Murat Özcan Kurt'a cevabını verdi: Kusura bakma başkan, Eskişehirliler o kadar saf değil

Odunpazarı Belediye Meclisi'nde 2020 faaliyet raporu görüşmelerinde ak ile kara ortaya döküldü. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan çok konuşulacak bir konuşma yaptı... İşte o konuşma...

SİYASET 06.04.2021, 22:38 06.04.2021, 22:41
Murat Özcan Kurt'a cevabını verdi: Kusura bakma başkan, Eskişehirliler o kadar saf değil

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, Odunpazarı Belediye Meclisi'nde 2020 faaliyet raporu görüşmelerinde çok konuşulacak ve tartışılacak bir konuşma yaptı. İşte o konuşma... 

"Bir tane Odunpazarı Belediyesi'nin yaptığı bir hizmeti duyamadık"

"Bugün öğleden önce sayın Başkanın basın toplantısını büyük bir özenle dinledim. Bu konuşmaların içerisinde burada herhangi bir arkadaşım 2020 yılında Odunpazarı Belediyesi'ne ait bir yatırımı, hizmeti gördüyse gelsin bana söylesin Allah aşkına... Biz mi kaçırdık, yoksa arkadaşlar söylememek için mi çabalıyor. Emre bey yarım saat konuştu. Konuştuklarının arasında bir tane Odunpazarı Belediyesi'nin yaptığı bir hizmeti duyamadık. Hizmet derken de bir yatırımı da söylemedi. Sayın başkanı dinledim. Usta ve soyadı gibi kurt bir siyasetçi. Diyor ki, 2019 - 2020... Biz 2020'nin faaliyet raporunu konuşuyoruz. Kazım Başkanın tüm geçmişten gelen hizmetleri 2020 diye yutturulacaksa bize, kusura bakmayın o kadar da saf değiliz."

"2024'te kıyaslayacağız, şimdiden hazırlansınlar"

"Bize dağıtılan Odunpazarı Belediyesi faaliyet raporu var önümüzde. Bize dağıtmak için böyle bir kitap hazırlanmış. Belediyeki arkadaşlarımız belli ki zor durumda kalmışlar, bir şey yazmak istiyorlar, ama bulamıyorlar. Bugün Odunpazarı'nı konuşacağız. Günlerden Odunpazarı bugün... Sayın başkanın ikinci dönemi. Allah nasip ederse inşallah 2024'te seçime girecekler. Bundan iki dönem evvel de AK Partili bir belediye başkanı ve AK Parti bu belediyeyi yönetiyordu. Yani, bunu neden söylüyorum. 2 sene, 3 sene sonra ne zaman gelirse seçim, biz o zaman, sayın Kazım Kurt'un belediye başkanlığı dönemini, CHP'li bir belediye başkanı olarak, AK Partili Belediye Başkanı Burhan Sakallı beyin iki dönemi ile kıyaslayacağız. Şu andan hazırlansınlar. Aradaki ciddi farktan rahatsız olurlarsa da, kusura bakmasınlar. CHP'li belediyeler bir hash tag çalışması başlatmışlar. CHP'li belediyeler tıkır tıkır çalışıyor, diye... Şimdi takır tukur mu, tıkır tıkır mı göreceğiz. Sayın Kazım Kurt, Emre bey diyor ki, pandemi döneminde ...  Bir yıl boyunca birçok yasaklar geldi ama, ne imalata, ne üretime ne de çalışmaya bir yasak gelmedi. Çalışmak isteyen bir belediye, tabiri caizse pandemin arkasına sığınmasına gerek yok. İnşaatlar da durmadı. Alınan tedbirlerle birlikte, herkes bir şekilde üretime katkıda bulundu."

"Kurumların açıldığından bu yana harcanmış rakamlar"

"Sayın başkan, pandemiyle ilgili hükümete bir eleştiri yapmak son derece adaletsiz bir durumdur. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı geçen hafta tüm televizyonların önünde, "Türkiye, pandemi döneminin kahramanıdır" diye bağıran bir adam. Duymayanlar duysun. Diğer taraftan G20 ülkeleri içinde ekonomisi eksiye düşmeyen üç ülkeden biri. Avrupa'da bile eksi 18'lere varan küçülmeler söz konusudur. Sadece arkadaşlar bahsettiği için söylüyorum bunları. Konulardan biri de, "erzak dağıttık esnafımıza, aşevi şu kadar kişiye yemek verdi, 3 milyon küsür vatandaşlar bunlardan yararlandı"... Tüm bu rakamlar, bu kurumların açıldığı günden bu yana sayın Kazım Başkanın döneminde harcanmış toplam rakamlardır. Ben 2020'yi konuşuyorum burada."

"2020'de ne yaptınız?"

"2020'de ne yaptınız? Bütün ihtiyaç sahiplerine, pandemide sıkıntı çeken vatandaşlara yemek dağıtıldı ama, sütü unutmuşlar herhalde vatandaşlar, bir de o konuda bir kampanya yaparlarsa veya Halk Süt'ü devreye sokarlarsa iyi olur diye düşünüyorum. Şimdi sayın başkan bu faaliyet raporunun içinde, bu kadar zahmetle hazırlanmış faaliyet raporunun içerisinde hep kitabi bilgiler var. Bir de sanal alemde belediyenin yapmış olduğu işlemlerle ilgili istatistikler var. Sanal alemde yapılanlar da belediyenin çalışmasının bir parçasıdır, doğrudur. Ama bütünü değildir. Sanalla kendisini ifade edenler sanal oy peşine düşerler."

"Bunları bizlerle paylaşanlar, hizmet ettik, çalıştık diyemezler"

"Şimdi ben faaliyet raporu içinden bazı bilgiler okuyacağım. Yüce meclis ve bizi izleyen halkım buna karar versin. Bir belediyenin Halk Masası diye bir bölümü var. Çok da iyi çalışıyor, bunu da belirtmek isterim, arkadaşlarıma emeklerinden dolayı teşekkür ederim. Şimdi burada, Basın - Yayın, Bilgi İşlem, Spor Müdürlüğü... Vatandaşlarımızın devamlı istekleri, şikayetleri olmuş. Doğaldır. Ama bir belediyenin çalışıp çalışmadığına gelen şikayet ve isteklerden bakabilirsiniz. Mesela bir belediyenin en çok hizmet yapması gereken alanlar nelerdir. Fen İşleri, Temizlik İşleri gibi alanlar... Diğerlerinde 3-5 aylık talep varken, Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde 2020 yılı içerisinde 1766 tane şikayet ve istek gelmiş. Fen İşleri Müdürlüğü'ne 1206 tane şikayet ve talep gelmiş. Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne 605 tane gelmiş... Kırsal Hizmetler Müdürlüğü'ne 548 tane gelmiş. Diğerlerinde 3'ler, 5'ler, 10'larken... Asıl belediyenin hizmet alanı olan bölümlere rekor düzeyde istek ve şikayet gelmiş. Şimdi bu raporda bu istatistikleri bizlerle paylaşanlar, bana 2020 yılında vatandaşımıza hizmet ettik, çalıştık, diyemezler." 

"Hedefler var ama, gerçekleşmeler hep sıfır"

"Bu faaliyet raporu kitapçığının ikinci en önemli bölümü de son sayfasındaki performans sonuçlarıdır. Lütfen bir gün herkesin incelemesini isterim. Buradaki performans sonuçlarında e-belediyecilik ve bir takım mevzuatlardaki başarılar var, ama şmdi gelelim performanstaki asıl belediyecilik alanlarıyla ilgili belediyenin performansına bakalım. Mesela birinde diyor ki, "Yapılacak ortak akıl toplantı sayısı"... Hedef 1, sonuç 0... Yani koskoca belediye yönetimi ve belediye başkanı, bir yıl içinde en çok önem verilmesi gereken ortak akıl toplantısını bile yapamamış. Ha, pandemi var... Pandemide çok önemli toplantılar oldu. Bu da çok önemli bir toplantı, üstelik internetten de yapılabilecek toplantılardır bunlar. Personel için düzenlenen etkinlik... Hedef 4, gerçekleşmesi 0... Alınan araç ekipman sayısı... Hedeflenen 8, gerçekleşen 2... 2020 için konuşuyoruz. Yapılacak kentsel dönüşüm sayısı... Kaç senelik konudur, hep sıfır çeker. Biz bir şeyler söyleriz, Kazım Başkan da niçin olmadığını söyler. 2024'te artık bunları hep beraber konuşuruz. Bakalım halkımız hangimizi haklı görür, ona göre yolumuza devam ederiz. Yapılacak kültür merkezi sayısı... Hedef 2, gerçekleşme sayısı sıfır... Halk merkezi sayısı, teşekkür ederiz bir tane yapılmış. Yapılacak taziye evi sayısı... Hedef 1, gerçekleşme sayısı sıfır... Yıllardır Alevi kardeşlerimize verilen Cem Evi sözü vardır. O bile 2020'de hedef 1, gerçekleşme yine sıfır... Doğal Yaşam Parkı, hedef 1, gerçekleşme sıfır... Yeni açılan kreş ve oyun evleri, hedef 10, gerçekleşme sıfır... Yapılması istenen halı saha sayısı ile ilgili 2 konmuş, yanına da 2 konmuş ama... Biz bunu bulduk, kopya çekmişler, daha önce yapılan bir halı sahada tadilat yapılmış, onu da herhalde yeni diye buraya yanlışlıkla yazmış arkadaşlar."

"Ortada hizmet yok" 

"Faaliyet raporu kitapçığını aldım kapattım. Neden? Ortada hizmet yoksa konuşacak bir şey de yoktur." 

266 milyon bütçenin sadece yüzde 5'i yatırıma gitmiş!

"Şimdi gelelim ufak tefek analizlere. 266 milyon lira bütçemiz var, yaklaşık 220 milyon lira giderimiz var. Yaklaşık 40 milyon lira tasarruf etmişiz. Tasarrufun ana gelirine bakıyorsunuz. Yarısından fazlası gayrimenkul satışı, geriye kalanı da belediyemizin kurumlarla yapmış olduğu vergi mahsuplaşmasına yönelik becayişi. İki yöntemi de bir belediye yapmalı mıdır? Evet yapmalıdır. Ama arasındaki farkın nereden geldiğini vatandaşımızın bilmesi için söylüyorum. Yoksa bunu niye yaptınız diye söylemiyorum. Diğer taraftan bütçeyi söyle bir kontrol ettiğimizde... Belediyenin yatırıma bağlı iki ana kalemi vardır. Bir Fen İşlerine bağlı kalem, bir de Park ve Bahçelere bağlı kalem... Diğerleri teferruattır. Fen İşleri'nin personel ödemeleri hariç, sadece yatırıma giren sadece 4 milyon 909 bin lira... Haydi adaletli davranıp 5 milyon lira diyelim. Park ve Bahçeler'i kontrol ettik. 7 milyon 358 bin lira... O kadar masrafın içerisinde sadece yatırıma giden miktarı söylüyorum. İkisini topladığımızda, Odunpazarı Belediyesi'nin 266 milyonluk bütçesinin sadece yüzde 5'i yatırıma gitmiş."

"Kadın ve aile bütçesini harcamamışsınız bile"

"Cinsiyet eşitliğinden bahsediyorsunuz. O çok övündüğünüz kadın ve aile bütçesine bir bakın. 466 bin lira bütçe ayrılmış, sadece 140 bin lirası kullanılmış. Burada büyük laflar etmek kolay ama icraatte bakacağız. Şimdi gelelim pandemi meselesine... Bir iddiada blunuyorum. Acaba pandemi döneminde bu bir yıl içinde belediyeleri ekonomik anlamda ve hizmet yapması anlamında, dezavantaj mı olmuştur, avantaj mı olmuştur... Tam tersine bir de hükümet açısından düşünsünler. Gelir ve giderler açısından düşünsünler. Hükümete avantaj mı olmuştur, dezavantaj mı olmuştur."

"Pandemi nedeniyle hizmet yüzde 1,5 bile yok"

"Bunu niye söylüyorum. Hesap edilmeyen bir pandemi süreci var. Devlet bu süreçten dolayı birçok vergiyi alamamış, gelirleri azalmış, ama masrafı da yüzde 50 artmış. Rahat rahat da konuşuyoruz, devlet şunu yapmalı, bunu yapmalı... Siz bir işinizi yapın, ispatlayın önce. Ben de baktım. Pandemi döneminde bu arkadaşlarımızın üzerine yüklenmiş bir yük var mı diye? Şöyle bir sonuçla karşılaştım. Pandemi döneminde belediye bütçesinin en çok gitmesi gereken alandır, sosyal yardımlaşma işleri... Kendisine verilen bütçeyi kullanmamış, arttırmış burada arkadaşlarımız. 1 milyon 600 bin lira, gerçekleşense 1 milyon 163 bin lira... Sayın başkanın da dediği gibi 3 milyon lira kira kaybı varsa, maske dağıtımı vs... yaklaşık 600 bin lira olsa, 1 milyon 163 bin lira da sosyal yardımlaşma harcaması var. Toplasanız 5 milyon lira yapmıyor. Yüzde 5'i yatırıma ayıran belediyenin, pandemide esnafa şunu veriyoruz, bunu veriyoruz diye anlattığı alan ise toplam bütçede sadece yüzde 2... Ama gözden kaçırdıkları bir şey daha var. Devletten pandemi nedeniyle aldıkları destek ve kısa çalışma ödeneği ile kasalarına giren para da 1,5 milyon lira, yani onu da düşersek, bu pandemi döneminde belediye yüzde 1,5 bile vatandaşına pademiyle alakalı hizmeti yok."

"TOKİ ile birlikte o proje iki yılda biter"

"Kentsel dönüşüm ile ilgili bize ait olan tarafı inkar etmiş değiliz. Küçük sanayi sitesinde evet yetki TOKİ'dedir. Ama unutmasın ki, kendi eliyle Bakanlığa teslim etmiştir. Bakanlık da, bir sene önce bana elleriyle verenin, bir sene sonra neden vermiyorsun diye eleştiri yapmasını anlayamıyorum, diyor. Ama merak etmesinler onlar da bir çalışma yapıyorlar. Karapınar konusunda da, gittik mahalle sakinleri ile de konuştuk. Oradaki tek sorun oradaki büroların kapatılmasıdır. TOKİ ile işbirliği yapacaksa, canlandırsın, TOKİ ile birlikte o proje iki yılda biter. Ama kendisinin ima ettiği imar çalışması ile ilgili mahallelilerin bir tepkisi var, onu da söyleyeyim." 

"O gün geldiğinde hangi eserleriniz var soracağız"

"Ihlamurkent, Vadişehir gibi koskoca iki mahalle yapmış, Karapınar'ın da ilk etabını başlatmış bir partiyiz. Diğer taraftan da tarihi Odunoazarı bölgesinin baştan yapılması da çok övündüğümüz bir şeydir. AK Parti'ye gelince şunu istiyoruz, bunu istiyoruz, kendilerine gelince hizmet yok... Öyle olmaz. Yatırım yapmak belediyenin görevidir. O gün geldiğinde sizinle anılacak hangi eserleriniz var soracağız." 

Yorumlar (1)
osman 3 yıl önce
Eskişehirliler politikacılara inanacak kadarda saf değil

Gelişmelerden Haberdar Olun

@