banner163

Eskişehir 2500 konut kaybetti!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi ve Odunpazarı Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan'dan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un açıklamalarına karşı bomba açıklamalar... Murat Özcan, Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ikinci etabı ve Mamuca'daki proje ile ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu: "Engellediler ve Eskişehir 2500 konut kaybetti! Asıl engelleme budur"

SİYASET 22.09.2022, 11:50 22.09.2022, 12:08
Eskişehir 2500 konut kaybetti!

Eskişehir Büyükşehir Meclisi ve Odunpazarı Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yıllardır hayata geçiremediği Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ikinci etabı ile ilgili açıklamaları ile ilgili medyamidas.com'a konuştu. Murat Özcan, Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ikinci etabı ve TOKİ'nin Mamuca'daki projesi ile ilgili çok konuşulacak açıklamalar yaptı. 

"2018'de yaptıkları imar planları iptal edildi, çünkü yapmayı beceremediler"

Murat Özcan, "Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile, Odunpazarı Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki tartışmalarımızda, özellikle kentsel dönüşüm ve gecekondu önleme bölgeleri ile ilgili bazen nasıl engellendiklerini anlattıkları, ama aslında böyle bir şeyin olmadığı bir durum var. Olayın özeti ise şudur. Daha önce yapılan imar planları TOKİ tarafından mahkemeye taşındığı için, neden mahkemeye taşındı ve iptal oldu, diyorlardı. Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi, Huzur ve Erenköy mahallelerinin de içinde olduğu bir alan ve bizim bu bölgedeki dönüşüme bir itirazımız olmadığı gibi teşvik de ediyoruz kararları oybirliği ile geçirerek. Ama Kazım Kurt'un kendisi imarcılık anlamında sorunlu alanlar bıraktığı için konu mahkemeye taşınıyor. Birincisi TOKİ'den izin alınmadığı için, ikincisi imar yapma yönetmeliklerine uyulmadığı için... 1/5000'lik ve 1/25000'lik imar planlarına uygun olmadıkları için yapılan bir itiraz vardı ortada. Sonuçta, 2018'de yapılan imar planları da iptal edildi bu nedenlerle" dedi. 

"Seçim döneminde 6 katlı binalar, şöyle daireleriniz olacak diye reklam yapmıştı"

Murat Özcan, "Kazım Kurt, tam da seçim döneminde bölgeye giderek 'Biz imar planlarını yaptık, artık 6 katlı şöyle daireleriniz olacak' diye reklamını dahi yapmıştı. Halbuki gerçek olan şuydu. Bu imar planlarının meclisten geçmiş olması uygulanacakları anlamına gelmezdi. TOKİ'nin de onay vermesi gerekiyordu. TOKİ, imar planlarındaki uygunsuzluklara itirazlarını dile getirdi ve mahkeme de TOKİ'yi haklı buldu ve mahkeme tarafından iptal edildi" diye konuştu.

"Asıl mağduriyeti yaratan 8 yıldır imar planlarını yapmayı beceremeyen belediyedir" 

İmar planlarının geçtiğimiz sene yeniden getirildiğini hatırlatan Murat Özcan, "O zaman da denildi ki, 'Mahkeme kanalıyla planlar yine iptal edilirse ciddi bir mağduriyet oluşacak'. Bu algıyla bölge halkı da mağduriyetin sanki TOKİ'nin planları mahkemeye taşımasından kaynaklandığını düşünüyor. Halbuki, burada asıl mağduriyeti yaratan 8 senedir imar planlarını yapmayı beceremeyen bir belediyenin olması" dedi. 

"Prof.Dr. Nabi Avcı hocamızla birlikte sırf halkımızın mağdur olmaması için TOKİ ile görüştük, söz aldık"

Murat Özcan, "Başta sayın Prof.Dr. Nabi Avcı olmak üzere, milletvekilleri, il ve ilçe başkanımızla TOKİ'ye yaptığımız ziyaretlerde konuyu anlattık ve şunu söyledik: 'İtiraz etmeniz gereken maddeler olsa dahi, bölge halkının menfaatini düşünerek ve sırf onların hatırı için konunun bir daha mahkemeye taşınmasını istemiyoruz'. Sayın Nabi Avcı hocam da bu konuda ısrarını dile getirdi ve sayın TOKİ Başkanı bölge halkının menfaatlerini düşünerek konuyu mahkemeye taşımayacaklarının tahahüdünü verdiler" dedi. 

"Kazım Kurt sanki dönüşümü belediye yapacakmış gibi konuşuyor, ama dönüşüm için TOKİ ile henüz protokol yapmış değil"

Özcan ekledi: "Dolayısıyla, bu imar planları yürürlüğe girmiştir ve devam ediyor. Fakat burada belediyeyi sorumluluk altına sokan bir durum var. Çünkü '18 uygulaması' dediğimiz, parsellerin iptal edilip ada bazında imar verilmesi uygulamasının yapılması gerekiyor. Belediyenin halen devam ettiği bu çalışmanın tamamlanıp askıya çıkarılması gerekiyor. Bu çalışmalar devam ederken, bu arada belediye halkla temasa geçiyor. Kazım Kurt, Karapınar sakinlerinden bazılarını çağırmış, ancak Huzur ve Erenköy mahallelerinden bir temsilci çağrılmamış. Orada 1.7 - 1.8 emsal içerisinde nelerin yapılabileceğini sanki bu dönüşümü belediye yapacakmış gibi konuşuyor. Halbuki, belediye 2014 yılında imar uygulamalarını yapma yetkisini TOKİ'den aldı. Ama dönüşüm yapma yetkisi konusunda henüz belediye ve TOKİ arasında herhangi bir protokol imzalanmadı."

"Belediye 18 uygulamasını tamamlamadan burada adım atılması mümkün değil"


Özcan, "Dolayısıyla, sayın Prof.Dr. Nabi Avcı hocamla beraber TOKİ'den aldığımız ikinci müjde halkımız için şuydu: İmar uygulamaları bittikten sonra, bölge halkımız ne istiyorsa, yani gecekondu önleme bölgesinin kaldırılması, TOKİ aracılığı ile dönüşüm yapılması veya belediyeye yetki verilerek dönüşüm yapılması yetkisine kadar üç çeşit alternatifi tekrardan görüşmeye açılacak. Ama burada belediye ön alıyor şu anda. 'Halk böyle istiyor' diye bir baskı yaratmak için halkla toplantı yapıyor. Duyduğumuza göre, bölge halkını çok memnun edecek bir görüşme de gerçekleşmemiş, her ne kadar muhtarın teşekkür etmesine rağmen. Gerçek olan şu ki, burada 18 uygulamaları tamamlanıp askı süreci bitmedikten sonra burada bir adımın atılması mümkün değil" dedi. 


"AK Parti döneminde 8 yılda Odunpazarı'na iki yeni mahalle ve Karapınar'ın birinci etabı yapıldı, Kazım Kurt döneminde 8 yılda Karapınar'ın ikinci etabı bile yapılmadı"

Murat Özcan, "Sadece, belediyenin 8 yıldır imar planı yapamama yeteneksizliğinden dolayı halkımız mağdur olmuştur. Yoksa burada herhangi bir sorun yoktur. AK Parti döneminde, 8 yılda iki mahalle, yani Vadirşehir ve Ihlamurkent'i meydana getiren bir belediye varken, şimdi birinci etabı bile AK Partili belediyemiz zamanında yapılmış Karapınar'da, sadece ikinci etabın imarını bile yapamayan bir belediye ile karşı karşıyayız" diye ekledi. 


"Belediye Mamuca'da Eskişehir halkı için 2500 sosyal konut daha yapılmasına engel olmuştur. Asıl engelleme budur"

Murat Özcan ayrıca, "TOKİ'nin daha önce mahkemeye vermesi ile ilgili 'engelleniyoruz' sloganı ürettiler ve aslında imar yapma yönetmeliklerine uygun olmayan imar planları iptal edilmişti. Ancak asıl engellenmenin TOKİ'ye karşı Mamuca'daki projesinde yapıldığını gördük. 250 hektardan fazla alanda sosyal konut yapmak için TOKİ'nin başladığı girişim belediye tarafından, Odunpazarı Belediye tarafından mahkemeye taşınarak engellenmek istendi. Gerekçeleri de emsalin yüksekliği idi. TOKİ, Mamuca'da 1.2'lik emsalle inşaat yapacak. Odunpazarı Belediyesi ise 1.7 - 1.8'lik emsallerle imar yapmaya çalışıyor. Belediyenin mahkemeye taşıması ile birlikte üç yıldır altyapısını da yapamadığı Mamuca'daki sosyal konut alanı belediyenin itirazları ile 250 hektardan 150 hektara düşmüştür. Bugün 3 binden fazla konut yapılacak yere, normalde yaklaşık 5 bin 500 konut yapılabilirdi demek oluyor bu. Belediye uygulamayı geciktirmek için mahkemeye taşımış ve maaalesef Eskişehir halkı için 2 bin 500 sosyal konut daha yapılmasına engel olmuştur. Asıl engelleme budur. Yaptıkları da, dar gelirli vatandaşların TOKİ aracılığı ile ev sahibi olmasını engellemektir. 2 bin 500 konut dediğimizde, binlerce vatandaşımızın konut sahibi olmasına engel olmaktır" dedi. 

Kazım Kurt'a o sözlerini hatırlattı: "Hani 60 metrekare arsası olan bile ev sahibi olacaktı?"

Murat Özcan, "Ayrıca, Karapınar bölgesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda vatandaşların isteklerinin fazla olduğunu söyleyen Kazım Kurt'a hatırlatmak istiyoruz. Bir televizyon programında 'Ben öyle bir imar yaptım ki, 60 metrekarelik yeri olan bir kişi bile bir ev sahibi olacak' diye bir tahahhütte bulunmuştu. Ben de meclis toplantısında bunun olması mümkün olmayan bir şey olduğunu söylemiştim kendisine. Madem 60 metrekare arsası bile olan herkes ev sahibi olabilecekse, neden toplantıya gelenlere isteklerinin çok yukarıda olduğu yönünde eleştiride bulunuyor. Kamuoyu bunun cevabını da kendisinden bekliyor" diye konuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@