banner163

Mehmet Akif Erdem 15 Nisan'da yazmıştı

ABD'de Trump yanlıları Kongre binasını bastı, dünya sarsılmış durumda... medyamidas.com yazarı Dr. Mehmet Akif Erdem, 15 Nisan'da bugünlere ışık tutan önemli bir yazı kaleme almıştı...

SİYASET 07.01.2021, 00:31 07.01.2021, 00:43
Mehmet Akif Erdem 15 Nisan'da yazmıştı

ABD'de Trump yanlıları Kongre binasını bastı, Washington DC'de yaşanan çatışmaları dünya endişeyle izliyor... 

medyamidas.com yazarı Dr. Mehmet Akif Erdem, 15 Nisan'da  ABD'nin bugün geldiği duruma ve nedenlerine ışık tutan önemli bir yazı kaleme almıştı... 

İşte Dr. Mehmet Akif Erdem'in 15 Nisan 2020 tarihli "ABD'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz" başlıklı o yazısı... 

ABD'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz...

ABD yani Birleşik Devletler’de federal yapıda çatırdama sesleri ufaktan gelmeye başladı...
Meşhur Kuzey-Güney savaşından sonra kurulan birlikte zaman zaman sıkıntılar çıksa da açık süpergüç tanımlaması bu çatlak seslerin duyulmasına ya da yükselmesine pek izin vermiyordu.
Ancak korona pandemisi ABD’nin süpergüçlüğünün  büyük kısmının bir algı ve makyaj olduğunu ortaya çıkardı.
Kol kırılır, yen içinde kalır hesabı bugüne kadar ortaya dökülmeyen pek çok sorun için pandemi adete bir turnusol kağıdı vazifesi görüyor.
Eyaletler arası gelir dengesizlikleri, dünya görüşü farklılıkları iyice su yüzüne çıkmaya başladı.
Milyonlarca homeless, bir anda işsiz kalan milyonlar, ekonominin ve üretimin duran çarkları...
Geçen hafta Kaliforniya eyaleti ya da devleti federal hükümeti pandemi mücadelesinde yetersiz ve güçlük kalmakla suçlayarak bir nation-state olarak bağımsız hareket edeceğini duyurdu.
MSNBC'ye konuşan Vali Gavin Newsom, Kaliforniya'nın toplu alım gücünü “bir ulus-devlet” olarak kullanacağını ve federal hükümetin sağlayamadığı hastane malzemelerini alacağını söyledi. Planlamalarına göre Newsom, California'nın “bu malzemelerin bir kısmını ihtiyacı olan ülkelere ihraç bile edebileceğini” söyledi.
Petrol ve enerji piyadalarındaki dengesizlik ise ABD anayasasında isterse ayrılıp bağımsız devlet olma hakkı okan Teksas’ da ise gergin bir sessizlik hakim. Savaşı kaybeden kölelik yanlısı WASP ların hakim olduğu,Ku Klux Klan’ın hala varlığını sürdürdüğü Teksas ABD için hep bir endişe kaynağı...
Ayrıca yine Başkan Donald Trump ile bazı eyalet valileri arasında "ekonomiyi yeniden faaliyete geçirme yetkisinin kimde olduğu" tartışması yapılıyor.
ABD'de, Kovid-19 önlemlerinin ne zaman gevşetilebileceği ve büyük oranda durdurulan ekonomik faaliyetlerin ne zaman yeniden işler hale getirileceği tartışması, Trump ile bazı eyalet valilerini karşı karşıya getirdi.
Ülkede, bazı eyaletler ekonominin kademeli olarak faaliyete geçirilmesi konusunda kendi aralarında bir "koalisyon" kurduklarını duyurdu.
Doğu yakasındaki New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, Delaware ve Pennsylvania eyaletleri, New York önderliğinde bir koalisyon kurarak, Kovid-19 salgını döneminde büyük oranda kapanan ekonomilerinin yeniden faaliyete geçmesi konusunda çalışacaklarını bildirdi.
Batı yakasında ise California, Oregon ve Washington eyaletleri benzeri bir ittifak kurduklarını duyurdu.
Başkan Donald Trump ile bazı eyalet valileri arasında "ekonomiyi yeniden faaliyete geçirme yetkisinin kimde olduğu" tartışması yapılıyor.
Barajın büyük duvarı yıkılmadan önce önemsiz gibi görülen küçük çatlaklar ortaya çıkar.Bu haller bana onu anımsatıyor.
Benzer bir süreç Gorbaçov liderliğindeki SSCB ‘de yaşanmış ve yenilmez armadanın ya da dünyadaki iki büyük güçten birinin dağılması iki yıl bile sürmemişti.
Bu süreç yüzyıl sonra bizi Wilson Prensipleri'nden ,”ABD nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz” cümlesi ile başlayan “Erdoğan Prensipleri”ne götürürse çok pis gülerim.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@