Prof.Dr. Nabi Avcı: "Türk işçisinin, mühendisinin alın terine değer veriyorsa o maddeleri değiştirir"

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, Yılmaz Büyükerşen'in de katıldığı açılışta, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yerli firmaların katılımını engelleyici maddeler bulunan tramvay alımı ihalesiyle ilgili gündemde bomba etkisi yaratan bir konuşma yapmıştı... Prof.Dr. Nabi Avcı, konuyla ilgili Kanal 26'da da önemli açıklamalarda bulundu. 

SİYASET 12.05.2022, 13:27 13.05.2022, 13:06
Prof.Dr. Nabi Avcı: "Türk işçisinin, mühendisinin alın terine değer veriyorsa o maddeleri değiştirir"

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, Eskişehir'de ETO ve TÜYAP Fuar Merkezi'nde "Rail Industry Show; Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi"nde yaptığı konuşma gündemde bomba etkisi yarattı. Büyükerşen'in konuşması sonrasında kürsüye çıkan Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükerşen'in gözlerinin içine baka baka diğer şehirlerin tramvaylarındaki yerlilik oranlarını saymış, diğer birçok büyükşehirlerin yerli ve milli tramvaylara sahip olduğunu hatırlatarak, Eskişehir'deki tramvaylarda ise yerlilik oranının "yüzde 0" olduğunu belirtmişti. Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e haziran ayında yapılacak 15 tramvay alımı ihalesinde yerli firmaların dışlanmaması çağrısında bulunmuştu... 

Eskişehir'de üretilen ilk milli uçağın dönemin yöneticileri tarafından nasıl engellendiğini hatırlattı 

Prof.Dr. Nabi Avcı, o konuşması sonrasında Kanal 26 yayınında da konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: "Bu fuar gerçekten Eskişehir'e yakıştı. Çünkü Eskişehir sadece raylı sistemler konusunda değil, havacılık konusunda da öncü bir şehir. İlk otomobili imal eden şehir, ilk uçağı imal eden şehir. Konuşmamda da söyledim, ilk uçak derken ezbere konuşmuyoruz. Eskişehir'de 1931 yılında Selahattin Alan bey... Eskişehir'de o zamanki adıyla Tayyare Tamirhanesi'nde, MMV1 yani "Milli Müdafaa Vekaleti 1" kodlu uçağı çizen, tasarlayan ve imal eden bir mühendisimiz. Daha sonra maalesef İnönü yakınlarında şehit oluyor, yine bir uçak kazasında... Ama kaza mı değil mi onu da bilemiyoruz. Çünkü o dönemde Nuri Demirağ ile birlikte tek partili dönemin tüm baskılarına rağmen, engellemelerine rağmen Türkiye'de havacılık sanayiinin gelişmesi için çok ciddi çabalar sergiliyorlar. Peki engelleyen kim? Engelleyenleri de hatırlayalım. Engelleyen de tabii bir ekip, o dönemin siyasi kadroları ama şahsında temsil eden o zamanki Türk Hava Kurumu Başkanı ve aynı zamanda Ulaştırma Bakanı olan Şükrü Koçak. Vecihi Hürkuş'u odasına çağırıp 'Vecihi ne yapıyorsun, nedir bu uçak muçak işleri, al maaşını otur' diyen, sonra Chicago'ya gidip Amerikalılarla anlaşan adamın adı... Dolayısıyla bu tür fuarlar, bu tür girişimler aynı zamanda Vecihi Hürkuş'larla, Nuri Demirağ'larla, Selahattin Demirağ'larla, 'Ne işiniz var bunlarla, gerekirse parayı bastırır alırız, siz zaten bu işi yapamazsınız" diyenler arasındaki mücadelenin tarihinde bir dönüm noktasındayız."

"Eskişehir Büyükşehir'in 15 tramvay alımı ihalesi yine yerli üreticilerin ihaleye giremeyeceği şekilde tasarlanmış"


Prof.Dr. Nabi Avcı, "Ben konuşmamda da söyledim. Bunu Eskişehirlilerin bilmesi lazım. 20 gün sonra Eskişehir'de 15 tramvay alımı için yeni bir ihale açılacak. Bana Anadolu ARUS Kümelenmesi'nin verdiği bilgilere göre şartname yine yerli üreticilerin ihaleye giremeyeceği şekilde tasarlanmış. Ama önce bu işi yapanlar nasıl yapmış bir bakalım. İstanbul'da 18 adet yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde olan tramvay alınmış. Bursa'da Bursatram, 2016'da Eskişehir'in ihaleye sokmadığı bir firmaya yüzde 60'ın üzerinde yerlilik oranıyla yaptırdığı tramvay sayısı 18... Üstelik sadece Bursa ile sınırlı kalmadı, şimdi Polonya'ya da tramvay satıyorlar. Bursa'daki başka bir firma 'GreenCity' markasıyla 60 tramvay üretmiş. Diğerinin adı da 'İpekböceği'... Bunlar hep Türk markaları, yerli malı. Yine Kayseritram, yerli bir firmaya 30 adet tramvay ürettirdi. Yerlilik oranı yüzde 50. Kocaelitram, "Panaroma" marka, 12 adet, yüzde 60'ın üzerinde yerli... Samsuntram, 8 adet, yüzde 60'ın üzerinde yerli... Şimdi başka iller yüzde 60'ın üzerinde yerlilik oranıyla tramvaylar yaptırırken, biz niye yerli firmaların da girebileceği bir ihale düzenlemiyoruz" dedi. 

"Avrupa Yatırım Bankası'nın şartname kurallarına da aykırı"

Prof.Dr. Nabi Avcı, "Üstelik bu Avrupa Yatırım Bankası'nın şartname kurallarına da aykırı. Ama bizim Eskişehir'de öyle bir ihaleye yapılmış ki, şimdi birazdan gezeceğiniz, Eskişehir halkının hayranlıkla göreceği bu firmaların hiçbiri bu ihaleye giremeyecekler. Şartname başkalarına uydurulduğu için bu firmalara uymuyor" diye konuştu. 

"Büyükşehir Belediyesi bunu düzeltebilir... O maddeleri değiştirirse yerli firmalar ihaleye girebilir"

Prof.Dr. Nabi Avcı, "Türk mühendisinin, Türk tasarımcısının, Türk işçisinin alın terine, akıl terine değer verelim. Aslında Büyükşehir Belediyesi bunu iyi niyetle düzeltebilir. Zeyilname ile orada rekabeti önleyen maddeleri değiştirebilir. Yerli firmaların bu ihaleye girmesini engelleyen iki madde var. Biri, aynı tramvaydan en az 3 tane üretmiş olmak, onun bir taneye indirilmesi isteniyor. Bir taneyi yaptığını kanıtlayan bir firma 3 tanesini de yapar. Diğer maddede de, daha önce 60 milyon avroluk iş yapmış olmanız lazım diyor. Yerli firmalar daha 60 milyon avroyu dolduramamışlar, daha da düşürülsün, 20 olsun, 30 olsun, herkes girsin diyorlar" diye ekledi. 

"Eskişehir Büyükşehir'in koyduğu şartlar savunma sanayiinde uygulansaydı, bugün ne İHA, ne SİHA üretebilirdik"


Prof.Dr. Nabi Avcı, "Eğer Büyükşehir Belediyesi'nin bu ihaleye koyduğu şartlar savunma sanayiisinde uygulanmış olsaydı, biz ne SİHA, ne İHA üretebilirdik, biz hala İsrail'den alıyorduk, daha doğrusu İsrail şantaj yapıp bize vermiyordu. Bu tür şeyler yerli sanayinin gelişmesini engelleyen maddelerdir. 1 Haziran'ı bekleyeceğiz, bakalım o zeyilnameler çıkacak mı, çıkmayacak mı?" dedi.  

"Türkiye'de yabancı tramvaylar görmek istemiyoruz, yerli firmalar bunu yapabilir"

Prof.Dr. Nabi Avcı ile birlikte açıklamalarda bulunan Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Koordinatörü İlhami Pektaş da, "Kendilerini dünyaya ispat etmiş ve üretim yapan bu firmalarımızın artık diğer illerde de yerli ve milli bu araçlarımızı halkımıza kavuşturmasını istiyoruz. Türk sanayicileri de buna inanıyor. Şu anda Türk sanayicilerinin yapamayacağı hiçbir şey yok. Bu dönemde dövizimizi yurtdışına akıtmamalıyız. Eskişehir'de de neden olmasın. Şu anda bir firma, Eskişehir ile aynı 1 metre ray aralığındaki tramvayları Romanya'ya ihraç etti. Şu anda 25 araç Romanya'ya ihraç edildi. Dolayısıyla Türk firmaları bunu Eskişehir'de de yapabilir. İki hafta önce Eskişehir'e geldik, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde genel müdürümüzle konuştuk. Niye yerli yapmıyoruz diye sorduk. Kendisi de notlarını aldı, belediye başkanına ileteceğini söyledi ve toplantıdan kalktık. Ama demek istediğim şu. Türkiye'de 2011'den bu yana yerli ve milli tüm araçları yapabiliyoruz, altyapısı ile dahil. Ve şu anda Türkiye'de 2035 yılına kadar 70 milyar avroluk raylı sistem ihaleleri gündemde. Bunların hepsini de yapmaya adayız. Artık ülkemizde yabancı tramvay, araç görmek istemiyoruz. Bu araçları Türk sanayicileri yapmak istiyor" dedi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@