Murat Mercan'dan 'korkusuz' yanıt

Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, 27 Nisan tarihli "Amerika’da büyükelçimiz var mı?" başlıklı yazısında Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan ile ilgili olarak kullandığı ifadelere Mercan'dan yanıt geldi. 

SİYASET 28.04.2021, 11:07 28.04.2021, 11:52
Murat Mercan'dan 'korkusuz' yanıt

Can Ataklı yazısında "Soruyorum çünkü Amerika’da elçimiz var mı, yok mu belli bile değil. Amerika, PYD’ye yardım ve destek veriyor, Vaşington Büyükelçisi kimle ne konuşuyor Amerika F-35 programından Türkiye’yi çıkarıyor, Vaşington Büyükelçisi ağzını açıyor mu Biden, tam 40 yıl sonra “Ermeni soykırımı” tanımı kullanıyor, Vaşington Büyükelçisi’nin haberi var mı? Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan, Dışişleri’nden gelmiyor. Atanması kurallara uygun mu?" ifadelerini kullanmıştı. 

Murat Mercan’ın Amerikan yönetiminde söz sahibi olan hiç kimse ile bir ilişkisi olmadığını ve kimseyi tanımadığını söyleyen Ataklı, "Murat Mercan elçilik ve konsolosluklar bünyesinde cuma namazına gitmeyen personeli Çavuşoğlu’na bildirdiğini ve bu personellerin geri çekilmesini istediğini iddia etti.

Ataklı ayrıca, Mercan'ın, lobi şirketleri ile Bilal Erdoğan’ın arkadaşlarının tavsiyesi ile sözleşme imzaladığı iddiasında da bulundu. 

"En temel protokol uygulamalarını bilmiyor"

Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan'dan Ataklı'ya yanıt geldi. Mercan, yanıtında Ataklı'nın köşe yazısındaki ifade ettiklerinin yanlış ve asılsız bilgilere dayandığını ifade etti. Mercan, Güven Mektubu takdiminin 20 Nisan 2021 tarihinde ABD Başkanı Biden tarafından kabul edildiğini ifade ederek "Takdim prosedürü ve protokol açısından ülkemize diğer ülkelerden farklı bir uygulama yapılmamıştır. Bunun aksini iddia etmek, ABD'nin diplomasi teamüllerini ve diplomasinin en temel protokol uygulamalarını bilmediği imasını taşımaktadır" dedi.

"Biraz zaman ayırıp hesaplarımızı inceleseydi..."

Göreve başladığı 15 Mart tarihinden bu yana kongre üyeleri, ABD yönetimi, düşünce kuruluşları, ana akım medya yöneticileri ve önemli dernek yöneticileriyle görüşmeler yaptığını ve bu görüşmeleri sosyal medyada paylaştıklarını ifade eden Vaşington Büyükelçisi Mercan, "Sayın Ataklı biraz zaman ayırıp hesaplarımızı inceleseydi 'kimseyle görüşmediğim' gibi temelsiz iddiaları kamuoyuyla paylaşırken tereddüt ederdi. 

"Cuma namazı iddiaları hayal ürünüdür"

Mercan, Ataklı'nın  "Cuma namazına gitmeyen personellerin geri çekilmesini istediği" iddiasının ise hayal ürünü olduğunu belirterek "Yıllarını gazeteciliğe adamış birisinin böylesine kötü niyetli dedikodulara sayfasında yer vermesinden ayrıca üzüntü duydum. Vaşington'da veya önceki görev yerim Tokyo'da böyle bir uygulama söz konusu dahi olamaz. Bu husus, başta yakın şekilde beraber çalıştığım mesai arkadaşlarım olmak üzere, herkes tarafından rahatça teyit edilebilir" dedi. 

Gerçek dışı ifadeler

Vaşington Büyükelçisi Mercan, lobi şirketleriyle sözleşme imzalandığı iddiasını da gerçek dışı olarak nitelendirerek "Büyükelçiliğimizin hali hazırda sözleşmeli lobi ve halkla ilişkiler fiması bulunmamakta, ancak bu konudaki çalışmalarımız Dışişleri Bakanlığımızla eşgüdümlü sürdürülmektedir. Esasen bu bilgiler gizli değildir ve kısa bir araştırmayla açık kaynaklardan da teyidi mümkündür" ifadelerini kullandı.

Vaşington Büyüklelçisi Murat Mercan'ın cevabının tamamı için aşağıdaki yazının üzerine tıklayabilirsiniz. 


 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@