Murat Özcan, Kazım Kurt'un o sözlerini de boşa çıkardı! Gerçekleri anlattı

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un Eskişehir'deki öğrenci yurtları ile ilgili açıklamalarının doğru olmadığını, belediye meclisindeki konuşmasında gözler önüne seren AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan gerçekleri anlattı...

SİYASET 07.11.2023, 19:02 07.11.2023, 20:21
Murat Özcan, Kazım Kurt'un o sözlerini de boşa çıkardı! Gerçekleri anlattı

Odunpazarı Belediye Meclisi'nin önceki toplantısında Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir'de yaklaşık 80 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu ancak yurt kapasitesinin 16 bin 500 olduğunu ileri sürmüş ve hükümeti eleştirmiş, "Ne kadar öğrenci vasa o kadar yurt yapılmalı" demişti. 

Odunpazarı Belediye Meclisi'nin son toplantısında Kazım Kurt'un sözlerinin doğru olmadığını açıkladığı verilerle gözler önüne seren Murat Özcan, Eskişehir'e 2 bin kişilik yeni yurt yapılması konusunda Odunpazarı Belediyesi'nin olumsuz tavır gösterdiğini de kamuoyuna açıkladı ve eleştirdi. 

"Siz patronlardan oy alan insanlarsınız, biz işçilerden oy alan insanlarız"

Murat Özcan konuşmasında, "Bir konuya da açıklık getirmek isterim. "Eskişehir'de kaç öğrenci var, biz olsak o kadar yurt yapardık" cümlesinin izaha muhtaç olması gerekir. Mazlumdan yanayız konusu da ayrı bir konu. Siz patronlardan oy alan insanlarsınız, biz işçilerden oy alan insanlarız. Sandıklara baktığınız zaman görürsünüz. Sandıklar, oy dediğiniz şey gerçekçi bir tablodur, bakmanızı tavsiye ederim" dedi. 

"Eskişehir'deki yurt kapasitesi 17 bin 700'dür, şu an yerleşen öğrenci sayısı 16 bin 500, yedekler bile yerleşmiş, boşluk var"

Murat Özcan, "Öğrenci sayısı kadar yurt yapmak demek, 'Deprem bölgesine bedava ev yapacağız' demek kadar inandırıcı bir cümle değildir. Seçimden sonra birçok Millet İttifakı paydaşlarının 'İyi ki seçimi kazanmamışız, bu kafayla ülkeyi nasıl yönetecektik' lafını doğrulayan bir cümledir. Eskişehir'de 80 bine yakın öğrenci olduğunu söylüyorsunuz. Bunun büyük bölümünün burada yaşayan vatandaşların çocukları olduğundan herhalde haberiniz yok. Veya özel yurtlara da talep olduğunu, öğrencilerin aynı zamanda evlere çıkarak barınma ihtiyaçlarını giderdiğinin de farkında değilsiniz. Bir de 'Yurtta yer bulamadıkları için eve çıkıyorlar' diyorsunuz. Halbuki araştırmalar bizlere şunu gösteriyor ki, bir şehre gelen öğrenci önce yurtta kalır, insanlaral tanışır, bir ortam edinir, bir seneye kalmaz yurtlardan evlere taşınırlar. Yani bizim yurt kapasitesinde bir süre sonra bir boşalma söz konusu olur. Size daha net bir bilgi vereyim. Eskişehir'deki yurt kapasitemiz toplam 17 bin 700'dür. Yerleştirme sayımız 16 bin 500'dür. Bugün itibariyle Eskişehir'de yedeklerde dahi bir başvuru yoktur. Bue ne demektir? Yedekler bile yerleştirildiyse talep bu kadardır demektir. Yeni talebi karşılayacak yerlerimiz de mevcuttur. Hatta şu anda 1500'e yakın boşluk var" diye konuştu. 

"2 bin kişilik yeni yurt da yapılacak, ancak yer sorunu var, belediye yapılan müracaatlara bakarsanız anlarsınız"

Murat Özcan, "Yaklaşık bir seneden fazladır 2 bin kişilik yeni yurt yapma ödeneğini de şehrimize getirmiş bulunmaktayız. Fakat yapacak yer bulmakta zorlanıyoruz. Belediyenize kurumumuzun yaptığı müracaatlardan da bunları anlarsınız. Olumsuz görüşlerinizi de bildirmişsiniz. Art niyetli düşünmüyoruz, bir bildiğiniz vardır diye düşünüyoruz. Ama bir yurt dağın başına yapılmaz. Şehre yakın, üniversitelere yakın yerlere yapılır. Şu anda birkaç nokta üzerinde çalışma yapılmakta. Allah nasip ederse 2 bin kişilik bir yurdu da şehrimize kazandıracağız ekstradan" dedi. 

"Bu kadar istekliyseniz belediyenin otelini yurt yapabilirsiniz, neden tekrar otel olarak ihale ettiniz"

Murat Özcan ayrıca, "Muttalip'teki yurdu da belediyelerin mahkemelere başvurması nedeniyle 2 yıl gecikmeli bir şekilde yapmış bir hükümetin yol arkadaşlarıyız. Belediyeleriniz de bu konuda çok fazla yardımcı olmamaktadır. Ama geldiğimiz noktada, o gün bir otel ile ilgili bilgilendirme istediğimizde de söyledik. Madem bu kadar istekliydiniz, niçin burası ikinci defa ihale edileceği yerde neden bir yurda verilmediğini de doğru dürüst cevaplamadınız. Burası Ayhan Boyer'in başkan olduğu dönemde bazı görüşmeler neticesinde belediyeye bağış yapılmış, sosyal hizmet alanı olması maksadıyla. O gün bir şey yapılamamış, sonra da bir şey yapılamamış. AK Parti'ye nasip olmuş oraya bir bina yapmak. Üç kere yurt olarak ihaleye çıkılmış, alıcısı bulunamamış. Alt tarafından bir sosyal hizmet alanı oluşturularak üstü de otel olarak kiraya verilmiş. Ama ne olmuş, mirasçıların açmış olduğu davalarla, AİHM'in kararıyla aşağıda açılan tesisin bağış karşılığını tamamladığı ve hak sahiplerinin hak talep edememelerini karara bağlamış. Ama sonra ne olmuş? Siz orada aşağıda belediyenin işlettiği alanı kapattınız, tekrar otel binasına ilave ettiniz. Bu ilave ettiğinizden dolayı arsa sahipleri yeniden mahkemeye başvurmuş. AİHM bakmış ki, dün gerekçe olarak gösterilen yer belediye tarafından iptal edilince, orası da ticarethaneye döndürülünce belediyenin şartlı bağışı karşılayamadığı ve hak sahipleri lehine kararı Yargıtay'a bildirmiş. Yani, sizin burada ciddi bir ihmaliniz söz konusudur. Eğer Yargıtay belediyemize bir ceza verirse, ekonomik bir bedel anlamında bir hak mahrumiyetine belediyemiz uğrarsa, bu mağduriyetin sorumlusu sizin belediye yönetiminizdir. Biz de bunun tanzimini bugünkü belediye yönetiminden isteriz. Ya bu konuyu çözersiniz, ya da bu konuyla ilgili mağduriyetin sebebinin siz olduğunu tüm Eskişehir'e anlatırız. Bugün buna bir çözüm bulunması isteniyorsa şu an bile yurda çevrilebilir. Aşağısı da belediye sosyal hizmet alanı olarak ayarlanabilir" diye konuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@