Enflasyondan yakınan Büyükerşen Özcan'ın o sözleri sonrası lafı uzatmadı! (Detaylar için tıklayın)

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@