Şimdi de "plansız" bıraktı! Büyükerşen'den çok tartışılacak karar!

Eskişehir Büyükşehir'in Emniyet Müdürlüğü karşısındaki eski garaj alanı yeniden meclis gündemine geldi. Büyükerşen, mahkeme kararına rağmen alanı eski haline, yani "belediye hizmet alanına" dönüştürmedi. CHP'lilerin oylarıyla alınan karara göre alan "plansız" kaldı. AK Partililer, "Mahkeme kararına aykırı, komisyon yetki aşımı yapıyor, yeniden belediye hizmet alanı olmalı" diyerek bu karara karşı çıktı, böyle bir karar alınamayacağını söyledi.

SİYASET 12.03.2021, 21:25
Şimdi de "plansız" bıraktı! Büyükerşen'den çok tartışılacak karar!

Eskişehir günlerdir, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan ve halk arasında "eski garaj" olarak bilinen büyük alanıyla ilgili tartışmaları şaşkınlıkla izliyor. Eskişehir Büyükşehir'e yıllar önce "belediye hizmet alanı" olmasıy koşuluyla tahsis edilen alanı Büyükşehir Belediyesi Meclisi, CHP'lilerin oylarıyla "ticaret alanına" çevirmiş, bu arada belediye eski binalarda büyük bir tadilat çalışmasına başlamış ve milyonlarca lira harcanmıştı. 

Mahkeme "kamu yararı" yok diyerek iptal etmişti 

Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün "Belediye hizmet alanı olma şartıyla tahsis edilmiş alanı ticaret alanına dönüştüremezsiniz" gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi'ne açtığı dava sonuçlanmış ve mahkeme Büyükşehir aleyhine karar vermiş, "ticaret alanına dönüştürme" kararını iptal etmişti. Mahkeme kararında alanın "ticaret alanına" dönüştürülmesinde "kamu yararı" bulunmadığı belirtilmişti. 

Eskişehir'i sarsan gelişme 

Eskişehir'de şok etkisi yaratan mahkeme kararı sonrasında, kamuoyunda da söz konusu alanın tahsis şartına uyulmadığı için belediyenin eliden alınıp alınmayacağı, harcanan milyonlarca liralık yatırımın ne olacağı, kamu zararı olup olmadığı yönünde sorular gündeme gelmişti. 

Büyükerşen "ticaret alanı" ısrarını sürdürüyor... "Plansız" bıraktılar

Şimdi de Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünü toplantısında Büyükerşen çok tartışmalı bir karara imza attı. Söz konusu alanla ilgili, mahkeme kararına istinaden komisyondan gelen yeni kararda, alan "ticaret alanı" olmaktan çıkarıldı, ancak eski haline, yani "belediye hizmet alanına" da dönüştürülmedi. Büyükerşen ve CHP'li meclis üyeleri, mahkeme kararına göre, "ticaret alanına" dönüştürülmesi konusunda ulaşım gibi planlamaların eksik olması nedeniyle böyle bir karar alındığın, eksikliklerin giderilmesiyle yeniden "ticaret alanına" dönüştürülmesi yönünde Büyükşehir'in alanla ilgili yeni bir planlamayı meclis gündemine getirebileceğini savundular. 

AK Partililer karşı çıktı: Mahkeme kararına aykırı, yeniden belediye hizmet alanı olmalı 

AK Partililer ise bu duruma karşı çıktı. AK Parti grubu adına konuşan Mustafa Birsen, "Ortada bir mahkeme kararı var ve ne söylendiği ortada. Mahkeme, bu alanı ticaret alanına dönüştüremeyeceğinizi ve yeniden belediye hizmet alanı olması gerektiğini söylüyor. Burada komisyonun yetki aşımı söz konusudur. O nedenle komisyonun kararına karşıyız, kabul etmiyoruz. Burası belediye hizmet alanı olmalıdır" dedi. 

Büyükerşen "pazar yeri" benzetmesi yaptı ama... 

Tartışmalar sırasında Büyükerşen, Mustafa Birsen'e "Ticaret nedir" diye soru yöneltti, Birsen'in cevabı sonrasında Büyükerşen, "Alışveriştir yani. Pazar yerinde de ticaret yapılmıyor mu? Ama ticaret alanı değil. Burada da ufak dükkanlar, kafeler, yerler olsa aynı olmayacak mı" dedi. Tartışma esnasında Mustafa Birsen, "Peki o zaman... Burayı pazar yeri yapıyoruz deyin, biz de hemen kabul edelim" dedi. Bu sözler sonrasında Büyükerşen'in, "Tamam, mesele ticaret değil, uzatmayalım..." diyerek konuyu hemen kapatması dikkat çekti. 

Çok tartışılacak karar: Plansız mı kaldı, yoksa yeniden belediye hizmet alanı mı?

Eskişehir'in çok uzun süredir tartıştığı ve önceki hali belediye hizmet alanı" olan alanın, mecliste CHP'lilerin aldığı bu son kararla "plansız" olarak kaldığı belirtildi. Öte yandan konuyla ilgili görüştüğümüz hukukçular, Büyükşehir Meclisi'nde alınan bu kararın çok tartışmalı bir karar olduğunu, bir alanın "plansız" bırakılabileceğini, ancak söz konusu alanla ilgili mahkeme kararının "ticaret alanına dönüştürme" kararını iptal ettiğini, dolayısıyla sonrasında alanın otomatikman eski haline, yani "belediye hizmet alanına" dönmesi gerektiğini de söylediler. 

Büyükerşen'in "ticaret alanı" ısrarı 

Yılmaz Büyükerşen'in bu kararı, belediyenin Hazine'den "belediye hizmet alanı" olma şartıyla aldığı bu alanı "ticaret alanına" dönüştürme ısrarının, mahkeme kararına rağmen sürdüğü şeklinde yorumlandı... 

medyamidas.com Büyükerşen'in bahsetmediği o projeyi yeniden gündeme taşımıştı... Okumak için tıklayın 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@