Murat Özcan Odunpazarlıları yine uyardı! "2024'te de kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık için sıfır proje"

Odunpazarı Belediye Meclisi'nde Kazım Kurt'a yönelik eleştirilerde ve uyarılarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan'dan kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık konusunda da önemli bir uyarıda bulundu.

SİYASET 06.10.2023, 18:06 06.10.2023, 18:38
Murat Özcan Odunpazarlıları yine uyardı! "2024'te de kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık için sıfır proje"

Odunpazarı Belediye Meclisi'nde 2024 tahmini bütçesi ve yatırım programı görüişmelerinde Belediye Başkanı Kazım Kurt'a yönelik eleştirilerde ve uyarılarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan önemli açıklamalarda bulundu. 

Murat Özcan, "2024 tahmini yatırım ve bütçelerinin kanuni olarak meclislerin önüne getirilme zorunluluğu vardır ama teknik olarak baktığınızda önümüzdeki yıl seçim atmosferi yaşanacak ve seçimde halkımızın takdir ettiği kadro ve başkan görevi devralacaktır. Bu siz de olabilir, bir başkası da olabilir. Dolayısıyla 2024 yılı için hazırlanan bu bütçe illa ki revize edilecektir. 2024 ile ilgili söylenecek cümleler biraz da havada kalan cümleler olacaktır. Yönetim değişse de değişmese de revize edilmesi veya değişmesi gereken 2024 tahmini bütçe sadece ve sadece meclisten geçirilme zorunluluğu olduğu için hazırlanan bir bütçe olarak görülmektedir" dedi. 

"2024 için bütçenin 600 milyonu, yüzde 35'i borçlanma diyorsunuz... Bu gerçekleşirse tarihinin en büyük borçlanması olacak"

Özcan, "2024 bütçesinde 2 milyar 300 milyon TL gider tahmin ediyorsunuz. 1 milyar 700 milyon TL de gelir tahmin ediyorsunuz. Yani açıkça şunu söylüyorsunuz. 600 milyon lira borçlanma öngörüyorsunuz. Yani bütçenin neredeyse yüzde 35'i kadar önümüzdeki yıl borçlanma yapılacak. Yüksel beyin de belirttiği gibi 600 milyon lira borçlanma şunu demektedir. Sadece yatırımlara ayrılan 612 milyon TL borçlanma şartıyla yapılacak yatırım olarak da gözükmektedir. Belediyenin 1 milyar 700 milyon gelir tahmini içinde yatırıma ayrılan bir pay maalesef yoktur. Eğer bu borçlanma gerçekleşirse 2024 yılında Odunpazarı Belediyesi'nin tarihinde en büyük borçlanma ile karşı karşıya kalacağı da aşikardır" dedi.

"Maalesef yine kentsel dönüşüm ve depreme hazırlıkla ilgili bütçe ve en ufak bir projeniz yine görünmüyor"

Murat Özcan, "Ayrıca bütçe incelendiğinde maalesef bu zaman kadar olduğu gibi Odunpazarı Belediyesi'nin klasik bütçelerinde görmüş olduğumuz gibi dönüşüm ve depremle ilgili hiçbir pay ayrılmamıştır. Maalesef Türkiye bu konuyla ilgili birçok afet ve depremle karşılaşmış bir ülke olarak, bir depremle karşılaşmadan bizim şehri buna hazırlamamız gerekiyor diye söylüyoruz. Bu zamana kadar bütçelerinizde görmediğimiz, 2024'te de Odunpazarı halkını depreme hazırlayacak en ufak bir projenizin bütçenizde olmadığını da söylemek isterim" dedi. 

Özcan, "2024 yılında 11 milyon TL sermay geliri tahmin ediyorsunuz. Yani elinizdeki gayrimenkullerin satışından elde edeceğiniz gelir olarak görmektesiniz, veya kiralamalar. 2023 Eylül sonu itibariyle baktığımızda 61 milyon 500 bin lira satışlardan gelir elde etmiş bir belediye başkanısınız. Daha öncekileri hiç saymıyorum bile. Buradan 11 milyon TL tahmini gördüğüm zaman şunu anlıyorum. Odunpazarı Belediyesi'nin elinde gayrimenkul satışı ile ilgili satılabilecek bir gayrimenkul kalmadığını anlıyorum. Eğer doğruysa bu rakam. Yani önümüzdeki yıl herhangi bir belediye başkanı belediyenin üretmiş olduğu bir gayrimenkulu satıp da yatırıma ayıracağı kaynak olmadığını anlıyoruz" dedi. 

"Belediye hizmetlerine yüzde 100 zam yapacağınız görülüyor"

Murat Özcan, "Gelir cetvellerinizde, ortalama en çok gelir elde ettiğiniz kalemlerde harçlarınızda yüzde 100 artış görülüyor. Bu bütçenin içinde Odunpazarı Belediyesi yüzde 100'e yakın bir artış görünüyor. En az zam yapacağınız alanları da incelediğimiz sanat ve kültür alanlarını, nikah işlemlerinde yüzde 50 oranında zam görüyoruz. Diğer bütün harçlarınıza yüzde 100 zam yapacak ve 1 milyar 700 milyon geliri de böyle bulacaksınız gibi gözüküyor" diye konuştu.

"Gelirinizin yüzde 65'i merkezi idareden


Murat Özcan, "Gelirlerinizin yüzde 65'i de merkezi idareden gelmiş. Yani 475 milyon TL. 731 milyon TL gelire ulaşmış bir belediyenin 475 milyonu merkezi idare gelirlerinden oluşmuş. Bu en doğal hakkınızdır, niye verilmiyor gibi CHP sıralarından yükselen eleştirileri kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizim amacımız vatandaşımıza, meclisimize bütçenin nereden geldiği konusunda verdiğimiz bilgilerdir" dedi.

"Bu halde devam ederseniz belediye tarihinin en bütük bütçe açığı ile tarihe geçeceksiniz"

Mrat Özcan, "Yalnız şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Bu halde devam ederseniz 2023'ü yatırımsız kapatacakmışsınız gibi bir durum görülüyor. Veyahut da tüm fatura ve ödemeleri Kasım ve Aralık ayına biriktiriyorsunuz gibi bir intiba doğuyor buradan. Eğer böyle bir durum oluşursa da 2023 yılı Odunpazarı Belediyesi'nin tarihi bütçe açığı verebileceği bir yıl olarak da tarihe geçecek. Umarız Odunpazarı Belediyesi tarihinin en büyük bütçe açığını meydana getirmez" dedi. 

"Sizi uyarmıştım... Yeni argümanlar geliştirin, kendinizi bu konuda aşın artık"

Murat Özcan, "Bu zamana kadar sizi uyarmıştım. Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanımız olarak seçildi, Cumhur İttifakı TBMM'de çoğunluğu aldı. Ve daha önce sizi ve meclis üyelerinizi de uyarmıştım. Eleştirilerinizin içerisinde... Yerel yönetim seçimlerine doğru gidiyoruz. Bu eleştiriler içinde tabii ki siz genel ekonomiyi eleştiri malzemesi olarak kullanabilirsiniz muhalefet partisinin belediye başkanı olarak. Ama 2024 yılında halkın karşısına çıkıp yeniden bana yetkiyi verin, nasıl size engellendiğimizin edebiyatı yapalım, nasıl ekonomiden zarar gördüğümüzün edebiyatını yapalım diye oy istemeye kalkarsanız bu sefer de halkımız bunu çok anlamlı bulmayacaktır diye düşünüyorum. Yeni argümanlar geliştirin, kendinizi bu konuda aşın diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@