banner163

CHP'li Çakırözer'den SMA hastaları için kanun teklifi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM'de SMA hastaları için kanun teklifi verdi, açıklamalarda bulundu.

SİYASET 30.11.2021, 13:27 30.11.2021, 13:34
CHP'li Çakırözer'den SMA hastaları için kanun teklifi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer SMA hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların SGK kapsamına alınması ve devlet tarafından ücretsiz karşılanması için TBMM’de kanun teklifi verdi. Türkiye’de binlerce SMA hastası çocuk için zamanın daraldığına dikkat çeken Çakırözer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulunarak, “Aileler, evlatlarımız hastalıkla mücadelede ederken kahroluyor. Anneler canına kıyıyor. Ailelerin çığlığı, feryadı artık duyulsun. SMA tedavisinde kullanılan Zolgensma ilacı SGK kapsamına alınarak, SMA hastalarının tüm sağlık masrafları devlet tarafından ücretsiz karşılansın” dedi. Çakırözer, SMA hastalığının önlenmesi için evlilik öncesi testlerin de en kısa zamanda yaygın olarak uygulamaya başlanması çağrısında bulundu.

SMA hastaları için kanun teklifi verdi 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, SMA hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilaç ile hastalıkla mücadelede tüm ilaç, tıbbı cihaz ve benzeri sağlık giderlerinin ücretsiz karşılanması için TBMM’de kanun teklifi verdiğini söyledi. 

"O ilacı da devlet ücretsiz karşılasın"

TBMM’de verdiği teklifte Çakırözer, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre, 2020 yılı itibariyle Türkiye'de bin 300’e yakın SMA hastası bulunduğunu söyledi. Hastalığın tedavisinde Türkiye’de SGK kapsamında bir tek SMA ilacının olduğunu söyleyen Çakırözer, “Ancak aileler bu ilacın hastalığı kalıcı olarak tedavi etmediği ve sadece belli ölçülerde gerilemeyi durdurduğu gerekçesiyle başka tedavi yöntemleri ve ilaçlara başvurmaktadır" dedi. Tedavide kullanılan bir başka ilaç için de ailelerin kampanyaşlar başlattığını söyleyen Çakırözer, "2 milyon euroları bulan bu kampanyaları tamamlayamayan aileler ise evlatlarıyla birlikte yaşama tutunma ümidini kaybetmektedir" diye konuştu. Çakırözer, kanun teklifi ile, söz konusu ilacın da yurtdışından getirilerek SGK kapsamına alınması ve Spinal Müsküler Atrofi hastalığının tedavisinde kullanılması ile SMA hastalarının ilaç, tıbbı cihaz ve benzeri sağlık giderlerinin ücretsiz karşılanmasının amaçlandığını söyledi. 

"Evlilik öncesi testler de bir an önce uygulanmalı"

Çakırözer Sağlık Bakanlığı ile söz konusu ilacı üreten firmanın anlaşamaması nedeniyle yüzlerce SMA hastası çocuk ve ailelerinin perişan olduğunu savunarak, "Aileler evlatlarını yurtdışında tedavi edebilmek için kampanyalar başlatıyor. Duyarlı yurttaşlar, sanatçılar, iş insanları kampanyalara destek veriyor, kampanyaları tamamlayan var, tamamlayamayan aileler var. Muzaffer bebeğin annesi evladının acısına dayanamayarak yaşamına son verdi. Hem evlatlarımızın hem de ailelerinin bu feryadına artık kulak verilmeli. SMA hastalığının önlenmesi için evlilik öncesi testler bir an önce yaygın olarak uygulamaya başlanmalı. SMA hastalığının tedavisinde kullanılan Zolgensma ilacı bir çok ülkede devlet kapsamında. Bu ilaç artık Türkiye’de de devlet kapsamına alınmalı, Zolgensma ilacı ile Sma hastalarının tedavide talep ettikleri ilaç, tıbbı cihaz ve benzeri sağlık giderlerini devlet ücretsiz karşılamalı.”

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@