Murat Özcan'dan Kazım Kurt'a önemli uyarılar: TOKİ ile görüşün, vatandaşı yine mağdur etmeyin

Odunpazarı Belediye Meclisi'nde Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi'ni yeniden gündeme taşıyan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, binlerce kişiyi ilgilendiren ve yıllardır devam eden sorunla ilgili yine Kazım Kurt' uyardı: TOKİ ile görüşün, vatandaşlarımızı yine mağdur etmeyin... 

SİYASET 02.09.2023, 16:49 02.09.2023, 16:55
Murat Özcan'dan Kazım Kurt'a önemli uyarılar: TOKİ ile görüşün, vatandaşı yine mağdur etmeyin

Eskişehir Odunpazarı Belediye Meclisi'nde Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi'nin 2. etabının planlandığı bölgede vatandaşların yaşadığı sıkıntıları ve bölgede halen dönüşüm yapılamamasını gündeme taşıyan AK Parti grup Başkanvekili Murat Özcan, bölgede çözüm konusunda önemli açıklamalarda bulunurken, sorunun çözüldüğünü ve isteyen vatandaşlara inşaat ruhsatları vermeye başladıklarını savunan Belediye Başkanı Kazım Kurt'a da önemli uyarılarda bulundu. 

"Bölgedeki vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda çözülmesini istediğimizi söyledik"

Murat Özcan, "Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ile ilgili anlaşamadığımız konular da var. Bunu çok anlatmamız lazım, çünkü bitmiyor tartışma konuları. Yıllardır o metruk evlerde oturmak zorunda kalan vatandaşları düşündükçe, boşverin siyaseti diyerek ekstradan çözüm üretmemize neden oluyor. Muhtarlarımızı da uyarmıştım. Hatta bölgede bir basın toplantısı da yaptık. Orada geniş katılımlı bir toplantı olursa taleplerinin ne olduğu, tercih edecekleri alanla ilgili dinleyeceğimizi, bölgede yaşayanların talepleri doğrultusunda sonuçlanmasını istiyoruz dedik. Sosyal medyada bazı muhtarlarımız, sonra da başkanımız, buranın imarı zaten bitti, bakalım TOKİ bizi engelleyecek mi gibi söylemelerde bulundu. Gelin hep beraber, bu bölge ile ilgili en iyi karar nedir, halkımız, belediye ve kurumlar bir araya gelsin, aracı olalım, bunları polemik konusu olmaktan çıkaralım. 2014'te protokolde sadece ve sadece buranın imar yetkisini istemişsiniz. 2014'te sayın Kazım Kurt bu bölgenin imar yapma yetkisini istemiştir. İmar yapma yetkisi belediyeye geçmiş ve maalesef seçime 5-6 ay kala meclise getirilmiş. Seçim öncesi propogandasını yaparız denmiş, bazı mayınlı alanlar bırakılıp TOKİ'nin itiraz etmesi sağlanmış ve imar uygulaması mahkeme kararıyla ortadan kalkmıştır" dedi. 

"TOKİ ile görüştük, imar planlarındaki sıkıntılara rağmen mahkemeye gidilmemesini sağladık"

Murat Özcan, "2021'in 10. ayında Büyükşehir Belediyesi'nde genel ifadesi bölgesel olarak değiştirilmiş. 1/ 25 binlik planlara uygunluk, hukukun arkasından dolanmak da olsa yerine getirilmiş. Sonra da, buradaki imar planlarındaki sıkıntılar yeniden gündeme geldi. Siz de, burayı nasılsa bir daha mahkemeye verirler bir daha, biz de halkımıza 'Bir daha bizi mahkemeyle durdurdular. Bunun suçlusu AKP'lilerdir' diye söylersiniz diye gittik, burada hatalar olabilir, ama o bölgedeki vatandaşlarımızın çok beklenti içinde olduklarını söyleyerek özel ricada bulunduk ve mahkemeye gidilmemesi sağlanmıştır. Onlar da bize şunu söyledi. Madem sayın Kazım Kurt bu planın çok iyi olduğunu iddia ediyor. Gecekondu Önleme Bölgesi'nin dışında kalan metruk alanlarda bu imarı neden uygulamıyor diye sorguladı. Biz de mecliste size sorduk" diye konuştu. 

"Vatandaş 9 sene belediyenin imar yapmasını bekledi"

Murat Özcan, "Burada gecekondu önleme bölgesi içinde olan bir yerde Odunpazarı Belediyesi sadece imar yapma yetkisini 9 senede tamamlamıştır. Vatandaşlarımız da bilecektir ki, 1. etapta hem imarını hem dönüşümünü yapmışız. İkincisini yaparken de imar yetkisi belediyede olduğu için 9 sene belediyenin imarını bekliyoruz" dedi. 

Özcan ayrıca, "Burada ana protokol size imar yetkisi veriyor. İmarsız bir yerde TOKİ dönüşüm yapamayacağı için mecburen imarınız bitmesini beklemiştir. Şimdi geldiğimiz noktada tek Karapınar kalmıştı askıdan inmeyen herhalde, Karapınar da indi. Çok da önemli bir itiraz olduğunu düşünmüyorum" diye ekledi. 

"Artık imar bitti, ama halka sorulmadan bir karar alınmamalı... TOKİ ile görüşün, vatandaşı yine mağdur etmeyin"

TOKİ ile Odunpazarı Belediyesi'nin yaptığı protokolü ve ek protokolü okuyan Murat Özcan, belediye tarafından yapılması gerekenleri hatırlattı. Kazım Kurt'un imzaladığı protokoldeki maddeleri hatırlatan Murat Özcan, "Buna aykırı hareket ediyorsunuz, sonra da TOKİ bizi engelledi diyorsunuz. TOKİ sizinle yaptığı protokole aykırı bir işlem yapsa onları hukuka davet etmez miydiniz? 2. etabın imar sorunu mecliste çözülmüştür. İmar bitti. Şimdi karar vereceğimiz 3 şık var. Sonra AK Parti nasıl engelledi edebiyatı ben burada yaptırmayacağım. Biz bunu halka söyledik, yine tekrarlıyoruz. Muhatabımız halktır. 3 çözüm yöntemi vardır. Belediye protokolde yazdığı gibi dönüşüm yapmasına yardımcı olacak şekilde ya TOKİ ile anlaşacaksınız, ya da TOKİ'ye 'Ben imarı yaptım, dönüşümünü de ben belediye olarak yaparım. Sen aradan çekil" diyeceksiniz. O da bir yetkilendirme ile bu bölgede sadece imar yetkisini değil, dönüşüm yetkisini de Odunpazarı Belediyesi'ne verecek. Ya da halkımız bize diyecek ki: '10 yıldır burada imar bekliyoruz, 10 yıldır Odunpazarı Belediyesi imarını yapamadı. İmarını yapamadığı için siz de dönüştüremediniz. Bundan sonra Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi TOKİ'nin yetkisinden çıkartılsın. Biz ada bazında yapılan imara uygun şekilde müteahhitlere vererek kendimiz dönüşüm sağlanmasını istiyoruz" diyebilir. Bu kararı halkımız verecek. Ondan sonra da bu sorun aramızda bir polemik konusu olmaktan çıkacak, halkımız da kendi istemiş olduğu tabloyla karşı karşıya kalacak. Ama bunu bir belediye başkanı veya muhtarın söylemesi ile değil, halkın genelinin bize vereceği bir yetkiyle kabul ederiz. Çünkü ben bölgeye gittiğimde 'Biz Odunpazarı Belediyesi'in yetki almasını istemiyoruz. 10 senedir imar yapamayan burayı dönüştüremez' diye şikayette bulunuyorlar. Dolayısıyla bir karar alacağız, ama halka sorulmadan bir karar alınmasını istemiyoruz"dedi. Özcan bu konuda da TOKİ ile görüşülmesi gerektiğinin altını çizerek, sonradan sorunlar çıkabileceğini ve binlerce vatandaşın yine mağdur edilmemesi gerektiğini ifade etti. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@