16.04.2022, 14:14

Mülteciler neden milli güvenlik sorunu?

Mültecileri mili güvenlik sorunu haline getiren durum nedir biliyor musunuz?

Kaosa açık davet...

Nasıl mı? 

Son zamanlarda "sığınmacı" sıfatıyla Türkiye'ye gelenlerle ilgili sosyal medyada abuk, sabuk görüntüler yayılmaya başladı.

Özellikle Pakistanlı, Afganistanlı mültecilerin Türkiye'de sokakta, parkta, markette kadınların görüntülerini çekip, başta Tiktok olmak üzere bazı sosyal mecralarda paylaşması gündem konusu oldu.

Sadece bununla da kalmıyor, son zamanlarda taşkınlık ve tabiri caizse ahkâm kesen görüntüler de yayılmaya başladı.

Görüntüleri izlediğimde her ne kadar arka arkaya böyle görüntülerin ortaya çıkmasını "planlı bir kaos ve arbede" ortamına hazırlık, operasyon olarak görsem de bu görüntüler kesinlikle insanı "histerikleştiriyor". 

İşte mültecileri milli güvenlik sorunu yapan olay tam anlamıyla budur.

Operasyon çekmeye, algı oluşturmaya, sinir kat sayılarını zorlamaya, toplumu histerikleştirmeye açık bir davet.

Sığınmacıları "Türkiye'de çalışıyorlar, üretiyorlar" gibi argümanlarla savunmanın hiçbir geçerliliği yok.

Büyük bir risk...

Bu kadar yoğun ve hayatları boyunca kaos görmüş bir popülasyonun bir anda halkın içerisine karışmasına izin vermek  ortaya çıkacak algı ve manipülasyonlara açık bir davettir.

Hükümet de bu konuda kendilerine yöneltilen eleştirileri, ortaya çıkartılan dezenformasyonu ve bu dezenformasyonlardan kaynaklı oluşabilecek bir kaosu bile bile kabul etmiş olmaz mı?

Halkın rahatsızlığını da anlamak gerek!

20. yüzyılın ortalarında yeniden şekillenen Türkiye, kesinlikle ülkemize özellikle Suriye, Afganistan ve Pakistan'dan gelen sığınmacılarla aynı kültürü paylaşmıyor ve yaşamıyor.

Tarihte karşılaştığımız ortak sayfalar bugünü meşru kılmaz. 

Devletler arası ilişkilerde ve ortaklıklarda ortak mirastan ve tarihten söz edilebilirken, bu politikliği halkların pratikleri üstünde hâkim kılmak imkansızdır. 

İbn-i Haldun'un dediği gibi coğrafya kaderdir 

Öyle ki aynı coğrafyanın miras denilen bazı kavram ve ideolojileri bile farklı kıldığını görmek mümkündür.

İslam belki saydığım ülkelerle ortak mirastır fakat bugün ortak olamayacak kadar farklıdır.

İslam Birliği veya Türk Birliği gibi oluşumların önünü açmak halkların birbiri ile karışması, entegre olması demek değildir...

Siyasi ve politik ortaklıktır.

Bunu yazmamın sebebi bazı söylemlerin altında aranan ortak öznenin mantıksızlığının, bugün için geçerli olmadığını ortaya koymak. 

Uzun lafın kısası, Türkiye'nin geçmişte gerek Suriye, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerle ortak bir tarihi geçmişe sahip olması, bugün oralardan gelen insanların toplum içine kolayca yayılmalarını meşru kılabilecek bir olay değildir...

Çünkü olgular, bugün Türk halkını oralardan fazlasıyla ayıran bir kültüre ve birikime sahip.

Bu yüzden halkın, kontrolsüz bir şekilde yayılan Suriye, Afganistan ve Pakistanlı sığınmacılardan rahatsızlık duyması da son derece doğaldır...

Ve bu rahatsızlığın zamanla histerik hale getirilebilme ihtimali, bunların üstünden operasyon çekilebilme ihtimali de işte mültecileri bir "milli güvenlik sorunu" haline getiriyor. 

Yorumlar (1)
RümeysaSarı 2 yıl önce
"Bunu yazmamın sebebi bazı söylemlerin altında aranan ortak öznenin mantıksızlığının, bugün için geçerli olmadığını ortaya koymak." bugün için geçerlidir olması gerekmezmi anlamadım

Gelişmelerden Haberdar Olun

@