Savcılık araştırmalı... Acaba başka nerelerde neler yapıldı?

medyamidas.com’un “İstanbul Sözleşmesi’nde büyük değişiklik!” haberinin yankıları sürüyor… TBMM’de onaylanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan iki metindeki farklılıkları uzmanına sorduk… İşte çok konuşulacak açıklamalar…

YARGI 19.02.2021, 20:00 19.02.2021, 20:07
Savcılık araştırmalı... Acaba başka nerelerde neler yapıldı?

medyamidas.com’un “İstanbul Sözleşmesi’nde büyük değişiklik!” haberinin yankıları sürüyor.

Türkiye’nin son yıllarda en çok tartıştığı konulardan biri olan İstanbul Sözleşmesi’nin TBMM’de kabul edilen metni ile Cumhurbaşkanlığına gönderilip daha sonra Resmi Gazete’de yayınlanan metni arasındaki farklılıkları haberimizde gözler önüne sermiştik.

Bu değişikliklerin hukuka uygun olup olmadığı, sözleşmenin hukuki durumu konusunda ne gibi sıkıntılar doğurabileceği konusunda görüşlerine başvurduğumuz, ismini vermek istemeyen bir hukuk doktoru şu yorumlarda bulundu:

 “Meclis’te kabul edilen metin neyse, Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanan metin de aynı olmalıdır”

“Mecliste kabul edilen metin neyse, Cumhurbaşkanına imzaya da onun gitmesi ve imzalanıp Resmi Gazete’de yayınlanması gerekir. Eğer buna uyulmamışsa, kanun yapma şekil şartlarna uyulmadığı için burada 3 değişik sözleşme var denemez, Meclis tarafından onaylanıp Cumhurbaşkanı tarafından usulüne göre onaylanmış olmadığı için, buradaki kanun mutlak butlan ile batil, yani ölü doğmuş, sayılması gerekir.”

“Usule uygun olmaz, 3 sözleşme değil, hiç sözleşme yok”

“Bu durumda bu sözleşme usule uygun şekilde iç hukuka dahil edilmemiş olup, bu sürecin yeniden yapılması gerekir. Yapılmadığı sürece bu sözleşme henüz iç hukukta bağlayıcılık kazanmamış, onaya muhtaç bir sözleşme olarak görülmesi gerekir. Yani ortada 3 sözleşmeden söz edilemez, hiç sözleşme yoktur”

“Doğruysa skandaldır. Bir kere yapıldıysa, birden fazla da yapılmış olabilir”

“Eğer bunlar doğruysa, bu bir skandaldır. Meclisin onayladığı bir metin Cumhurbaşkanına başka gidip, ondan Resmi Gazete’ye başka bir metin olarak gittiyse, bu durum devlette kanun yapma prosedürlerine uyulması için gerekli özenin gösterilmediğini gösterir. Bu bir defa yapıldıysa, birden fazla da yapılmıştır. Acaba daha başka hangi kanunlarda benzer usulsüzlükler yapılmıştır?”

Savcılık araştırmalı, yapanlar ortaya çıkarılmalı”

“Millet iradesini çarpıtma, olduğu gibi yansımasını engelleme anlamına gelen bu usulsüzlükleri kimin yaptığı savcılık tarafından araştırılıp ortaya çıkarılmalı ve yapanlar, bu işte iştiraki olanlar cezalandırılmalıdır.”

"İstanbul Sözleşmesi'nde büyük değişiklik!" haberimizi ve tüm detayları okumak için tıklayın... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@