23.03.2023, 18:12

Ramazan nedir, ne değildir?

Ramazan ayı başlarken, internette dolaşan bu güzel yazıyı da sizlerle paylaşmak istedim... 

-Ramazan, evde 20 tabaktan oluşan iftar yemeğine "Peygamberimizin sünneti" diye hurmayla başlamak değildir.

-Ramazan, bir köyü doyuracak kadar yemek yedikten sonra namazda zorlanmamak için içilen maden suyu da değildir. 

Zira Ramazan, gündüz aç kalmanın akşam intikamını almak değildir.

-Ramazan, akşama kadar her kalbi kırıp her hakka girdikten sonra iftardan az önce Nihavend Makamında İlahiler dinlediğiniz için tüm günahlarınızın bakiyeden otomatik silindiği bir ay da değildir.

-Ramazan, Şaban ayında 1.5 milyon TL'ye jip alıp 'Kuzum bu sene zekat veremeyeceğiz biraz borca girdik de...' diye durumu kurtarabileceğiniz bir ay değildir. 

-Ramazan ayı akşama kadar 85 milyonun hatta 1 günlük kedi yavrularının dahi hakkını yedikten sonra iftarda ''Güllaç torbasındaki kırıntıları da balkona dökelim inşallah sevaptır'' dediğiniz için ahirette sorgu sualde size torpil sağlayacak bir ay değildir. 

Çünkü Ramazan farklılığını Güllaç torbasından alan bir ay değildir...

-Ramazan, Ramazan şerbeti değil, Hacivat-Karagöz oyunları değil, Hz Yusuf dizisi değil, Oruç Baba türbesi önünden son 2 dakika yayına giren uhrevi bir alem değildir.

-Ramazan, 11 ay boyunca 'Aç mısın bir ihtiyacın var mı?' diye sormadığın bir adama 'Oruç musun?' diye sorgulamak değildir.

-Ramazan, mahallede 1 ay boyunca oruç tutmayanları değil 12 ay boyunca aç kalanları araştırıp bulmanızı öğreten bir aydır.

-Ramazan, İnstagram'da  iftar storileri değil; fakir fukara ile ekmeğini paylaşmaktır.

-Ramazan, İhtiyaçlarını alamadığı çocuğunun gözüne bakan gariban babanın yüzünü güldürmektir. Kapısının önüne zarf koyup kaybolmaktır...

-Ramazan, Karun gibi zengin olmuşlarla değil; uzun yıllardır kıt kanaat yaşamaktan sefaleti kanıksamış bir gariban bulup iftarda ezanı beklemektir.

-Ramazan şekersiz sakız çiğneyince değil; 'insan eti yiyince'(gıybet etme)  orucunuzun bozulduğu konusunda endişe etmeniz gereken bir aydır!

-Ramazan sadakadır, zekattır, Kur'andır, namazdır. 

-Ramazan 'Aranızda Muhammed kim?' denilecek kadar sade yaşamış bir Nebinin (sav)"Aişe etleri dağıttın mı?" diye sormadan sofraya oturmadığı bir aydır.

Ramazanın bizi ihya etmesi dileğiyle... Rabbim, Ramazan-ı Şerif'i razı olacağı şekilde ihya etmeyi nasib etsin.

Yorumlar (1)
Ayşe karabulut 1 yıl önce
Değerli büyüğümüz sayın İSMET SÜDER'İN
23.Mart.2023 tarihli yazısına teşekkürlerimi iletiyorum. Saygılarımla

Gelişmelerden Haberdar Olun

@