Yavaş keşke Eskişehir'e başkan olsaydı!

Geçmişte "Yılmaz Büyükerşen Ankara'ya başkan olsa..." diye konuşulurdu... Şimdi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş öyle işlere imza atıyor ki, "Yavaş keşke Eskişehir'e başkan olsaydı" diye konuşulmaya başlandı...

SİYASET 25.02.2021, 17:21 25.02.2021, 17:45
Yavaş keşke Eskişehir'e başkan olsaydı!

Geçmiş yıllarda CHP'liler arasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Melih Gökçek arasında karşılaştırmalar yapıp, "Yılmaz Büyükerşen, Ankara'ya başkan olsa..." yorumları yapılırken, bugünlerde farklı yorumlar gündemde... CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş öyle işlere imza atmaya başladı ki, "Mansur Yavaş keşke Eskişehir'e başkan olsaydı" diye konuşulmaya başlandı... 

Mansur Yavaş: Eski otobüsleri elektrikliye dönüştürüyoruz 

Son olarak Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) iştiraki BELKA A.Ş tarafından dizel otobüsten elektrikli otobüse dönüştürülen yüzde 100 elektrikli otobüs ile dikkatleri üzerine çekti.  Uygulanan dönüştürülme işleminin belediye bünyesinde 10-15 yıl kullanım süresi dolmuş, ağır bakım süreçleri başlamış toplu taşıma araçları ile özel sektörün elindeki benzer toplu taşıma ve her segment servis araçlarına da kolayca uygulanabileceği belirtildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sıfır elektrikli otobüs maliyetinin 3’te 1’i maliyetine yüzde 100 elektrikli otobüs dönüştürülebileceğini, gece şarjı ile 3 saatte tam şarj sağlanacağı, yol ve kullanım koşullarına bağlı en az 300 kilometre (km), ideal koşullarda ise 400 km yol gidebildiğini açıkladı. 

"Eski model 400 otobüs var, dönüştüreceğiz"

Mansur Yavaş, "Eski model olup bu şekilde dönüştürülecek tam 400 tane otobüs var. Hem hava kirliliği hem de yakıt gideri açısından son derece Ankara için mahzurlu. Çünkü Ankaramızda çok araç kullanılması ve diğer sebeplerden dolayı maalesef zaman zaman hava kirliliği yaşanıyor. Şu anda testler Avrupa standartlarına göre tamamlandı. Sanayi Bakanımızla da görüştüm. Sanayi Bakanlığı’na müracaat ederek oradan da onayı aldıktan sonra seri üretmenin çaresine bakacağız. Ankara’nın sokaklarında bundan sonra elektrikli otobüsleri İnşallah göreceğiz. Belli bir zamana bağlı ama en azından kendi teknolojimizle yapılabileceğini göstermiş olduk. Ayrıca yurtdışından gelen bütün parçalarında ülkemizde üretilmesi içinde çalışmalarımız devam edecek. Güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerle ve iş dünyasıyla görüşme suretiyle kapasiteyi daha da artırarak İnşallah bir an evvel elektrikli dönüşümün tamamının sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Eskişehir Büyükşehir, İzmir'den hurda otobüsler almıştı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin tek bir elektrikli otobüsünün bulunmamasının yanı sıra, geçtiğimiz yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden alınan hurda otobüsler de çok tartışılmıştı. Uzun bir süre hizmete sokulamayan hurda otobüslerde çok sayıda arıza çıktığı da gündeme gelmiş, Eskişehirliler toplu ulaşımda büyük sıkıntılar yaşamıştı. 

Eskişehir Büyükşehir, kayıp otobüsler ve egzoz skandalı ile gündemde

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, yakın zamanda ayrıca Emniyet'te kayıtlı görünmesine rağmen belediye envanterinde kayıp olan eski otobüslerle de gündeme gelmişti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüslerinin egzoz muayenelerinde de usulsüzlük iddiaları gündeme gelmiş, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nde de soruşturma başlatılmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, insansız ve elektrikli otobüsü tanıtmıştı 

Türkiye'de birçok belediye elektrikli otobüslere geçiş yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törende Türkiye'nin ilk yerli üretim insansız ve elektrikli otobüsünü tanıtmış, kendisi de kullanmıştı. Öte yandan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin halen elektrikli otobüsünün bulunmaması dikkat çekiyor, bu konuda bir yatırım ve çalışmadan söz edilmemesi de tepki topluyor. 

Tepebaşı Belediyesi de elektrikli otobüse geçmişti

Eskişehir'deki bu konudaki örnek girişimlerden biri de Tepebaşı Belediyesi'nden gelmişti. Tepebaşı Belediyesi Avrupa Birliği'nin projesiyle hibe aldığı destekle yerli üretim elektrikli otobüs almış, söz konusu elektrikli otobüsler Yaşam Köyü projesinde kullanılmaya başlanmıştı. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@