Günay Avrupa Konseyi'nde konuştu: Türkiye iklim değişikliği ile mücadele ediyor

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, AKPM Genel Kurulu’nda ‘Çevre ve İnsan Hakları: güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir çevre hakkı’ konulu panelde konuşma yaptı.

SİYASET 01.10.2021, 12:49
Günay Avrupa Konseyi'nde konuştu: Türkiye iklim değişikliği ile mücadele ediyor

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, AKPM Genel Kurulu’nda ‘Çevre ve İnsan Hakları:güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir çevre hakkı’ konulu panelde konuşma yaptı.

"Türkiye Paris Anlaşmasını imzalayacak ve yükümlülüklerini yerine getirecek"

Avrupalı Parlamenterlere hitaben yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Paris Anlaşması’na yönelik açıklamasını hatırlatarak, ‘’ İklim krizi kötüleştikçe, ülkeler ekonomik kalkınmayı yeniden düşünmek ve yeri doldurulamaz doğal kaynakların yok edilmesini ve gezegenin kirlenmesini durdurmanın yollarını aramak ve güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkını vazgeçilmez bir insan hakkı olarak tanımak zorunda kaldı. Bu yaz orman yangınları gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden etkilenen bir ülke olarak Türkiye, iklim değişikliği ile mücadeleye büyük önem vermektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Paris Anlaşması'nın onaylanmak üzere TBMM'ye sunulacağını ve Türkiye'nin atılacak yapıcı adımlar doğrultusunda ve çerçeve içinde yükümlülüklerini yerine getireceğini duyurduğunu sizlerle paylaşmak isterim" diye konuştu.


"İklim krizi tüm dünyayı etkiliyor"

Prof. Dr. Günay, ‘’Paris İklim Anlaşması, 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Prof. Günay “Yapılan araştırmalar insan faaliyetleriyle ortaya çıkan sera gazlarının 2050- 2100 yılları arasında ağaç, toprak ve okyanusların doğal yollardan sindiremeyeceği bir noktaya getireceğini gösteriyor. Tüm dünya bu felaketlerle bu olumsuz dönüşümü yaşıyor. Türkiye, küresel sera gazı emisyonlarının %1’inden sorumludur. Türkiye, Paris Anlaşmasına taraf olmamakla birlikte, Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’nı 30 Eylül 2015 tarihinde Sözleşme Sekretaryasına sunmuştur. Türkiye’nin ulusal katkı beyanına göre, sera gazı emisyonlarının 2030 yılında referans senaryoya (BAU) göre artıştan %21 oranına kadar azaltılması öngörülmüştür. Avrupa Birliği 2030 yılına kadar emisyonlarını %55 azaltmayı ve 2050 yılına kadar da “karbon nötr” olmayı hedeflemektedir. 19 Şubat 2021’de resmi olarak Paris Anlaşması’na geri dönen ABD’de yeni yönetim 2050 yılında karbon nötr olmaya, 2035 yılında ise elektrik üretimi sektörünü karbonsuzlaştırmaya yönelik hedeflerini açıklamıştır. Çin, 2060 için karbon nötr olma hedefini; Japonya, Güney Kore, Güney Afrika ve Kanada ise sıfır emisyon planlarını açıklamıştır. 2020 sonu itibariyle 30 ülke karbon nötr olma hedefini ulusal hukuk çerçevesine yerleştirmiş durumdadır.” Şeklinde açıklamada bulundu.
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@