banner163

CHP'li Çakırözer: Destek yasası çıkmalı, internet medyası da olmalı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM'de konuştu: İnternet medyasını da içerecek bir yerel medya destek yasası Meclis’ten bir an önce çıkarılmalı...

SİYASET 24.10.2021, 13:49 24.10.2021, 13:56
CHP'li Çakırözer: Destek yasası çıkmalı, internet medyası da olmalı

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de yerel medya için destek çağrısında bulundu. Çakırözer, Anadolu'nun dört bir yanında gazete sayısının düştüğüne, televizyonların kapanma noktasına geldiğine dikkat çekerek, internet medyasını da içerecek bir ‘yerel medya destek yasası’nın Meclis’ten bir an önce çıkarılmasını istedi. 

"İnternet medyasını da içeren yerel medya destek yasası bir an önce çıkmalı"

TBMM’de ulusal ve yerel medyanın sorunlarının araştırılması için verilen önergenin AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini söyleyen Çakırözer, önergenin görüşmeleri sırasında CHP grubu adına söz alarak  internet medyasını da içerecek bir yerel medya destek yasasının Meclis’ten bir an önce çıkarılması için çağrıda bulundu. 

Çakırözer, CHP’nin Marmaris’te gerçekleştirdiği Yerel Medya Çalıştayı’ndan çıkan sonuç bildirgesini Meclis kürsüsünden paylaştı. Türkiye’de son yıllarda 12 bin gazetecinin yargılandığını söyleyen Çakırözer, “Gazetecilerin özgürlükleri çalındı, yüzlercesi hakkında soruşturmalar sürmekte. RTÜK ve Basın İlan Kurumu, gerçekleri yazan gazete ve televizyonları susturma organına dönüştü. Basın kartlarımız dahi sarayın şantaj aletine dönüştürüldü. Anadolu basını bitme noktasında, 1.800'lerde olan yerel gazete sayısı 900'lere indi, 100 olan yerel televizyon sayısı 50'ye indi. Dolar 9.50'yi gördü. Bu ne demek? Matbaa, kâğıt, boya, uydu gideri demek. Anadolu'da birçok gazete ve televizyon kapanacak demek. Bu kurumlarda işini, aşını sağlayan basın emekçilerimiz işsiz kalacak demek” dedi. 

Son iki yılda bin 500 gazetecinin işsiz kaldığını, basın sektöründe işsizlik oranının yüzde 30’lara dayandığını savunan Çakırözer, yerel basının tasarruf genelgesi mağduru olduğunu da söyledi. Çakırözer, “Merkezî kamu kurumları ve belediyeler bu genelgeye dayanarak aboneliklerini, ilanlarını kestiler. Bir yanda toplam 100 bin olan araç sayısına bu yıl 3 bin lüks araç daha eklenecek, diğer tarafta tasarruf diye 1 liralık, 2 liralık Anadolu gazetelerine el atılacak” dedi.


"Basın İlan Kurumu yeniden yapılandırılmalı"

Çakırözer, medyanın yayın hayatına devam edebilmesi ve halkın haber alma hakkının korunması için yerel medyaya destek verilmesi gerektiğini kaydederek, “Basın İlan Kurumu yeniden yapılandırılmalı, yerel basına destek arttırılmalıdır. RTÜK ekran komiserliğinden çıkarılmalı, gelirlerinden artarak Hazineye gelir kaydedilen bölümü yerel televizyonlara, radyolara aktarılmalıdır. Ulusal ve yerel yayıncıların lisans bedelinin aynı olması uygulaması terk edilmelidir.Türkiye'de yanlış gidişe dur demenin ilk durağı basınımızı özgürleştirmekten geçer. Basın özgürlüğü 83 milyonun özgürlüğü demektir ve Türkiye'de gazeteciler kamu yararını korumak için her türlü baskıya, sansüre, yasağa karşın görevlerini bundan sonra da yapmaya devam edecektir" diye konuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@