Eskişehir Büyükşehir'de adrese teslim tramvay tartışması

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Büyükşehir'in 15 tramvay alacağı dev ihale gündeme geldi. Murat Özcan, ihale şartları nedeniyle yerli firmaların halen ihale dışında bırakıldığını sadece yabancı firmalara yönelik bir ihale yapılacağının belirtildiğini hatırlatırken, Büyükerşen, "Yapamayız, adrese teslim ihale olur" diyerek kendini savundu. 

SİYASET 09.06.2022, 22:00 13.06.2022, 13:38
Eskişehir Büyükşehir'de adrese teslim tramvay tartışması

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 15 tramvay alımı ihalesi ile ilgili tartışmalar yaşandı. Söz konusu ihalenin şartnamesi tartışma yaratmış, yerli tramvay üreten firmaların ihaleye katılmasını engelleyici şartlar bulunduğu gündeme gelmiş, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı'da, Eskişehir'de Raylı Sistemler Fuarı'nda Büyükerşen'e seslenerek, "Türk işçisinin, mühendisini, tasarımcısının alın terine, emeğine değer veriyorsanız o maddeleri değiştirin. Sadece yabancı firmalara yapmayın ihaleyi, yerli firmalar da katılabilsin" diyerek çağrıda bulunmuştu. 

Murat Özcan yine gündeme getirdi, Büyükerşen'e sordu

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, 15 yeni tramvay alım ihalesi ile ilgili eleştirileri hatırlatarak, "Söz konusu ihalede bazı değişiklikler yapmışsınız. Ancak bunların da yerli tramvay firmalarımızın da ihaleye katılabilmesini sağlayacak değişiklikler olmadığı belirtildi. Yerli tramvaylarımızı üreten ve dünyaya da satan firmalarımız yüzde 60 yerlilik oranının da ihale şartlarına eklenmesini talep etmekte. Büyükşehir Belediye Bakanı olarak bu konuda bir açıklamanız olacak mı?" diye sordu.

Büyükerşen, "Adrese teslim ihale olur, yapamayız" diyerek kendini savundu 


Yılmaz Büyükerşen, "Yerli tramvay üretilmesine seviniriz, maalesef hükümetin zaman zaman yaptığı gibi adrese teslim şartnamesidir o, ihaleye özelşartlar koymak. Katılacak olanların şartlarına uygun şartlar koymak yasalara aykırıdır. Bu birincisi. İkincisi, bu kredi İller Bankası'nın Avrupa Yatırım Bankası'ndan şartlı olarak aldığı, onların şartlarına uymak mecburiyetinde olduğumuz bir ihaledir. Dolayısıyla her şeye rağmen, tramvaycılar tarafından bizimle ilgili vaktinde yapmadıkları kalmadı, hala da yüzde 50'den fazla yerli malı nasıl yaptıklarını biliyoruz biz, fazla düündürmüyor ilgilendirmiyor da... Şu var. Hala olabilir mi diye sorduk, İller Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'na, hayır olmaz dediler. Şart koşmuşlar" dedi. 

Murat Özcan, "Şart nedir sayın başkan" diye sordu. 

Büyükerşen, "Avrupa Müteahhitler Birliği şartları..." dedi. 

Murat Özcan, "Yani Avrupa'dan almak zorundasınız diye mi" dedi. 

Büyükerşen, "Hayır, maalesef bizdeki ihale kanunlarını bildikleri için bu şartları ileri sürüyorlar. Yapamazdık yani. Adrese teslim ihale olurdu" dedi. 

AK Partili Mustafa Birsen, "Şu anki hale şartları mı adrese teslim, tam tersi mi başkanım" dedi. 

Büyükerşen, "Efendim İller Bankası'na da soruldu bu. Hayır yapamazsınız dediler" dedi.  

Toplantı gündem maddelerinin ilgili komisyonlara havale edilmesi ile sona erdi.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay alımı ihalesi şartnamesindeki yaptığı bazı değişiklikler sonrasında ihaleye teklif vermesi tarihi 30 Haziran'a ertelenmişti. Yerli tramvay üreticilerinin yeniden itirazda bulunacakları belirtilmişti. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@