MHP İl Başkanı Candemir'den sert tepki: "Büyükşehir istedi diye dava açıyor"

MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir'den de Eskişehir gündemini sarsan olayla ilgili sert açıklamalar geldi...

SİYASET 02.03.2021, 17:08
MHP İl Başkanı Candemir'den sert tepki: "Büyükşehir istedi diye dava açıyor"

Alpu Belediyesi'nin Anadolu Üniversitesi'nin öncülük ettiği ve Alpu'da büyük oranda tamamlanan URAYSİM projesine yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı davanın yankıları ve tartışmaları sürüyor. Projeyi engelleme çabası olarak nitelenen bu girişime tepkiler de devam ediyor. MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir de Kanal 26'da yaptığı açıklamalarda yaşananlara tepki gösterdi, projenin Eskişehir ve Türkiye için milli bir proje olduğunu belirtti. 

"Proje daha önce iki belediyede de oybirliği ile geçmişti"

Candemir, "Daha önce zaten Alpu Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'nden bu proje oybirliği ile geçmişti. Hedef de 2023 yılında bu merkezi faaliyete geçirebilmek. Avrupa'daki en önemli test merkezlerinden biri olacak. Tren, vagon, tramvay gibi araçlar burada test edilecek. Türkiye bu konuda yurtdışına bağımlıydı, bundan kurtulacak. Aynı zamanda AR-GE merkezi olacak. Yıllar önce Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden de oybirliği ile geçmiş bir projenin eleştirilmesi..." dedi.

"Konu verimli toprak arazileri filan değil..."

Candemir, "Konu verimli toprak arazileri filan değil. Bunu açıkça söylemek gerekiyor. Sebebi "istemezük" anlayışıdır... Eskişehir'e sanayileşmenin önünü tıkayan insanlar var. Maalesef yıllardır devam ediyor. İlçelerdeki en büyük sıkıntı şu. Hayvancılık ve tarımla uğraşan genç arkadaşlarımız iş kurup evlenmekte sıkıntı çekiyorlar.İlçelerimiz gittikçe küçülüyor. Bizim buraya sanayi yatırımları yapmamız, tarımsal faaliyetleri de üst düzeye çıkarmamız gerekiyor" dedi. 

"URAYSİM çevreci ve Türkiye için önemli bir proje"

Candemir, "URAYSİM çevreci bir projedir, çevreye zararı olmayan bir projedir. Eskişehir'in geleceği için çok önemli adımlar attıracak bir projedir. Bunu engellemeye çalışmak... Bunları artık geçmemiz lazım, projenin başında bunlar tartışıldı zaten. Tüm Türkiye'yi kapsayan ve Eskişehir'i dünyaya açacak bir proje, ülkemize döviz sokacak bir proje" diye konuştu. 

"Eskişehir göç vermeye başladı"

Candemir, "Eskişehir'e çok şey kazandıracak bir proje. Bu test ve AR-GE merkezinin orada oluşması, raylı sistemle ilgili yatırımların buraya gelmesi demektir. Eskişehir'den artık göç başladı. Önceki yıllarda göç alan bir şehirken, şimdi göç vermeye başladık. Eskişehir'de üniversiteler de, tarım da olmalı, ama sanayi de olmalı" dedi. 

"Çok ısrar edilirse proje kaçar, diğer şehirler alır"

Candemir, " Projenin yüzde 70'i tamamlanmış. 300 dönüm kadar bir toprak alandan bahsediliyor. Bu işi mahkemelere taşımak en az 4-5 sene projenin sekteye uğraması demektir. Çok fazla da ısrar edilirse bu proje Eskişehir'den de kaçabilir. Birçok il bu projeyi istiyor zaten. O merkezin yapılması ile birlikte raylı sistemle ilgili çok sayıda yatırım da gelecek çünkü" dedi. 

"Algı operatörleri... Onlar kendilerini biliyor"
Candemir, "Hedef olarak da Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'ı koyuyorlar. Ama bu projenin sahibi Celalettin bey değil... Bazı algı operatörleri... Onlar kendilerini biliyor, sanki Celalettin beyin projesi gibi sunuyor. Bu Eskişehir'in bir projesi, milli bir proje" diye konuştu.  

"Eskişehir'in en verimli tarım arazilerini imara açtınız"

Candemir ayrıca, "Doğayı, çevreyi bu kadar seviyorsanız, Hamamyolu'nda neden ağaçları katlettiniz... Eskişehir'in en verimli tarım arazilerini imara açtınız. 22 yıldır bu şehri idare eden Yılmaz Büyükerşen... Tek tek konuşalım. Vişne Evleri'nin olduğu kısım, Hasan Polatkan Caddesi'nde, Akarbaşı'nda olan yerler eskiden tarım arazisi değil miydi? Oraları imara kim açtı? Orhan Soydaş, Fabrikalar Bölgesi için bir plan hazırladığında buna karşı çıktınız, eylemler düzenlediniz, kitap hazırlattınız... Seçimde seçilince ilk olarak fabrikalar bölgesini imara açtılar. Mesele yeşil alanlar ve tarım arazileri değil. Mesele, "küçük olsun, bizim olsun" anlayışıdır. Eskişehirliler artık bunları görmeli, algı operasyonlarının dışına çıkmalı. 
Dün oybirliği ile kabul edilen projeye bugün neden dava açıyorsunuz?" diye konuştu. 

"Alpu Belediyesi tabii ki Büyükşehir istediği için dava açıyor"

Candemir, "Alpu Belediyesi, tabii ki Büyükşehir Belediyesi istediği için dava açıyor. Eskişehir kimsenin fantazilerine kurban edilecek bir şehir değil" dedi. 
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@