banner163

Eskişehir'de "S" plakalarla ilgili suç duyurusu 

Turizm Taşımacılar Federasyonu Başkanı Necati Bilge, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen "S" plakalarla ilgili çeşitli iddialarda bulunarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

YARGI 15.11.2022, 16:25 15.11.2022, 17:46
Eskişehir'de "S" plakalarla ilgili suç duyurusu 

Turizm Taşımacılar Federasyonu Başkanı Necati Bilge, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen "S" plakalarla ilgili çeşitli iddialarda bulunarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Necati Bilge adliye önünde yaptığı açıklamada, "Karayolları kanunlarında 24. madde de yer alan mevzuat gereği “S” plakalar hiçbir belgeye kaydedilemezler. Bu “S” plakalar büyükşehirlerde tahditli ve tahsisli plaka olarak ayrılmaktadır. Tahditli plakalar Eskişehir’de S-0001 den 4999 a kadardır. Bundan sonrakiler 5000, 6000, 7000 olarak ilçelere tahsis edilmiş durumdadırlar. Merkezdeki “S” plakalar S-0001 den 4999 a kadar olanların ruhsatlarında tahditli ve taahhütlü ibaresi yer almaktadır. İlçelerdeki tahsisli plakalı araçların ruhsatlarında ise personel taşımacılığı veya okul servisi ibaresi yer alması zorunluluğu vardır. Bu ibarelerden biri yer almadığı zaman  S plaka tahsisi yapılamaz" dedi. 

Şikayetçi oldukları konuyla ilgili Bilge, "İlçelerde personel veya okul servisi yapacağız diye S plaka çıkaran arkadaşlar önce o ilçede oturduklarına dair oturum belgesi veya o ilçede işletme açma zorunluluğu vardır. Bu bildirimle beraber o ilçenin vergi dairesine giderek vergi mükellefiyeti olması gerekir. Bu belgelerle birlikte ilçe trafik müdürlüğüne giderek aracıma tahsisli S plaka taktırmak istiyorum diyerek araçlarına S plakalarını taktırıp ruhsatlarını alıyorlar. Ruhsatlarında kanuni olarak personel veya okul servisi ibarelerinin olması gerekmektedir. Bu ibare olmadığı takdirde bu S plaka ile ne personel taşıyabilir ne de öğrenci taşıyabilir. Daha sonra ruhsatları ve araçları ile birlikte Büyükşehir Belediyesine müracaat ederek belediyenin kendilerine vermiş olduğu uygunluk belgesi ile belediyenin kendilerine belirlemiş oldukları güzergahlarda personel veya servis aracı olarak çalışabiliyorlar. Buraya kadar olan prosedürler gereğince bu S plaka sahipleri birkaç gün sonra işlem yaptıkları notere giderek ruhsatlarında yazan personel ve servis taşımacılığı ibaresi yanlış olmuş beyanında bulunarak ruhsatlarında yazan personel ve okul servis aracı ibaresi yerine yolcu nakli ibaresine çevirmektedirler. Kanunen resmi evrakta değişiklik kişinin beyanına göre yapılamaz. Ruhsatlarında yolcu nakli ibaresi olunca kanuni olarak S plaka verilemez. Bu ibareyi yazdırdıktan sonra da S plakanın düşürülmesi gerekiyor. Normal plakaya çevrilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Yeni ruhsatlardaki yolcu nakli ibaresine dayanarak personel ve servis taşıamcılığı ile birlikte turizm taşımacılığı da yapanların haksız kazanç sağladıklarını ileri süren Bilge, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne ve ilgili kurumlara müracaatlarda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını, bu nedenle suç duyurusunda bulunmaya karar verdiklerini söyledi.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@