En Çok İzlenen Videolar

Popüler Videolar

Milletvekili Yalım'ın sert suçlamalarına Karacan'dan yanıt geldi

Video Haber 29.04.2021, 15:28

Milletvekili Özkan Yalım TBMM'deki konuşmasında Eskişehir Milletvekili Harun Karacan hakkında yenilir yutulur olmayan sert iddialarda bulundu... Harun Karacan'dan da bu sert suçlamalara yanıt geldi. 


TBMM görüşmelerinde söz alan Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan ve petrol şirketi hakkında yenilir yutulur olmayan sert iddialarda bulundu. 

Özkan Yalım konuşmasında, "Bu konuşmamı gerçekleştirdikten sonra bu olayın araştırılmasıyla alakalı verecek olduğunuz oylar hepimizi ilgilendiriyor. Başta tüm ülkenin lojistik sektörünü, kamyoncuları, firmaları, hepimizi ilgilendiriyor. Umarım oylarınızı kullanırken yaptığım konuşmadan sonra, ona göre, vicdanınıza dayanaraktan gerekli oyunuzu kullanırsınız diyorum" dedi. 

"Nasıl oluyorsa Karacan'ın işlettiği o akaryakıt istasyonlarında fiyat farkı var"

Özkan Yalım, "Değerli arkadaşlar, özellikle Sayın Akbaşoğlu, sizin grubunuzda Eskişehir Milletvekili Sayın Harun Karacan'ı ilgilendiren bir durum. Sayın Harun Karacan'ın kendisi iki dönemdir milletvekili. Buradaysa kendisinin de muhakkak söz hakkı olacaktır. Kapıkule, Hamzabeyli ve de İpsala gümrük kapısındaki, gümrüksüz alandaki akaryakıt istasyonlarını işletiyor. Akaryakıt fiyatları gümrüksüz alanlarda; İpsala'da, Kapıkule'de, Çeşme'de, Pendik'te, Mersin'de, Gürbulak, Yalova ve Karasu'da… Buradaki fiyatlar, Sayın Karacan'ın işlettiği üç gümrük kapısındaki fiyatlar hariç diğerleri birbirine çok yakın ama nasıl oluyorsa bu üç gümrük kapısında litrede yaklaşık 50 ile 55 kuruşluk bir fiyat farkı var. Bugün EPDK Başkanıyla ve de özellikle, sorumlu olan enerji uzmanı Sayın İlker Dönmez Bey'le yaptığım konuşmada altını çizerekten şunu söyledi, dedi ki: "Gümrük sahalarındaki akaryakıt ürünleri -yani motorin satılıyor- tedariğinden itibaren yüzde 8 kârla satılabilir." Diğer kapılar; Pendik, Çeşme, Mersin, Gürbulak, Yalova, Karasu bu rakama uyuyor ancak nasılsa İpsala, Kapıkule ve Hamzabeyli uymuyor. Bu sebepten dolayı UND'ye kayıtlı birçok firma yetkilileri CİMER'e gerekli şikâyetlerde bulunmuşlar ve de bu şikâyetlerinden bir tanesi 18 Ocak 2021'de. Karşılığında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu cevap vermiş: "Araştıracağız, işlemde bir hata varsa gerekli işlemi yapacağız." diye. Ancak, EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz'la bugün görüştüm, kendisinin bu konuyla alakalı, gümrüksüz alanla alakalı yetkisinin olmadığını, ne yapacağını da bilmediğini açıkça kendisi bana beyan etti. Buradan Sayın Akbaşoğlu'na özellikle belirtiyorum, Ticaret Bakanlığında geçen hafta olan olayları unutmadık. Yeni bir olayın da patlamaması… Patladı zaten açık ve net söylüyorum, çünkü hukuksuzluk ve de yasa dışı ekstra kazanç 600 milyon TL. Bakın, bununla alakalı EPDK Başkanı gerekli cevabı verdi, ben de buradan diyorum ki hem Gümrük Bakanlığına hem de Ticaret Bakanlığına, özellikle de Enerji Bakanlığına sesleniyorum: Bu olayın araştırılmasını sizlerden talep ediyorum" dedi. 

"Haksız kazanç" iddiasında bulundu

Özkan Yalım, "Bakın arkadaşlar, burada, bu şikâyet gittikten sonra CİMER'den nasıl oluyorsa o gün kontrole gidileceği için 24 Mart'ta rakamlar aynı seviyeye çekiliyor. Ancak, sadece bir gün sonra rakamlar yine 50-55 kuruş farklı rakamlara ulaşıyor. Bu sebepten dolayı tam net rakamları, haksız kazancı sizinle paylaşacağım. 2018 yılında, Karacan enerji firması devraldıktan sonra, Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala kapılarından çıkış yapan araç sayısı 478.791 ve de litre bazında satılan akaryakıt 430 milyon 911 bin 900 litre. Haksız kazanç, bakın, yüzde 8'den sonraki haksız kazanç 2018'de toplam 143 milyon 924 bin 524 TL. 2019 yılına geldiğimizde bu rakam biraz daha yükseliyor, Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala'dan ülke dışına çıkan toplam araç sayısı 510.726, 3 kapıdaki satılan akaryakıt miktarı 459 milyon 653 bin 400 litre. Toplam haksız kazanç 240 milyon 858 bin 381. Geldik 2020 yılına, aynı şekilde 3 kapıdaki çıkan araç sayısı 524.511, satılan akaryakıt litresi 472 milyon 59 bin 900 litre. Haksız kazanç, toplam 212 milyon 426 bin 955 TL. Üç yıldaki toplam haksız kazanç" diye konuştu. 

"Eğer itirazı varsa sayın Karacan gelir, açıklama yapar"

Özkan Yalım konuşmasına şu ifadeler ve iddialarla devam etti: "Değerli arkadaşlar, Sayın Akbaşoğlu; maalesef aynı Ticaret Bakanlığındaki gibi üç yılda… Bakın, ticaret yapanın yanındayız ama haksız kazanca "Dur!" diyeceğiz. Ben bu Mecliste, bu kürsüde 3 defa yemin ettim, sizler de ettiniz. Vatandaşın hakkı yeniyorsa buna "Dur!" demek zorundayız. Üç yılda bu firmanın haksız kazancı 597 milyon 209 bin 910 TL. Eğer buna itirazı varsa Sayın Karacan gelir burada gerekli açıklamayı yapar. Bende daha fazla detaylı bilgileri var, gelsin burada kendisini savunsun. Açık ve net söylüyorum: 600 milyon TL'lik bir haksız kazanç var. Almış olduğu, kendi hak ettiği yüzde 8'in dışındaki bir kazançtan bahsediyorum, özellikle de altını çiziyorum. UND'de kayıtlı olan tüm nakliyeci arkadaşlarımızın da isteklerinden dolayı, bunun böyle olduğunu size de özellikle belirtiyorum, tüm kamyoncu arkadaşlarımızın da dikkatine sunuyorum.Teşekkür ederim Sayın Başkan."

Özkan Yalım'ın TBMM'deki konuşmasını yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz

Harun Karacan yazılı açıklama yaptı

Eskişehir Milletvekili Harun Karacan ise konuyla ilgili bugün yazılı bir açıklama yaptı, açıklamada şu ifadelere yer verdi: ""Araştırma gereği duymadan, şirketçe hangi istasyonların işletmeciliğinin yapıldığı dahi bilinmeden, dile getirilen suçlamalar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Benzer iftiralar bundan öncede aynı çevreler tarafından dile getirilmiş, Rekabet Kurumuna 2018 yılında şikayette bulunulmuş, Rekabet Kurumu tarafından yapılan inceleme sonrası 13 Mart 2019 tarih ve 19-12/137-61 sayılı karar ile 4054 sayılı kanunun 41. maddesi uyarınca iddianın uygun olmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle ret kararı verilmiştir. Akabinde Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin 31 Aralık 2019 tarih ve 2019/2047 esas no'lu ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi 8. İdari Dava Dairesinin 29 Ocak 2020 tarih ve 2020-60 no'lu kararları ile Rekabet Kurumunun kararı onanmıştır. Söz konusu iddiaların doğruluğu yasal mevzuat ve düzenlemeler çerçevesinde zaten mümkün değildir. Firma itibarının siyasi ve diğer nedenlerle yok edilmeye çalışılması kabul edilebilecek bir durum olmayıp şirkete ve şahsıma karşı atfedilen isnatların gerçekle hiçbir alakası yoktur."

MHP'li Kalaycı: "Bu kaçakçılığın önlenmesi için acil tedbirler alınmalı"

Bu arada TBMM'deki görüşmelerde MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da bir konuşma yaparak, konuşmasında bu konuda şu görüşlere yer verdi: "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 260 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin geneli üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldım. Bu vesileyle hepinizi hürmetle selamlıyorum. Kanun teklifi, akaryakıt sektöründe özellikle kamuoyunda "fatura ticareti" diye adlandırılan ve büyük boyutlarda vergi kaybına yol açan, kaçakçılığı önlemek amacıyla yapılan, bazı düzenlemeleri içermektedir. Ülkemizde akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele başta Ulusal Marker uygulaması olmak üzere alınan bir dizi önlem sayesinde başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Bununla birlikte, akaryakıt kaçakçılığında çok çeşitli yöntemlerle karşılaşılmakta olup son yıllarda "fatura ticareti" diye adlandırılan kaçakçılık yönteminin kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Nitekim, bu yılın ilk aylarında "Silici" kod adıyla yürütülen soruşturma sonucunda akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin, otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği ortaya çıkarılmıştır. Silinen akaryakıtın maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar lira ve devletin vergi kaybının ise 3,1 milyar lira olduğu açıklanmıştır. Söz konusu operasyonda, bu kadar büyük tutarda kaçakçılık yapıldığının belirlendiği dikkate alındığında, konunun ne kadar ciddi ve önemli olduğu, devletin vergi kaybının çok büyük boyutlara varabileceği ve bu kaçakçılığın önlenmesi için acil tedbirler alınması gerektiği net bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu amaçla hazırlanan kanun teklifinin 1'inci maddesinde, yedi günlük fatura düzenleme süresini indirme ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğunu getirme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir."

Kalaycı: "Otomatik kayıt altına alınmalı"

Mustafa Kalaycı, "Teklifin 2'nci maddesinde petrol piyasası ve LPG piyasasında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden teminat alma konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir. Teklifin 3'üncü maddesinde teminat verme zorunluluğuna uymayanlara özel usulsüzlük cezası verilmesi öngörülmektedir. Özel usulsüzlük cezası 2021 yılı için 25 bin Türk lirasından az ve 1 milyon Türk lirasından fazla olmamak üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3'ü olarak düzenlenmiştir. Teklifin 4'üncü maddesinde akaryakıt satışlarına dair otomasyon sistemine fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek satışlara ait mali belge ve bilgilerin cihazda kayıt altına alınmasını engelleyen, cihazda kayıt altına alınan bilgileri değiştiren veya silen ve Hazine ve Maliye Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebebiyet verenlerin üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmektedir. Teklifin 5'inci maddesinde otomasyon sistemine müdahaleyle ilgili suçların işlendiğinin inceleme sırasında tespiti hâlinde incelemenin tamamlanması beklenmeksizin, sair suretlerle öğrenilmesi hâlinde ise incelemeye başlanmaksızın vergi müfettişleri tarafından bu tespitlere ilişkin olarak rapor düzenlenmesi, rapor değerlendirme komisyonunun mütalaasıyla birlikte keyfiyetin cumhuriyet başsavcılığına bildirilmesi ve kamu davasının incelemenin tamamlanması beklenmeden açılabilmesi sağlanmaktadır.Teklifin 6'ncı maddesiyle lisans başvurusu lisans tadili veya lisans süresi uzatılmasına ilişkin taleplerin yerine getirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna ve vergi dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmaması şartı getirilmektedir. Ayrıca EPDK'nin lisans sahipleri için bayilik teşkilatı oluşturma ve asgari satış miktarı sağlama şartları da dâhil olmak üzere teknoloji, kalite, güvenlik, hizmet ve teşebbüsün sürdürülebilirliğine ilişkin olarak teknik, ekonomik kriterler ve özel şartlar belirleyebilmesi, belirlenen kriter ve şartları sağlayamayanların lisansının sona erdirilmesi düzenlemektedir. Kanun teklifiyle getirilen düzenlemeler kayıt dışılık ve kaçakçılıkla mücadele bakımından çok olumlu olmakla birlikte kanun çıkarmak tek başına yetmemektedir. Burada uygulama ve denetim büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, akaryakıt satışlarıyla ilgili otomasyon sistemleri ikmalden nihai tüketiciye kadar entegre bir yapıya kavuşturulmalıdır. Ödeme kaydedici cihazlar akaryakıt pompalarına entegre edilmeli, akaryakıt satışı yapılan araçların plakalar otomatik kayıt altına alınmalı ve satılan akaryakıtın Gelir İdaresi Başkanlığına da bildirimi sağlanmalıdır. Ayrıca, otomasyon sistemlerine fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale edilebilmesini önleyecek etkili güvenlik tedbirleri geliştirilmelidir. Hem yüksek vergi kaybına hem de haksız rekabetten dolayı diğer bayilerin mağdur olmalarına yol açan bu bataklık tamamen kurutulmalıdır" dedi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@