Prof.Dr. Nabi Avcı: Pandemide gördük ki, o dediklerimiz pekala oluyormuş

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı ve AK Parti'nin iktidara gelişinin 20. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu"ndaki panelde konuştu.

SİYASET 06.11.2022, 16:30 09.11.2022, 19:23

AK Parti'nin iktidara gelişinin 20. yıl dönümü dolayısıyla Hilton İstanbul Bosphorus Otel'de düzenlenen ve açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı "21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu"nda düzenlenen panele AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı da konuşmacı olarak aktıldı. 

Prof.Dr. Nabi Avcı "okullar" için yıllar önce söylediklerini hatırlattı


"İnsanlığın İyiliği İçin Öneriler" başlıklı panelde konuşan AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, "İki gün boyunca panellerde en çok konuşulan konu neydi? "Zemin kayması"... Eski dünya bitti, yeni bir dünya başladı mı, başlamadı mı, başladıysa ne olacak gibi ümitlerini veya tedirginliklerini dilegetiren ifadelerde bulunuldu" dedi. 

Prof.Dr. Nabi Avcı, "O da şuydu. Okul dediğimiz kurum anokronik bir hale gelmiştir, diyorduk. Çünkü okul, endüstri devriminin icatlarına göre, fabrika düzeniyle fabrika bandıyla hazırlanmış dört duvar arasında hammaddelerin alınıp, mamul maddeye dönüştürülme süreci olarak özetlenebilecek bir kurum. Oysa 'Bugünün koşullarında yeni teknolojik imkanlar, yeni toplumsal ilişkiler, yeni toplumsal yapılanmalar çerçevesinde okulun artık eskisi gibi sanayi devriminden sonra örgütlendiği biçimiyle sürmesi şart değildir' diyorduk. Ama bunu böyle söylemek yetmiyordu. Bunu nasıl yapacağımızı da anlatmamız gerekiyordu. Bunun için bazı tedbirler almıştık. Sonra bu pandemi patladı" diye konuştu. 

"Pandemide gördük ki pekala oluyormuş"


 Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu: "Alternatif örgütlenme modellerinin neler olabileceğini yaşayarak gördük. Şöyle bir senaryoyu beş sene önce birileri, benim okul için söylediklerimi daha da genelleştirerek, bütün toplumsal örgütlenmeler için, ulaşım için, sağlık sistemleri için, savunma sistemleri için bütün toplumsal süreçler için pandemi dönemini yaşadığımıza benzer bir senaryoyu önerseydi, 'Şöyle bir deney yapalım ve görelim bakalım bu dediklerimiz doğru mu?' diye herkes buna itiraz ederdi. Pandemide gördük ki pekala oluyormuş. Üstelik çok hazırlıksız yakalanmış olmamıza rağmen... Mesela okul dediğimiz kurum, sanayi devriminden sonra biçimlendirilirken öne alınan önceliklendirilen birçok fonksiyonunu yitirmiş olabilir ama zaman içerisinde başka fonksiyonlar kazandı. Dolayısıyla orijinal amaçlarını, hedeflerini kaybetmiş olsalar bile, pek çok toplumsal kurum, süreç ve kural, üstlendikleri sosyal roller sebebiyle hayatiyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Bunların da bir kısmı böyle devam edecek" dedi. 

Panele çok sayıda akademisyen ve uzman katıldı 

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Dr. François Burgat, Notre Dame Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ebrahim Moosa, Katar Üniversitesi'nden Doç. Dr. Muhammad al-Mukhtar al-Shinqiti, Remembering Srebrenica Kurucusu Dr. Waqar Azmi, eski Gürcistan Savunma ve İçişleri Bakan Yardımcısı Nodar Kharshiladze, eski Norveç İklim ve Çevre Bakanı Erik Solheim, TEPAV Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir, Haaretz Gazetesi'nden Amir Oren, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Güney Afrika'nın eski ABD Cape Town Büyükelçisi Ebrahim Rasool, Nükleer Çağda Barış Vakfından Dr. Ivana Nikolic Hughes de panelde sunum yaptı.

Prof.Dr. Nabi Avcı'nın konuşmasının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@