banner163

Bakan Dönmez'den 60 milyar dolarlık açıklama! "Eskişehir'de kurulmasını düşünüyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez'den Eskişehir'de yapılması planlanan dev yatırımla ilgili açıklamalar...

EKONOMİ 24.05.2023, 20:16 24.05.2023, 20:24
Bakan Dönmez'den 60 milyar dolarlık açıklama! "Eskişehir'de kurulmasını düşünüyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında önemli bir bölümü Eskişehir'de çıkan bor üretimi ve Bor OSB projesi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

"Bize 60 milyar dolarlık bir pazar açacak"

Bakan Dönmez, elindeki piramitte bor cevheri ve ürünlerini göstererek, Borun cevherden mücevhere dönüşmesidir bu piramit. En altta cevher var. Bizim maden ocağından çıkardığımız bor. Borun ham hali. Bunun tonu 120 dolar. 8-10 senedir bunu böyle satmıyoruz. Bunu rafine ettiğinde bir üsttekine yani borik asite dönüştürüyorsunuz. Bunun tonu 1200 dolar. Bir üst bor karbürdür. Bu daha çok savunma sanayisinde kullanılıyor. Çelik kadar sert ama ondan hafif. Personel zırhlarında bunu kullanıyoruz. Bunun fiyatı 35-40 bin dolar. En üste nano bor. Bunu nükleer santrallerde kullanıyoruz. Tonu milyon dolarları geçiyor. Biz bor karbür üretiyoruz. Cevherden mücevhere giden bir yolculuğumuz var. Katma değerli ürünler üretiyoruz. Bu alan bize 60 milyar dolarlık pazar açıyor. Borik asit pazarının dünyada yüzde 62'si bizde" dedi.

"Bor OSB'yi Eskişehir'de kurmayı düşünüyoruz, görüşmelerimiz var"

Dönmez, "Otomobildeki balata bor karbürden yapılıyor. Matkap tezgâh uçlarını bor karbürden yapabilirsiniz. Bor üretiminin burada yapılmasını istiyoruz. İsteyenlere gelin burada üretin diyoruz. Bor OSB gibi bir düşüncemiz var. Yerli, yabancının burada üretim yapmasını istiyoruz. Eskişehir'de böyle bir düşüncemiz var" diye konuştu. 

Bakan Dönmez'in o açıklamalarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@