Murat Özcan Büyükşehir'e böyle seslendi: Eskişehirlilerin vazgeçtiğini kimse düşünmesin

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2020 faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda AK Parti Grup Başkan vekili Murat Özcan Eskişehirlilerin taleplerini de gündeme getirdi...

SİYASET 20.04.2021, 11:36 20.04.2021, 11:46
Murat Özcan Büyükşehir'e böyle seslendi: Eskişehirlilerin vazgeçtiğini kimse düşünmesin

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2020 faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda, 2020'de yapılan ve yapılmayan çalışmalarla ilgili tartışmalar yaşanırken, AK Parti Grup Başkan vekili Murat Özcan Eskişehirlilerin taleplerini de gündeme getirdi... 

"Halkımızın belediyelerden de beklentileri var"

Murat Özcan, yaptığı konuşmada, "Pandeminin hem sosyal hem sağlık hem de ekonomik açıdan tüm milletlere ciddi zararlar verdiği aşikar. Hükümet açısından baktığımızda kentimizde 600 milyon liradan fazla, ülkemizde de 60 milyar liradan fazla hibe destek verilmesiyle beraber halkımıza hizmet için çalışan bir hüümetimiz var. Bütçe olarak baktığımızda neredeyse bir Bakanlık bütçesi olacak boyutta, bir Pandemi Bakanlığı olsaydı. Ama Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyet raporu içinde baktığımızda, sosyal belediyecilik anlamında baktığımızda, pandemi döneminde bütçenin sadece yüzde 3'ünün hibe anlamında vatandaşlarımıza kullanıldığını görüyoruz. Böyle olağanüstü zamanlarda olağanüstü çabalarla olağanüstü çözümler getirmemiz gerekiyor. Halkımızın devletimizden beklentileri olabilir, ama halkımızın belediyelerimizden, STK'larımızdan, Odalarımızdan da beklentileri var. Dolayısıyla bunlar ortak çalışmalarla yürütülecek hadiselerdir" dedi. 

"Hedeflenen yatırımların sadece 3'te 1'i gerçekleşmiş"

Özcan, "117 milyon civarında bir para cari hesaplarla ilgili bir kredilendirme yapılmış. Doğrudur, yetki meclisten alınmıştı. Özellikle pandemi döneminde bazı faaliyetlerin fazla olmamas, az yatırım yapılması karşılığında, hele hele 14 milyon bütçe fazlası vermiş bir belediyenin az bir iktisat politikası ile beraber en azından cari borçlanma ile ilgili almış olduğu 117 milyon krediyi almasına gerek kalmayacağını da burada belirtmek isterim. Hedeflenen yatırımların sadece 3'te 1'nin gerçekleştiği gözüküyor. Hedeflenen rakamla gerçekleşen rakamlar arasında dikkate değer bir durum var" diye konuştu. 

Özcan, "Pandemi döneminde birçok yasak getirildi, ancak üretime dayalı hiçbir yasak getirilmedi. Gelir gider bütçesine baktığımızda da belediyemizin 12 milyon lira kira geliri dışında herhangi bir gelirinin de geçmişteki ortalamasının altında kalmadığını görüyoruz. Yani, aslında belediyemizin bazı yatırımları tetikleyecek imkanlarının da olabilmesi gerekiyordu diye düşünüyorum" dedi. 

"Vatandaşlarımız iki dönemdir proje yoksunluğu hissediyor"
Murat Özcan ayrıca, "Faaliyet raporunu incelediğimizde şöyle bir detayı da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. 1999'da ilk dönem tramvay çalışmaları ve Porsuk çalışmaları başlamız belediyemizde. İkinci dönem birtakım park hamleleri başlamış, Kent Park ve Sazova gibi parklar ilave edilmiş. Ondan sonra ise maalesef halkımızın ihtiyaçlarına yönelik bir proje yoksunluğunun da farkında olmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani özellikle son iki dönemdir bir proje yoksunluğunu vatandaşlarımız ciddi anlamda hissettmektedir. Bu tarz projeler neden yok, diye sorduğumuzda siyasetçilerin, 'Siz hizmetten beton anlıyorsunuz, biz hizmetten anlıyoruz' gibi bir eleştirisi de oluyor. Eser ve hizmet siyasetleri birlikte yürütülmesi gereken siyasetlerdir" dedi.

"Eskişehirlilerin eser beklentisinden vazgeçtiğini kimse düşünmesin"

Özcan, "Eskişehir halkımızın eser siyasetinden vazgeçtiğini de kimse düşünmesin. Dolayısıyla Eskişehir halkımızın eser beklentisinin de Büyükşehir Belediyesi tarafından giderilmesini arzu ediyoruz" diye ekledi. 

"Neden Eskişehir'deki üniversitelerle ortak projeler yapılmıyor?"

Özcan ayrıca, "Belediyemizin yıllar içinde İstanbul Teknik Üniversitesi ile birkaç proje yaptığını görüyoruz. Ama, başta Rektörlük olmak üzere, üniversitede yıllarca görev yapmış belediye başkanımızın Eskişehir'deki üç üniversitemizden herhangi biriyle ortak bir proje, ortak bir çalışmasının da olmadığını görüyoruz. Bunun nedenlerini öğrenmek istiyoruz. Çünkü şehrin kendi üniversiteleri, şehrin kendi sorunları ile ilgili daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu konuda belediyemizin paylaşmak istediği herhangi bir bilgi varsa dinlemek isteriz" diye konuştu. 

"Şehrimizin bir ulaşım master planı var mı, varsa gösterin"

Özcan, konuşmasında ulaşım ve trafik sorununa da değinerek, "Faaliyet raporunda ayrıca ulaşım master planının bir yansımasını da göremedik. Şunu da sormakta fayda var. Hep bize sorarlar biz de bilmediğimiz için bir şey söyleyemiyoruz. Bu şehrin ulaşım master planı diye bir plan var mıdır? Bunu da merak ediyoruz. Kamuoyu ve bizle de paylaşılmasını istiyoruz. Şunun için istiyoruz. Hükümetimizin şehrin içinde kalmış yollarla ilgili, şehrin trafiğine yardımcı olmak adına yaptığı trafik anlamında dünya kadar düzenlemeler var. Kütahya yolu köprüsü var. Sazova köprüsü var. Çamlıca köprüsü var, Basma kavşağı köprüsü var. Hızlı tren demiryolunun yer altına alınması var. Çevreyolunda dört sdet bat-çık var, dört ayrı köprü var. Bat-çıklar ve köprüler de aynı zamanda şehir içindeki trafiğin rahatlaması için yapılmış. Bunu şunun için söylüyoruz. Hükümetimizin, şehrin trafiğine, ulaşımıza yardımcı olmak adına bu kadar yatırımı varken, 22 yıllık belediyemizin böyle sadece bir tane eser kazandırma şansı oldu mu? Tabii, burada, Hamamyolu'nda Odunpazarı Belediyemizin kazandırdığı köprüyü saymazsak, diye de altına not düşüyoruz..." dedi. 

"Sadece yüzde 25'i şehir dışından araçlar..."

Özcan ayrıca, "Diğer taraftan şunu da söylemeliyim. Çevreyolundaki trafik sık gündeme geliyor. Çevreyolundaki trafik sanki daha çok çevre şehirlerden gelen insanların oluşturduğu bir trafik olarak algılanır. Yapılan araştırma ise bunun tam tersini söylüyor. Teşkilatımızın il başkanlığının yapmış olduğu bir araştırmaya göre çevreyoluna giren 80 araçtan sadece 20'sinin şehir dışından olduğunu gördük. Bu araçların 60'ı şehirden olan araçlardır. Doğu ile batı arasındaki ana arteri bağlayacak yol maalesef şu anda sadece mevcut çevreyoludur. Dolayısıyla burada, araştırmalar da bunu gösteriyor ki, trafiği çok yoğun şekilde kullanan vatandaşların yüzde 75'i Eskişehirliler. Trafikle ilgili yine teşkilatımızın Bakanlıkla birlikte yapmış olduğu bir çalışma da var. Burada şehrin özellikle tıkanma alanları ile ilgili 6 noktada bir çalışması var teşkilatımızın. Çalışma olgunlaştığında halkımızla da paylaşılacak ve bu alanlarda trafiğin nasıl rahatlatılacağını da gösterecek" diye konuştu. 

Murat Özcan'dan ültimatom gibi konuşma: Bütün yetkililere sesleniyorum! - Okumak için tıklayın 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@