banner163

08.09.2021, 15:59

ESTRAM çalışanları modern köle mi?

Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal bir açıklama yaptı… 
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamadığı için gelinen süreçte 60 günlük grev sürecinin başladığını belirtmiş.
ESTRAM A.Ş ve Belediye ile Demiryol-İş Sendikası'nın yürütmüş olduğu, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış.
ESTRAM herhangi bir özel şirket değil. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığı olan bu şirket Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından tevdi edilen şehir içi ulaştırma işini yürütüyor.
Arada, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis gündemindeki kredi talepleri ile gündeme geliyor.
Şehir için ulaştırma işinin şehrimiz için önemi düşünüldüğünde grev kararı hepimizi ilgilendiriyor.

***

Grev kararı kadar, dikkat çekmesi gereken açıklama başlıkları var sendika başkanının:

“Bu süreçte ağır çalışma koşullarından kaynaklanan sabah saat 04:00 de başlayıp gece saat 02:00’da son bulan bu çalışma temposu pandemi süresince her türlü riske (kazaya, şiddete ve hastalığa) rağmen, Vatman, otobüs şoförü, bakımcılar ve tüm estram personeli görevini aksatmadan fedakarca devam ettirmişlerdir.”

“Pandemi süresince çalışan personel, normal çalışma süresinden fazla çalıştığının ücretinin ödenmemesine, iş elbiselerinin, ayakkabılarının verilememesine, yıllık izinlerini kullanmamalarına ve hafta tatili yapamamalarına rağmen sükûnet ve sabır içinde çalıştılar. İşyerinde içtikleri sularını dahi evlerinden taşıdılar, kumanya yediler ve bu süreçte fazlasıyla yoruldular.”

“Çiftçiye, besiciye, arıcılığa ve ipek böceği üreticisine sahip çıkan Sayın Yılmaz Büyükerşen hocanın çalışanın emeklerinin karşılığını vereceğini, çalışanlar kendilerinin de boynunun büktürülmeyeceği inancındadırlar.”

“Hak ettikleri emeklerinin karşılığını alın terleri kurumadan kendilerine verileceğini umut etmektedirler.”

***

"Müdür, genel müdür maaşı istemiyoruz ki" diyor çalışanlar; görüldüğü gibi sorun yalnızca alınan ücretler de değil.
Sendika tarafından da teyit edildiği şekliyle personelin, insani ihtiyaçları giderecek kadar dahi aralar tanınmadığı, çok uzun saatler molasız çalıştığı söyleniyor. Bu halde normal çalışma süresini de aşmış oluyorlar. Dikkat dağınıklığı, yorgunluk olağan hale geliyor. Hem taşıdıkları kişiler riske giriyor hem de fazla çalışmanın karşılığı ödenmiyor. Eksik personelle, uzun saatler çalışmak her işte sorun. Kişilerin can güvenliğini emanet ettikleri ulaştırmada ise sonuçları geri dönülemez olabilir. 
"Yıllık izin kullanmıyor, hafta tatili yapmıyorlar" diyor sendika başkanı. İçtikleri suyu dahi evlerinden getiriyorlar. Yılgınlık kaçınılmaz.
Bir de otobüslerin mali sorumluluk sigortasının olmaması, kaza halinde masrafların çalışanlardan kesilmesi durumu var. ESTRAM kendi belirlediği yerde aracı yaptırıyor. Otobüs şoförünün maaşından ise bu fatura bedeli aylarca kesiliyor. Kusur belirlemesinin doğru yapıldığı da tartışmalı. 

Aldığı maaştan tamirat kesintisi yapılan, uzun saatler molasız çalışan, hafta tatili, yıllık izin kullanmayan. Su dahi verilmeyip suyunu evden getiren çalışanlar…
Sayın yöneticiler, yeri geldi mi sosyal medyadan emekten, işçiden yana paylaşımlar yapmayı, ahkam kesmeyi biliyorsunuz. Bu sıkıntıların, çalışanlarınızın yaşadığı sorunların farkında olmamanız mümkün değil!
Ne diyorsunuz bu duruma?
Sendika grev kararı almak zorunda kalıyorsa, umurunuzda bile değil...
Sizin anlayışınıza göre ESTRAM çalışanları modern köleler mi?
 

Yorumlar (3)
Vatman 3 yıl önce
Bende tramvayda vatmanım. Mobik çok fazla. Sürekli vatsap gruplarından birşeyler yazılıyor. 3 günçalıştıktan sonra pert oluyoruz. İzinsiz çalışıyoruz. Saatimiz belli değil. Korona olmayan vatman kalmadı. En az 50 tane vatman daha olması gerekiyor ki işler düzene girsin. Grev yapılacak şimdi çok büyük baskı var.
Bir işsiz 3 yıl önce
Çok şükür işten ayrıldım çok zor Allah'ım yâr ve yardımcısı olsun tüm arkadaşlarımıza
Köle 3 yıl önce
İnşAllah grevden sonra hepsini kapatırlar. Bir tane iş bilen adam yok. Koltuğa oturup emir vermekten başka anladıkları yok. Torpilli adamların kölesiyiz. İnsanı işine ekmeğine küstürdüler. Bende çok bilgiler var gazetenize getircem. Bütün gazetelere verecem.

Gelişmelerden Haberdar Olun

@