banner163

Bakan Yerlikaya, Büyükerşen ve 58 kişi için düğmeye bastı! Soruşturma başlatıldı

Eskişehir'de kent merkezinde yapılan, mahkemelik olan ve büyük tartışmalara neden olan o otelle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve 58 kişi hakkında soruşturma açılmasına izin verildi.

YARGI 01.11.2023, 13:30 01.11.2023, 14:30
Bakan Yerlikaya, Büyükerşen ve 58 kişi için düğmeye bastı! Soruşturma başlatıldı

Eskişehir’de sosyal kültürel tesis alanı olarak belirlenen arsaya mevzuata aykırı bir şekilde otel inşa edildiği iddiası ile ilgili aralarında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de bulunduğu 59 kişi hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın imzası ile Bakanlık tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı'na soruşturma izni verildiği öğrenildi. 

O otel yeniden gündemde... Büyükerşen ve 58 kişi hakkında soruşturma açılacak

Yılmaz Büyükerşen Bulvarında bulunan 4152 ada 6 parsel bölümünde bulunan arsa, Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal ve kültürel tesis olarak belirlenmiş ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştı. 

Belirtilen 831 metrekarelik arsa ardından 8 Ağustos 2015 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde alınan kararla 30 yıllığına 3 yıldızlı bir otel işletmesine verilmesine karar verildi. Bunun üzerine ihaleye çıkıldı ve otel inşaatı tamamlandı. Faaliyet göstermesi için otele çalışma ruhsatı verildi.

Ancak yapılan itirazlar sonrasında kamulaştırma ve kamu yararına aykırı ticari amaç güderek otel yapıldığı ileri sürülerek iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı 14 Eylül 2021 tarihinden iptal edildi.

İl Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesine yazılan yazıda ise belirtilen alana; kütüphane, halk eğitim merkezi, sergi salonu, sanat galerisi, müze, konser, konferans, kongre salonu, sinema, tiyatro, kreş, kurs, çocuk yuvası, yaşlı ve engelli bakım evi gibi binaların yapılabileceği belirtilirken, otel binasının yapılamayacağının kanunen açık olduğu ve bu uyumsuzluğun giderilmesi gerektiği belirtilmişti. 

Büyükşehir Belediyesi bunun üzerine 28 Mayıs 2021 tarihinde belirtilen alanı ilgili Revizyon Nazım İmar Planıyla ‘Ticaret-Turizm-Konut’ alanı olarak değiştirmişti. 

Söz konusu otel Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde ve kamuoyunda da tartışmalar yaratmış, AK Parti'den de tepki açıklamaları gelmişti. 

Bakanlık'tan Cumhuriyet Başsavcılığı'na soruşturma izni

Soruşturma izni kararında, "Söz konusu taşınmaz üzerine yapı yapılması için mevcut imar planına, 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin çatılar ile ilgili hükümlerine ve 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' hükümlerine aykırı olarak yeni yapı ruhsatı, tadilat amaçlı yapı ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesi düzenlendiği, yine 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' hükümlerine aykırı olarak 'İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatına' dayanak oluşturan İtfaiye Uygunluk Raporunun düzenlendiği anlaşılmıştır." ifadeleri kullandı.

Söz konusu durum nedeniyle aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Eskişehir milletvekili olan dönemin Belediye Meclis Üyesi Jale Nur Süllü, belediye meclis üyeleri, mimar ve belediyenin diğer birimlerinde görevli 59 kişi hakkında "4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması" hakkında kanunun 6'ncı maddesi hükmü uyarınca soruşturma izni verildiği ifade edildi. (İHA - AA)

Yorumlar (1)
Esat 6 ay önce
Vatandaşın mülkiyet hakkı hizmet alanı yapılacak gerekçesiyle kamulaştırılarak elinden alınsın sonrada ticaret, turizm,konut alanı yapılarak kiraya verilsin, bunun açıklaması nedir?
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@