Nabi Avcı uyardı: Arıyor musun, aranıyor musun?

TRT Radyo 1'deki canlı yayında konuşan AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı: Arıyor musun, aranıyor musun? Aranıyorsan, Allah muhafaza..

SİYASET 17.01.2021, 19:10 17.01.2021, 19:29

TRT Radyo 1'de canlı yayında "İnsan ve anlam" programında Dr. Can Ceylan'ın konuğu olan AK Parti Eskişehir Milletvekili ve İletişim Profesörü Prof.Dr. Nabi Avcı, Dr. Ceylan ile "Cehalet" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Prof.Dr. Nabi Avcı, cehaletin kökenleri, günümüzdeki eğitim, sanal dünya gibi konularda konuşurken gençlere de önemli uyarılarda bulundu. 

"Bilgisayar, tablet dışında bir donanıma daha ihtiyacınız var"

Prof. Dr. Nabi Avcı, sanal alem konusunda gençleri hep uyardığını belirterek, "Diyorum ki, bu sanal alemde dolaşmak için iki donanıma ihtiyacınız var. Biri, fiziki donanım, bilgisayar vs... Bir de, iç donanım, zihinsel donanım. Sizin bir iç donanımınız olmalı ki, belli işaretler koyarak araştırmanızı yürütebilesiniz. Aramak ile aranmak arasında bir fark var. Sanal alemde zihinsel donanımınızı geliştirmeden, ön hazırlığınız olmadan dolanırsanız buna aranmak denir. Aranmak da biliyorsunuz, Türkçe'de olumsuz anlamda kullanılır hep. Sanal dünya aranarak dolaşılacak bir alan değil, Allah muhafaza... Bir şeyleri aramak için dolaşabilirsiniz, ama aranmayacaksınız. Çünkü bilhassa gençlere yönelik binlerce tuzakla dolu bir jungle'da dolaşıyorsunuz. Orada size en az bilgisayarınız, tabletiniz kadar, ondan daha da fazla gerekli olan bir zihinsel donanıma, ön hazırlığa ihtiyacınız var. Bu da ancak klasik eğitimle, yine bir bilene sorarak, bir öğretmenden, bir yol göstericiden, eğitmeden aldığınız ön hazırlıkla bu alanda alanda dolaşabilirsiniz. Bu da klasik kültürle alakalıdır. Yani yine okuyarak, konuşarak, yüz yüze iletişimle, yazılı kaynaklardan beslenerek, arkadaşlarınızla bu kaynaklar üzerinden işbirlikleri geliştirerek ulaşabileceğiniz bir donanım düzeyidir bu. Yoksa, yol göstericisi, kitapsız, kalemsiz bu alan girerseniz Allah muhafaza..." dedi. 

Aramak ile aranmak arasında bir fark var. Sanal alemde zihinsel donanımınızı geliştirmeden, ön hazırlığınız olmadan dolanırsanız buna aranmak denir.  Sanal dünya aranarak dolaşılacak bir alan değil, Allah muhafaza... Bir şeyleri aramak için dolaşabilirsiniz, ama aranmayacaksınız. Çünkü bilhassa gençlere yönelik binlerce tuzakla dolu bir jungle'da dolaşıyorsunuz. Orada size en az bilgisayarınız, tabletiniz kadar, ondan daha da fazla gerekli olan bir zihinsel donanıma, ön hazırlığa ihtiyacınız var.

"Meclis Komisyonu'nda hazırladığımız rapor maalesef pandeminin ortasına düştü"

Nabi Avcı, "Nitekim, bizim Meclis'te geçen yıl Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu'muz vardı, ben de komisyon başkanlığını yaptım. Bir yıl boyunca çalışma yaptık. Çocuklarımızı, gençlerimizi bu sanal dünyanın bağımlılığından kurtarmak için ne tür tedbirler almak gerektiğini uzmanlarla, STK temsilcileriyle, üniersitelerden hocalarımızla, hekimlerle görüşerek raporlaştırmıştık. Mayıs 2020'de rapor çıktı. Ancak maalesef rapor tam da bu pandeminin ortasına düştü. Orada önderdiğimiz çözüm önerileri, tavsiyelerin yeterince tartışılma fırsatı olmadı. Çünkü pandemi, salgın her şeyi alt üst etti" diye konuştu. 

Nabi Avcı'nın programdaki konuşmasının tamamını yukarıdaki videodan dinleyebilirsiniz... 
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@