banner163

14.10.2021, 16:05

795.000 TL’ye Bisiklet Yolu çizdirilmesi işi – En ucuz

En ucuz, zira ihaleyi en ucuz teklif veren almış olmalı. En ucuzu bu (!)

medyamidas.com Genel Yayın Yönetmeni Murat Atikel yazısında bu konuda “Bu projeyi tamamlayabilecek mi?” diye sormuştu: “Mevcut tramvay ağından daha uzun, neredeyse tüm kenti kapsayan bir bisiklet yolu ağı kurulması projesi...”

Şehir Gazetesi köşe yazarlarından Vedat Alp ise Eskişehir’de bu projenin yapılma ihtimali ile birlikte “proje yapımının” ihale edilmesini de sorgulamıştı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ihale ettiği bisiklet yolu çizim işinden bahsediyoruz.

İki firmanın geçerli teklif verebildiği ihalede projenin çizim işi 795.000 TL’ye ihale edilmiş.

Bugün tekrar tekrar akla gelme sebeplerinden en önemlisi Eskişehir trafiğinin içinde bulunduğu durum.

Eskişehir trafiği korkunç.

İnsanlar şehir içinde kısa mesafeleri dahi gidemiyor. Bu da ciddi zaman kaybı. İş gücü kaybı. Ek maliyet getiriyor.

Yeşil dalga uygulaması elbette yok. Tramvayın geçiş önceliği, aynı yolu kullanıyor olmamız sebebi ile ciddi sorun.

Bu durumda tramvay hattından daha uzun bir bisiklet yolu projesinin yapılabilirliğinin tartışılması çok doğal. Şehir trafiği zaten içinden çıkılmaz halde.

Bunun dışında bize bir hizmet gelirken bizim paramız ile geliyor. Belediye bütçesi şehirde yaşayanların bütçesi. Bizim bütçemiz… Yalnızca harcamaya karar verme yetkisi başkalarında. Bu kararı nasıl veriyorlar? Bu bütçe doğru yerde mi kullanılıyor? Bu paraya, bu hizmeti mi almalısınız? sorularını sormak en doğal hakkımız değil mi?

Ya da şöyle soralım. İhale şartnamesinde yüksek lisans konularına kadar tek tek ayrıntıları ile açıkladığınız, bu şartlara haiz olmazsa çizimi yapamayacak personeli kendiniz istihdam etmeye kalksanız Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne yıllık maliyeti ne olur?

Çizimin 150 günde yapılması öngörülmüş ihalede. Değil 150 gün, böyle bir ekibin 1 yıllık maliyeti belediyeye ne olur?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde şehrin ulaşımı konusunda da bilgili teknik personel niye yok, şehir plancısı, mimar niye yok diye sormaktan da vazgeçtik…

İstenilen özellikte kimseleri istihdam etmeye kalksanız maliyeti ne olur?

Zira çizim konusunda acelemiz olmadığı muhakkak. Uygulama yılar sürecek. Yine de 150 günün sonunda projeyi gösterirler herhalde.

Zira kamu kaynaklarının harcandığı yerler dikkatimizi çekiyor. Kamu kaynaklarının harcandığı yerlerin kimin dikkatini çekip çekmediği de gözümüzden kaçmıyor.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@