Hani proje yoktu? Büyükerşen bu projesini unutmuş olamaz!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin, milyonlarca lira harcadığı “eski garaj” alanıyla ilgili kaybettiği davanın yankıları sürerken, Büyükerşen bu konuda mecliste ilk defa konuştu. Büyükerşen, “Amacımız sadece tamirat ve o binanın yaşamını uzatmaktı” dedi. Ama neden 2004’te açıkladığı o projeden hiç söz etmedi? Büyükerşen o projeyi unutmuş olamaz! “Kamu zararı” da oluştuğu iddiaları gündemdeyken…Tartışmaları yeni bir boyuta taşıyacak o projeyi medyamidas.com hatırlatıyor, işte o proje…

SİYASET 11.03.2021, 11:38 11.03.2021, 14:20
Hani proje yoktu? Büyükerşen bu projesini unutmuş olamaz!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin milyonlarca lira harcama yaptığı “eski garaj” alanıyla ilgili davayı kaybetmesiyle ilgili Yılmaz Büyükerşen ilk kez konuştu… Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında, AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan’ın bu alanın şimdi ne olacağı ve “Kamu zararı olup olmadığı” sorusuna Büyükerşen, “amacımız sadece tamirat ve binayı yaşatmaktı” derken, ilk olarak 2004’te açıkladığı “büyük proje”den ise hiç söz etmedi… Peki neden söz etmedi ve o büyük proje neydi? medyamidas.com o çok önemli detayı açıklıyor…    

Büyükşehir “ticaret alanına” çevirmiş, “belediye hizmet alanı” olarak tahsis edilmiş alanla ilgili mahkemeyi kaybetmişti  

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, “belediye hizmet alanı” olmak koşuluyla tahsis edilen eski garaj alanını “ticaret alanına” çevirmiş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü dava açmış ve Büyükşehir davayı geçtiğimiz günlerde kaybetmişti. Mahkeme, Büyükşehir’in yaptığı “ticaret alanı” değişikliğini iptal etmişti…

Mahkeme “kamu yararına aykırı” demişti

Mahkeme tarafından açıklanan kararda; plan değişikliği gerekçesini açıklayan nesnel, teknik ve bilimsel verilerin, kamu yararına zorunluluğu ortaya konulmadan yapılan dava konusu imar plan değişikliklerinde imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uyarlılığı bulunmadığı belirtilerek, Büyükşehir’in ‘ticari alan’ kararının iptaline karar verilmişti.

Alanı kaybetme riski var mı? Milyonlarca lira ne olacak? Kamu zararı var mı?

Eskişehir’de şok etkisi yaratan karar beraberinde birçok soru getirmişti… Peki şimdi bu alan ne olacaktı? Karar sonrası Büyükşehir Belediyesi bu alanı kaybetme, yani veriliş şartına uymadığı için geri verme riskiyle de karşı karşıya mı bırakıldı? Alandaki binalara harcanan milyonlarca lira ne olacaktı? Kamu zararı var mıydı? Varsa bunu kim ödeyecekti?  

Yazarımız Gücüyener de uyarmıştı: Sorun daha büyük... 

Bu konudaki önemli detayları medyamidas.com yazarı Pınar Turhanoğlu Gücüyener de, “Sorun, Büyükşehir'in 20 milyonu heba etmesinden daha büyük“ yazısında gündeme taşımıştı… Gücüyener yazısında, "İptal kararının gerekçesine göre hukuka aykırılıkların ardı arkası kesilmemiş. İmar planı tüm bu gerekçelerle iptal olmuş. Dolayısı ile orada artık ticaret yapılamaz. O bembeyaz binalar her ne planlandı ise onun için kullanılamayacak.  Uzun süre daha atıl kaldıklarını göreceğiz. Devir şartlarına uymadınız diyerek Maliye araziyi geri almak adına dava da açabilir. Görünen o ki alır da. Heba edilen kamu kaynağı, inşa edilen binalarla sınırlı kalmaz bu durumda. Belediye araziden de olur" demişti. 

AK Partili Murat Özcan mecliste sordu

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son toplantısında AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, tüm Eskişehir’in konuştuğu bu konuyu Yılmaz Büyükerşen’e sordu, “Kamuoyu merak ediyor, bu alan şimdi ne olacak, ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu alanda milyonlarca lira harcandığı ifade ediliyor? 10, 20, 30 milyon lira gibi rakamlar telaffuz ediliyor? Ne kadar harcandı? Bu alanın geri alınması durumu olabilir mi? Bir kamu zararı var mıdır, bunu kim karşılayacaktır?” diye sordu.

Büyükerşen: “Amacımız sadece tamirat ve o binanın yaşamını uzatmaktı”

Yılmaz Büyükerşen, konuyla ilgili meclis toplantısında yaptığı açıklamada “Amacımız sadece tamirat ve o binanın yaşamını uzatmaktı” diyerek kendisini savundu, “belediye hizmet alanı”ndan çıkarılıp “ticaret alanı” yapılmasına ilişki karar mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen, “Şimdi öyle duruyor… Kimler ne yapmak ister, gelirler teklif ederler, biz de kiraya veririz” dedi. Büyükerşen, göreve geldiklerinde, o alanda bulunan bakım onarım tesislerini Alpu’daki yeni tesise taşıdıklarını söyleyerek, eski garajın çöküntü alanı haline geldiğini ve alanı kurtarmaya çalıştıklarını savundu. Büyükerşen, “Şimdi, kısacasını söyliyim... Orası öyle duruyor... Kimler gelir, ne yapmak isterler. Önce bize teklif edecekler, biz de orayı kiraya vereceğiz. Ticaret yapılır mı yapılmaz mı... Hatta bana sorarsanız. Outlet gibi... Orta gelir seviyesidir, özellikle yolun karşı tarafı, Emniyet Müdürlüğü'nün arkası fakir fukaradırlar, şehre de uzaktırlar... Bir kere o bölge tramvayı atlatma şansını veriyor. Tramvay için rüşvet aldığımız ima ediliyor. Tramvayın götürülüşü sade ondan değildir. Havaalanı olan yere de tramvayı bir yerden götürmek zorundayız. Arka tarafta Teknik Üniversitesi kampusü de olduğu için, öğrencilerin alanı sınırlı olduğu için, sosyal tesisler gibi mekanlar da yapılabilir. İçi boş, ihtiyaca göre... Belki birisi çıkar gelir, bir bölümünü hostel yapabilir. Bir bölümü sinema, pastane vs. olabilir. Bir tek kişiye değil, dikkat edin, çeşitli kişilerin işyeri açabileceği bir pozisyonu var. Ha, 8 milyon harcamışız. Bir milli serveti kurtardık. Aslında içine yapılacaklarla beraber, kimler yapacaksa artık onu, bizim sadece tamirattı amacımız ve yaşamını uzatmaktı o binanın... Onun için esefle karşılıyorum bu konuyu mesele yapanları…” dedi.

İşte Büyükerşen’in bahsetmediği o projesi!

Ancak Büyükerşen’in 2004 yılında açıkladığı, bu alanla ilgili “Midas Alışveriş Merkezi ve Plaza” projesinden hiç söz etmemesi dikkat çekti. Büyükerşen’in o zaman “büyük proje” diye lanse ettiği o projeyi medyamidas.com yeniden hatırlatıyor…

“Midas Alışveriş Merkezi ve Plaza” projesi… 2004’te böyle duyurmuştu!

Büyükerşen’in, çevreyolunda Emniyet Müdürlüğü binası karşısında bulunan eski garaj alanı için hazırlattığı “Midas Alışveriş Merkezi ve Plaza” projesi 2004 yılında, belediyenin “Bizim Şehir” bülteninde “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden büyük proje” başlığı ile duyurulmuştu.

Sayfayı büyütmek için üzerine tıklayın


“Alışveriş ve eğlence merkezi olarak tasarlandı”

Bültendeki haberde şu ifadeler yer almıştı: “Büyükşehir Belediyesi’nden, Eskişehir’i çağdaş bir Avrupa kenti yapacak olan bir büyük proje daha... Çevre Yolu’ndaki Belediye Otobüs Bakım Atölyeleri’nin yerine yapılması düşünülen Midas Alışveriş Merkezi’nin projesi de tamamlandı…
Bursa-Ankara Karayolu üzerinde bulunan ve yakında Alpu Yolu’ndaki yeni yerine taşınacak olan, Büyükşehir Belediyesi Araç Bakım Atölyeleri’nin bulunduğu alanda konumlandırılan ve yaklaşık 60.000 metre karelik alana yayılan Midas Alışveriş Merkezi Projesi 4 ana bölümden oluşuyor.
Proje kapsamında halen Otobüs Atölyeleri olarak kullanılan iki yapı büyük tadilata tabi tutularak her şeyi ile halkımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek alış veriş ve eğlence merkezi olarak plânlandı.”

“Büyükerşen’in hazırlattığı proje…  Plaza da yer alıyor”

Bültendeki haberde, ayrıca, “Projede atölyeler arasındaki boş alan giriş holü olarak tasarlanırken, yeni inşaa edilecek olan ve serbest alan olarak tanımlanan dördüncü bölümde yatırımcının istek ve işletme projeksiyonuna uygun plaza da bulunuyor. Eskişehir’de mevcut alışveriş merkezlerinin durumu, Bursa-Ankara Karayolu’ndaki araç yoğunluğu ile Kuzeybatı Anadolu ile Güney Anadolu Karayolu bağlantısının kentimiz üzerinden yapılması, arsa ile kent arasındaki ulaşımın kolaylığı, otopark sorununun bulunmaması gibi etkenler projeyi cazip hale getiriyor. Başkan Büyükerşen’in, Eskişehir’de büyük çaplı bir alışveriş ve eğlence merkezinin eksikliğini hissetmesi üzerine hazırlattığı proje gerekli finansman ya da projeyi sahiplenecek yatırımcı bulunduğu takdirde yaşama geçirilecek” ifadeleri yer almıştı. Belediyenin bu bülteni çok sayıda basın yayın organında da yer almıştı.

2007’de de Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan hatırlatmıştı: Başkan Büyükerşen tarafından proje hazırlatıldı

Şu anda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olan Deniz Kaplan da, 2007’de internetteki bir forum sitesinde projeyle ilgili bir paylaşımda bulunmuştu. Deniz Kaplan, “Proje, Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre Yolu Tusaş karşısında bulunan ve bir yıl öncesine kadar bakım onarım atölyelerinin bulunduğu alan için hazırlandı. Zira buradaki atölyeler Alpu Yolu'nda yeni yapılan tesislere taşınınca eski atölyelerin bulunduğu yer için de Başkan Büyükerşen tarafından bir alışveriş merkezi ve bir plaza-otel uzantısı bulunan proje hazırlatıldı. Eğer söz konusu projeyi yapmak isteyen bir yatırımcı çıkarsa bu projenin hayata geçirileceği gerek belediyenin yayın organı bizim şehir bülteninden gerek o dönem basın organlarından duyurulmuştu.

Büyükerşen bu projeyi unutmuş olamaz! Öyleyse neden bahsetmedi?

Peki Büyükerşen, meclis toplantısında eski garaj alanındaki durumun tarihini tüm detaylarıyla anlatırken neden bu projeden hiç bahsetmedi?

“Kamu zararı” cezasından mı endişe ediliyor?

Büyükerşen 2004’te “büyük proje” diye duyurduğu projesini unutmuş olamaz herhalde… Yoksa, “ticaret alanı” olamayacak olmasına rağmen, böyle bir proje hazırlandığı için Bakanlığın şimdi bu konuda “kamu zararı” işlemi başlatmasından mı endişe ediliyor? Mahkeme, alanın "ticaret alanı"na çevrilmesini "kamu yararına aykırı bulmuştu. “Belediye hizmet alanı” olmak şartıyla tahsis edilen bir alanda böyle bir proje hazırlanmasının ve çalışmalar yapılmasının Büyükşehir Belediyesi ve Yılmaz Büyükerşen için büyük sıkıntı yaratabileceği konuşuluyor…  

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@