Utku Çakırözer'den ABD'ye tepki!

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’den ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e tepki... 

SİYASET 13.02.2021, 12:15
Utku Çakırözer'den ABD'ye tepki!

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi de olan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Türkiye hakkındaki ‘sözde müttefik’ tanımlamasına TBMM kürsüsünden gösterdiği tepkinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün günlük basın toplantısında Türkiye için ‘Çok eski ve sağlam bir müttefik’ ifadesi kullandığı belirtildi. Öte yandan, Utku Çakırözer yeniden yaptığı açıklamada, "ABD’li Bakan Blinken’ın senatodaki o talihsiz sözleri canlı yayınlandı ve milyonlarca kişi tarafından izlendi. Dolayısıyla mutlaka kendisi hiçbir belirsizlik bırakmayacak biçimde bu ifadesini düzeltmelidir" dedi. 

Çakırözer yaptığı açıklamada, 19 Ocak’ta ABD Senatosu Dış İlişkiler Paneli'ne açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Türkiye ile ilgili, "Sözde stratejik ortağımızın stratejik rekabet içinde olduğumuz Rusya ile aynı çizgide olması kabul edilemez. Türkiye bir müttefik ama birçok açıdan müttefik gibi davranmıyor" dediğini hatırlattı. 

Blinken’in bu sözlerine tepki gösteren Çakırözer, 9 Şubat’ta TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “ABD Dışişleri Bakanı Blinken çıkıp NATO’nun 60 yıllık sağlam müttefiki Türkiye hakkında ‘sözde müttefik’ diyor. İktidardan kimse sesini çıkarmıyor. Daha geçen hafta Afganistan tezkeresini, Somali tezkerelerini uzatmayı bu Mecliste oylamadık mı? Kabil, Kosova, Bosna, Somali birçok sorunlu bölgede bizim Mehmetçiklerimiz yaşamını riske atmıyor mu? Şehitlerimiz yok mu? Gazilerimiz yok mu? ‘Sözde Cumhurbaşkanı’ dendiğinde ayağa kalkanlar, kahraman ordumuzun eli kanlı El Kaide ile mücadelesi, vahşi korsanlarla mücadelesi ve dünyanın dört bir yanında barış için gösterdiği çabalar bir kalemde yok sayıldığında ağızlarını neden açmıyorlar? ABD ile sorun yaşamayalım diye sineye çekilecek sözler midir bunlar?” diye konuşmuştu. 

Çakırözer: "Kendisi düzeltmeli"

Çakırözer, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın bir gün sonra, 10 Şubat akşamı düzenlediği günlük basın toplantısında Türkiye ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, “Türkiye çok eski ve değerli bir NATO müttefikidir” ifadelerini kullandığını söyleyerek, bu konuda, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün yaptığı tevil önemlidir ama yeterli değildir. ABD’li Bakan Blinken’ın senatodaki o talihsiz sözleri canlı yayınlandı ve milyonlarca kişi tarafından izlendi. Dolayısıyla mutlaka kendisi hiçbir belirsizlik bırakmayacak biçimde bu ifadesini düzeltmelidir. İki ülkede iktidarlar arasında sorunlar yaşanabilir. Ama bu bölge ve dünya barışı için bugüne kadar birlikte yaptıklarımızı gölgelememeli, gelecekte yapacağımız işbirliğini de engellememelidir" açıklaması yaptı. 

Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın da bu konuda sessiz kaldığını savunarak, "Türkiye ile ABD yönetimleri arasında ciddi sorunlar yaşanabilir. Meseleler yaptırımla değil diyalog ve diplomasi ile ele alınmalı. Ve bu sorunların iki ülke halklarının birbirine karşı olumsuz algıları beslemesine izin verilmemeli” dedi.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@