24.05.2021, 17:37

Gaye Usluer ulusalcı değildir ki!

Eskişehir siyasetinin gözde isimlerinden Gaye Usluer'in, Muharrem İnce'nin kurduğu Memleket Partisi'ne geçişi bir hayli meşgul etti gündemi.
Beni de mahcup etti!
Nasıl mı?
Gaye Usluer'i yıllardır takip  ederim, bir gazeteci olarak.
Cumhuriyet Halk Partisi'ne girişi, Erman Gölet'in İl Başkanlığı zamanına dayanır. O tarihlerde Yılmaz Büyükerşen'e muhalifliği ile bilinen Gaye Usluer, İsmet Süder'in, Önder Sav'a tavsiyesi ve İl Başkanı Erman Gölet'in büyük uğraşları sonucunda, "rektörlük seçimlerinde en fazla oy almış, ancak rektör olamamış" kadın profesör olarak, CHP üyesi oldu. Ardından Yılmaz Büyükerşen'in CHP'ye geçmesiyle birlikte, Büyükerşen'e çok yakın bir ismin ısrarı sonucu 2011 seçimlerinde 3. sıradan milletvekili adayı oldu, ama seçilemedi.
2015 yılında yapılan iki seçimde de 1. sıra adayı olarak CHP sıralarından TBMM'ye girdi...
Gaye Usluer, milletvekili olduğu sıralarda önce Kemal Kılıçdaroğlu'na yakın bir siyaset izledi. 'Bilim Kurulu' kontenjanından girdiği PM'ye, diğer Kurultay'da Genel Merkezin aday göstermemesine rağmen, parti içindeki 'sol-sosyalist' grubun oylarıyla, liste delerek girdi.
Yaklaşık bir yıl önce yapılan seçimde de Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un ve yine partinin 'sol-sosyalist' grubunun desteğini alarak, Yılmaz Büyükerşen'in PM'ye girmesi için çaba gösterdiği Nuray Akçasoy'dan daha fazla oy olarak Parti Meclisi üyesi oldu...
Aslında Nuray Akçasoy bence o seçimi kaybetmedi. Türkiye çapında tanınmış, arkasına Tunceli-Erzincan-İzmir-Eskişehir örgüt lobileri ve Selin Sayek Böke ile Canan Kaftancıoğlu gibi isimleri almış bir 'rakibe' göre hiç de azımsanmayacak sayıda oy toplamış ve Eskişehir'deki 'ulusalcı' CHP'lilere net bir mesaj vermişti...
Evet, evet, Gaye Usluer tarihin hiçbir döneminde, hiçbir CHP'li tarafından 'ulusalcı' olarak bilinmedi, tanınmadı.
Ve Memleket Hareketi'nin, Memleket Partisi'ne dönüşeceğinin açıklandığı gün, "Barış, özgürlük, adalet, demokrasi mücadelesine vazgeçmeden devam edeceğim" diyerek CHP'den istifa etti.
O gün twiter'dan, "HDP'ye geçiyor galiba, baksanıza ayrılık mesajındaki kavramlara" dememin nedeni de Gaye Usluer'in, zamanında, kendisini PM'ye yazmayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na muhaliflik yapmak adına Muharrem İnce'nin genel başkanlığı için oy toplamasına rağmen, hiçbir zaman İnce çizgisinde bir siyaset yapmamış olmasıydı...
Yanıldım, zaten aynı mecrada özrümü de diledim!
Muharrem İnce'ye bir şey demiyor, eleştirmiyorum, aktif bir CHP Parti Meclisi üyesinin, istifa edip partisine katılmayı istemesine tabii ki sevinecektir. Hele hele geçmişten gelen birlikte hareket etmelerini göz önüne alırsak, genel başkan vekili yapmasını da anlarım.
Anlamadığım nokta, Gaye Usluer'in bugüne kadar 'algı yaratmak' olarak niteleyebileceğimiz, doğru olmayan bilgileri köpürterek yaptığı muhalefet tarzıydı. Tıpkı Selin Sayek Böke gibi, tıpkı Canan Kaftancıoğlu gibi...
Eeee Muharrem İnce biraz da Canan Kaftancıoğlu gibi partiyi 'Atatürkçü' çizgiden çıkarmak isteyen kişilere ve doğru olmayan bilgilerle muhalefet yapıp halkın gözünde küçük düşülen tarza tepki göstererek CHP'den istifa edip Memleket Partisi'ni kurmadı mı?
O zaman siz, benim yerimde olsanız, 'bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' demez misiniz?
Şunu da not olarak düşmeliyim, Usluer, Memleket Partisi Genel Başkan vekili ve Parti Sözcüsü olduğu günden itibaren tweet'lerine ziadesiyle dikkat ediyor; eski tarz muhalefet anlayışından uzak görünüyor...
Ve tabii söylemeliyim ki, Memleket Partisi beni birçok öngörümde yanılttı.
CHP'nin eski il başkanlarından Erman Gölet ve ulusalcı kimliğiyle tanınan DSP'nin eski il başkanlarından Ayhan Kavas'ın bu partiye geçeceğini düşünmüştüm.
Gaye Usluer'in bu harekete katılmasından sonra bu iki ismin de Memleket Partisi'ne geçme durumunun kalmadığını söyleyeyim. Bunu söyleyeyim de 15 gün sonra Gölet ve Kavas, Memleket Partisi'ne katılsın ve ben yine mahcup olayım!
Neyse...
Yazarlarımızdan Sinan Gürsoy, Gaye Usluer'in Memleket Partisi'ne katılacağını tahmin etmiş ve aşağı yukarı şunları yazmıştı: "CHP, Ahmet Ataç'ı Büyükşehir'e aday göstermezse Ataç, Memleket Partisi adayı olur..."
Mevzu Memleket Partisi olunca artık tahminde bulunmam doğru değil, ancak ben Gaye Usluer'in Kazım Kurt'tan habersiz parti değiştireceğini sanmıyorum.
Yani diyeceğim şu ki...
Ahmet Ataç, bir gün CHP adayının karşısına başka partiden aday olursa seçim kazanma ya da CHP adayına seçim kazandırmama gücüne sahip ancak diyelim ki Kazım Kurt, CHP'den aday gösterilmediği için Memleket Partisi'nden aday olursa Ahmet Ataç bu karardan etkilenmeden seçim kazanabilir, haydi daha iddialı bir şekilde söyleyeyim, kazanır!
Ahmet Ataç bir gün CHP'nin Büyükşehir adayı olursa karşısına çıkacak Kazım Kurt ile değil, AK Parti'nin adayı ile ilgilenir daha çok. Çünkü, arkasında CHP yokken Kazım Kurt'un dikkate alınacak kadar 'şahsi oyu' yoktur...
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@