Milletvekili Günay pandemi döneminde esnafa verilen destekleri açıkladı

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay'dan pandemi döneminde bakanlıkların esnaf ve zanaatkarlara verdiği desteklerle ilgili açıklama...

SİYASET 16.01.2021, 09:31
Milletvekili Günay pandemi döneminde esnafa verilen destekleri açıkladı

Milletvekili Günay, yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilgili bakanlıklarımız Mart 2020’de itibari ile esnaf ve zanaatkarlarımızın Kovid-19'dan en az etkilenmelerine yönelik hızla reaksyon aldılar ve esnafımızı rahatlatacak paketleri açıkladılar" diyerek hayat geçirilen uygulamaları açıkladı.


Günay Twitter'dan duyurdu

Buna göre; 2020 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeler 6'şar ay ötelendi. Bu aylarda verilmesi gereken muhtasar ve KDV beyannameleri 27 Temmuz 2021'e ertelendi.
Ticari, zirai ve serbest meslek erbabı yaklaşık 2 milyon vatandaş damücbir sebep hali kapsamına alındı.

Karşılıksız çıkan çek, protrsto edilmiş senet, kredi karto ve diğer borçlarını zamanında ödeyemedikleri için risk merkezine bildirilen kişilerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar borçların tamamının ödenmesi ya da yeniden yapılındırılması halinde bunlara ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmaması sağlandı.

İşçilerin sigorta primlerinin işveren hissesi ödemesinde kullanılabilecek işveren sendikası dayanışma ve yardımlaşma fonu desteğinin azami sınırı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı.

KOBİ'lerin KOSGEB ödemeleri 30 Haziran 2021'e ertelendi.

Tıbbi maskeler, solunum cihazları, etil alkol ithalatında uygulanan gümrük vergileri kaldırıldı."

Kira ve istihdam destekleri

Mlletvekili Günay, pandeminde döneminde esnafa verilen kira ve istihdam desteklerini de açıkladı.

İstihdamın korunması amacıyla "kısa çalışma ödeneği yürürlüğe girdi. Maaşı'nın yüzde 60'ını alabilecek çalışanlar için kolaylık getirildi.

30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılma koşullarında kolaylaştırma yapıldı. Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz üretimi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsisi irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme süreleri başvuru şartı aramaksızın 1 yıl ertelendi.

İşyeri kira olan büyükşehirdeki esnafa 750, diğer şehirlerdeki esnafa 500 lira kira yardımı yapıldı.

Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirilen gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanma süresi 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı. 

Yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranı da 1 Haziran 2021 tarihine kadar yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edilecek.

30 büyük şehirde toplam 1 milyon 486 bin, 51 ilde 497 bin esnaf bulunuyor. Salgından etkilenen 1.2 milyon esnafa 3 ay boyunca bin lira da destek ödemesi yapılacak. 1 milyon 239 bin esnafa 3 ay boyunca bin lira destek yapılacak. 

Hibe destekten taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın-erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu, işletmecisi gibi kesimler faydalanıyor. 

Kira desteği kapsamında aylık 1.3 milyar lira kaynak aktarılacak.

Böylece ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz.

Kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeli konusunda esnafımızın yaşadığı sıkıntıları gidermek için belirlenecek miktarlarda hibe ödeme yardımında bulunulması için Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yürütüyor. 

Esnafa yönelik finansman desteği

AK Parti Eskişehir Milletvekili Günay, esnafa yönelik finansman desteklerini ise şu şekilde sıraladı,

Esnafa yönelik olarak Halk Bankası'ndan 'Esnaf Destek Paketi', 'İşletme Kredisi' ve 'Paraf Esnaf Kart' paketleri kullanıma sunuldu. 

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında uygulamaya konulan Esnaf Destek Paketi, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnafa önemli katkı sağladı.

Esnaf Destek Paketi kapsamında esnaflarımıza 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli ve uygun faizli 25 bin lria limitli 'İşletme kredisi' ve 'Paraf Esnaf Kart' ile ilk 3 ay ödemesiz, aylık 0.95 faizle25 bin liraya kadar limit çerçevesinde 12 aya kadar taksitlendirme imkanı ile düzenli nakit akışına destek verildi. 

Esnaf destek paketi çerçevesinde 747 bin 801 esnaf ve sanatkar, Kasım 2020 itibari ile Halkbank vasıtasıyla toplam 18 milyar 526 milyon lira kredi kullandı. 

Nefes kredisi ile yüzde 7.5 faiz oranları ile yıllık cirosu 25 milyon liranın altında olan TOBB üye Kobi ve esnaflara 50 bin lira limitli olarak kullanma imkanı sağladı. 

Yıllık satış hasılatı 3 milyar lirayla sınırlı şahıs işletmelerini kapsayacak yüzde 7.5 maliyetle 6 ay ana para ve faiz ödemesiz toplam 36 ay vadeli 'İşe Devam Desteği Küçük İşletme Can Suyu' kredisi uygulandı. 

2020 yılı içinde geçen yıllardan devirler hariç 962 bin302 esnaf ve sanatkarımıza 40.3 milyar lira tutarında faiz indirimli kredi kullandırıldı.

İşlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarının 2020 yılında Nisan, Mayıs ve Hazitan anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle faizsin olarak ertelendi. 

KGF tarafından Kefaletli İşe Devam Kredi Desteği verildi.

Esnaf ve sanatkarlara yönelik faiz indirimi yapıldı. 

Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi esnaf ve sanatkarlara 2021'de kullandırılacak krediler ile önceki yıllarda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2021'e devreden

krediler için uygulanacak faiz indirimi yüzde 100 olacak. 

Genç girişimci esnaf ve sanatkarlar KOSGEBtarafından onaylanan projelerini bankaya sunmaları durumunda 100 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimi uygulanarak kredi kullanabilecek.

Esnaf ve sanatkarlara makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar kullandırılan kredilerden bakiyesi 2021'e devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.

Bunlar dışında 2021'e devreden kredilere yüzde 50 faiz indirim oranı uygulanacak.

Borç yapılandırma imkanı

Milletvekili Günay, esnafa yapılan borç yapılandırma imkanlarını ise şu şekilde sıraladı,

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 220 bin esnaf ve sanatkarın gecikmiş 2 milyar lira esnaf kredisi yapılandırma imkanı sunacak.

30 Haziran 2020 tarihinden önce takibe düşen borcu bulunan esnaflara yapılandırma imkanı sunuluyor. 

1 Ocak 2021'de esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmasını amaçlayan karar yürürlüğe girdi.

Karar kapsamında Halkbank tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlala kullandırılmış olup, bakiyesi 2021'e devreden kredilerile 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2021 döneminde bankacılık usul ve esasları çerçevesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifler Birlikleri Merkez Birliği'ne bağlı bölge bilrliklerine ortak olan ESKKK'lar kefaletiyle veya ESKKK'ların kefaleti olmaksızın, bankaca doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2021 döneminde geçerli olmak üzere faiz indirimi uygulanacak. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@